Haberler

Tarımda Büyük Hedef

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Bundan sonra yapacağımız çalışmalar ile tarımsal gayri safi milli hasılamızı 150 milyar dolara, ihracatımızı da 40 milyar dolara çıkartmayı düşünüyoruz" dedi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, "Bundan sonra yapacağımız çalışmalar ile tarımsal gayri safi milli hasılamızı 150 milyar dolara, ihracatımızı da 40 milyar dolara çıkartmayı düşünüyoruz" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in bugün gerçekleştirmesi beklenen Balıkesir ziyareti son anda iptal edilirken, Diyarbakır'da bulunan Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu kente geldi. Bakan Eker, için hazırlanan program aynen uygulandı. Vali Mustafa Yaman ve Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur'u makamlarında ziyaret eden Arzu, daha sonra Altıeylül Belediyesi'nin Gelişim Merkezi açılışına katıldı. Merkezin açılışında konuşan Arzu, "Cumhurbaşkanımız, sosyal belediyeciliği adeta bir marka haline getirdi. Ardından da, büyükşehir belediye başkanlarımız ve ilçe belediye başkanlarımız, O'nun yolundan giderek, dünyaya örnek olacak çalışmalar yapıyorlar. Hayatın her alanında, özellikle insan odaklı sosyal belediyecilik yürütüyorlar. Bugün Altıeylül Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu'nun hizmete sunduğu böyle bir tesisin açılışında sizlerle beraber bulunmaktan dolayı mutluyum" dedi. Bakan Yardımcısı Arzu, daha sonra tesisi gezerek sosyal market, meslek edindirme kursları, çocuk kreşi gibi birimler hakkında bilgi aldı.

BAKANIN SELAMINI GETİRDİ

Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu, bu törenin ardından Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) tarafından Balkonuk Center'da düzenlenen Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma Fonu (IPARD) destekleme ödül törenine katıldı. Arzu ile birlikte Balıkesir Valisi Mustafa Yaman, AK Parti Balıkesir milletvekili Tülay Babuşcu, TKDK Kurum Başkanı Ali Recep Nazlı, Balıkesir İl Koordinatörü Mehmet Zahid Döğdü ve yatırımcıların katıldığı törende IPARD yatırımlarını hayata geçiren yatırımcılara temsili çek dağıtıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kutbettin Arzu buradaki konuşmasında ise Türkiye'nin son 10 yılda büyük bir değişim ve dönüşüm yaşadığını belirtip, "Türkiye yakaladığı istikrarlı yönetim modeli ile, demokrasi, sosyal devlet, eğitim, sağlık alanında adeta çağ atladı. Aynı ilerlemeleri aslında daha fazlasıyla tarımda da yaşadık. Biz çok iş yapıyoruz, az tanıtım yapıyoruz. Dolayısıyla tarımda geldiğimiz nokta görülmeyebiliyor. Bu başarılarımız, zaman zaman hak etmediğimiz eleştirilere dönüşüyor" dedi.

Türkiye'nin daha önce tarımsal ekonomi ile 33 milyar dolarla dünyada 11, Avrupa'da 4'üncü olduğunu hatırlatan Arzu, "Ancak hükümetimizin aldığı tedbirler sayesinde tarımsal gayri safi milli hasıla açısından dünyada 7'nci, Avrupa'da 1'inciyiz. Türkiye 23 milyar dolar tarımsal gayri safi milli hasıladan bugün 61 milyar dolar gayri safi milli hasılaya ulaştı" diye konuştu.

TARIMSAL ÜRETİMDE AB'Yİ YAKALADIK

Bakan Yardımcısı Arzu sözlerini şöyle sürdürdü:

"75 milyon nüfusumuzu, 35 milyon turisti besliyoruz. 2 milyonun üzerinde komşumuza evsahipliği yapıyoruz ve 18 milyar dolar da tarımsal gayri safi milli hasıla ihraç ediyoruz. Bunları nasıl yaptık? Öncelikle tarımı stratejik sektör olarak aldık. Tarımla ilgili yasal düzenlemelerde bulunduk. Avrupa Birliği standartlarında gıda yönetmeliğinden, tarladan sofraya kadar tüm aşamalarda gerekli önlemleri aldık, gerekli çalışmaları yaptık. Çiftçimizin üretimimizin hayat standartını yükseltmek için ucuz kredi temin etmeye çalıştık. Daha önce yüzde 59 olan kredi faizlerini sıfır ya da düşük faizli krediler haline getirdik. Hibe destekleri 1.8 milyardan, 10 milyara getirdik. Bunu çeşitlendirdik. Hibe destekleri üretim ve çevre ile bağlantılı hale getirdik. Bunun yanında üretime değer zinciri katma ile ilgili çalışmalar yaptık. Bu çalışmalar sonucunda Türkiye tarımı, Dünya'da 7'nci sıraya yükseldi. Üretim artışı ile birlikte kalite ve hijyen şartları açısından Avrupa Birliği standartlarını yakaladık. Yaptıklarımız yeterli mi? Tabii ki değil. Bundan sonra yapacağımız çalışmalar ile tarımsal gayri safi milli hasılamızı 150 milyar dolara, ihracatımızı da 40 milyar dolara çıkartmayı düşünüyoruz. Bu üretim açısından değil, hijyen şartları açısından da süt ve süt ürünleri satabilecek durumlara geldik. Bu bizim standartımızı gösteriyor."

2015 yılında 4 binin üzerinde tesisi destekleyerek 40 binin üzerinde istihdam sağlamayı düşündüklerini açıklayan Arzu, "Bu hibelerde gençlere ekstradan yüzde 5 daha fazla destek veriyoruz. Kadınlarımıza 10 puan fazladan veriyoruz. Kadınlarımızın ve gençlerimizin kırsal alandaki yatırımlarına daha fazla destek vermek için çalışıyoruz. Kırsalı düşündüğümüz gibi kadın ve gençlerin üretime daha fazla katkıda bulunmalarını amaçlıyoruz. Bu desteklerle Türkiye'yi bir noktaya getirdik. Hedefimiz büyük. Hedefimiz 2023, 2050, 2071. Bunu çiftçimizle, köylümüzle, ihracatçımızla hep birlikte çalışarak, işirliği yaparak gerçekleştireceğiz" dedi.

Bakan Yardımcısı Arzu daha sonra TKDK'dan aldıkları destekle hayallerini gerçeğe dönüştüren yatırımcılara çeklerini teslim etti. - Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Avrupa Birliği Kutbettin Arzu Balıkesir Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title