Haberler

Suriye Krizi, Columbia Üniversitesinde Tartışıldı

Çocukları Korum Vakfı Başkanı ve CEO'su Miles: ''Suriye'den göçlerin nüfusa oranı, ABD'nin 100 milyonuna denk geliyor'' Columbia Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümü Merkezi Müdürü Guehenno...

ABD'nin New York kentinde, Columbia Üniversitesinde düzenelen Suriye panelinde konuşan BM ve Arap Birliği eski Suriye Özel Temsilci Yardımcısı, BM Genel Sekreteri'nin eski Barış Koruma Operasyonları şefi ve Columbia Üniversitesi Uluslararası Çatışma Çözümü Merkezi Müdürü Jean-Marie Guehenno, Suriye'de askeri çözüm olmadığına ikna olduğunu ifade ederek, "Bu çatışma, sadece Suriye'nin değil, bölgenin çatışmasıdır" dedi.

Columbia Üniversitesi, Uluslararası ve Kamu İlişkileri Fakültesi'nde (SIPA) düzenlenen panelde Suriye'deki kriz tartışıldı. Uluslararası Çatışma Çözümü Merkezi Müdürü Jean-Marie Guehenno dışında, New York Üniversitesi Küresel İlişkiler Merkezi Profesörü Michael Oppenheimer, Çocukları Koruma Vakfı Başkanı ve CEO'su Carolyn Miles, panelde konuşma yaptılar.

Panelde ilk söz alan Lübnan asıllı gazeteci Lara Setrakian, Arap Baharı'yla ilgili "medya yorgunluğundan" bahsetti. Setrakian, maalesef bunun Suriye'ye geldiğinde çok daha arttığını belirterek, kökleri Suriye'ye dayanan yakınları olduğunu ifade etti. Setrakian'dan sonra söz alan New York Times'tan Liam Stack, bugüne kadar bütün taraflara ait yüzbinlerce videonun geldiğini belirterek, gazetecilerin bölgede görev yapmasının risklerine değindi.

-" Ürdün'ün yaptığını, ABD yapamayabilirdi"-

Çocukları Koruma Vakfı Başkanı ve CEO'su Carolyn Miles, Suriye'de yaşananların, ABD'de ve dünyanın birçok ülkesinden insanların bilmediği, ciddiyetini farkedemediği, on yıllarca görülmemiş bir insani kriz olduğunu ifade etti. Özellikle göçmenlerin çoğunluğunun çocuk olmasından dolayı Suriye'deki krizin çocuklar için çok daha ciddi olduğunu ifade eden Miles, 2 milyondan fazla Suriyeli'nin ülkesinin dışına çıktığını, 5 milyon Suriyeli'nin de Suriye içinde yerinden olduğunu, toplamda 7 milyon kişinin göç ettiğini ifade etti.

Oran olarak kıyaslandığında bunun ABD'de 100 milyonun yerinden olduğu anlamına geldiğini ifade eden Miles, Suriye içindeki faaliyetlerini çok zor şartlarda gerçekleştirdiklerini beliretti. Suriye'nin orta gelirlilerin oluşturduğu bir ülke olduğunu belirten Miles, Suriye'de bugün çok ciddi bir açlık tehlikesi olduğuna dikkat çekti.

Miles, işlerini, Suriye'nin etrafındaki 5 ülke üzerinden gerçekleştirdikleri dile getirerek, Ürdün'ün yaptıklarını övdü. Şayet 300 bin göçmen ABD'ye gelmiş olsaydı ABD'nin Ürdün'ün yaptığını yapamayabileceğini ifade etti. Miles, Suriye konusunda insani yardımda işbirliğinin çok büyük önem arzettiğini kaydetti.

-Çatışma sadece Suriye'nin değil, bölgenin çatışmasıdır-

Jean-Marie Guehenno, Suriye'de askeri çözüm olmadığına ikna olduğunu belirterek, "Bu çatışma, sadece Suriye'nin değil, bölgenin çatışmasıdır. Bu, daha fazla silah daha fazla çatışma demektir" yorumunda bulundu.

Suriye'deki tüm tarafların müzakerelerle fazla ilgilenmediklerini, Cenevre Konferansı'nın bu açıdan oldukça önemli olduğunu kaydeden Guehenno, BMGK'nin bu konudaki rolünün bir yıl öncesinden çok daha önemli hale geldiğini söyledi.

Guehenno, savaşın devam ettiği sürece daha fazla insanın ölmesi, savaşın bölgeye sıçraması demek olacağını belirtti. Bunun ABD ve Rusya için stratejik tehdit olduğunu ifade eden Guehenno, İran'ın problemin bir parçası olduğu gibi, problemde çözümün de bir parçası olduğunu ifade etti. Guehenno, Suriye'deki çözümde ulaşılması gereken sonuçlardan birinin şeffaf seçimler olduğunu belirterek, bunun Suriye'de etkili güçler arasındaki müzakere konularından biri olduğunu bildirdi.

-"Barış şansı değerlendirilemezse..."-

Panelin ardından Anadolu Ajansı'nın sorularını cevaplayan Guehenno, göçmenlere yaptığı yardımın ortada olduğunu ve barışçıl çözüm için Türkiye'nin Suriye'ye uzun sınırı olan bir ülke olarak, çok yakından ilgilendiğini düşünüyorum dedi.

Guehenno, Cenevre Konferansı'yla ilgili olarak görüşlerini bildirirken, "Bay İbrahimi şu an neyin imkanı olup neyin olmadığı üzerine çalıştığını düşünüyorum" diye konuşurken, "Cenevre Konferansı'nın başarısının, Güvenlik Konseyi'nin somut anlaşması üzerine inşaa edilmesiyle mümkün olabileceğini" kaydetti.

Hizbullah'ı desekleyen İran'ın çatışmanın bir parçası olduğunu ifade eden Guehenno, İran'ın bundan sonra Suriye krizinin çözümünde yapıcı rol üstlenebileceğini ifade etti.

Guehenno, "Şayet kimyasal silahların imhası konusunda varılan anlaşmayla elde edilen ivmenin üzerine çıkılamazsa ve açılan pencere imkanı kolay bir şekilde kaybedilirse sorun bugünkünden çok daha büyük kötü sonuçlara ulaşabilir. Çözüm konusunda, gerekli kararlı adımlar atılmazsa bölgede daha fazla etnik temizlik, daha fazla şiddet, daha fazla göçmen göreceğiz" şeklinde konuştu. - New York

Kaynak: AA / Güncel

Cenevre Suriye Ürdün Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title