Haberler

Sultan Abdülaziz Resimleri Sergisi Açılıyor

Güncelleme:

'Eskizlerden Tablolara Ressam Sultan Abdülaziz' sergisi, 5 Ekim Cumartesi günü Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açılıyor.

Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği'nden Selman Gemuhluoğlu Bey ile, koordinatörlüğünü yaptığı ve 5 Ekim Cumartesi günü açılışı yapılacak olan "Eskizlerden Tablolara Ressam Sultan Abdülaziz" sergisini konuştuk.

Sultan Abdülaziz resimleri sergisi nereden aklınıza geldi?

Polonya'da bir müzede Sultan Abdülaziz eskizlerinden oluşan bir albüm olduğu dar bir çevrede biliniyordu. Bunları getirmek için Polonya Kültür Bakanlığı ve Krakow Müzesi ile temaslarımız oldu. Eskizlerin yüksek çözünürlüklü fotoğrafları gelince bazı uzmanlarla istişarelerde bulunduk. Sanat tarihçisi Ömer Faruk Şerifoğlu bu eskizlerle Dolmabahçe Sarayı koleksiyonlarında bulunan bazı imzasız tabloların ilişkili olduğunu ifade etti. Bunun üzerine Dolmabahçe Sarayı'ndakisöz konusu tabloları da sergiye katmak için harekete geçtik. Harbiye Askeri Müzesi ile de görüştük. Böylece sergi konsepti genişlemiş oldu. Mehmet Lütfi Şen serginin küratörlüğünü üstlendi. Farklı bir boyut olarak, Emre Barça bir "video mapping" uygulaması gösterilmesini sağlayacak. Yine Sultan Abdülaziz'in besteleri, neyzen Nurullah Kanık ve ekibi tarafından açılışta seslendirilecek, böylece padişahın sanatçı kişiliği bir bütün olarak ortaya konmuş olacak.

Sizce Sultan Abdülaziz gerçekten bir ressam mı?

Projenin koordinatörü olarak şunu söyleyebilirim: Polonya'daki müzede bulunan albümdeki eskizler Sultan Abdülaziz'in, bunda bir kuşku yok. Eskizlerle Türkiye'deki müzelerde bulunan bazı yağlı boya tabloların örtüştüğü de aşikâr. Dolayısıyla Sultan Abdülaziz'in imzasız olan bazı tabloların yapılmasında azımsanamayacak ciddi bir katkısı olduğu söylenebilir.

Ayrıca bu tabloların bazılarında tablo isimleri resmin sağ üst tarafına Osmanlıca yazılmış ki eskizlerde de aynı tablo isimlerinin padişahın el yazısıyla yazılmış olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz. Kanaatimce sergi açısından eskizler tablolardan daha değerli. Tablolar da belli bir düzeyin üstünde ama Sultan Abdülaziz'in eskizlerindeki tasavvur gücü ve çizgilerindeki hareketlilik çok çarpıcı. Sanat tarihçisi değilim ama padişahın pekala ressam olduğunu söyleyebiliriz.

Sergiyle ilgili ne gibi tepkiler bekliyorsunuz?

Bir padişahın sanatçı kimliğinin resimle ilgili yönünü, olabildiğince geniş bir çerçevede ortaya koymaya çalıştık. Sergisanatseverlerin gündemine girebilirse ve daha kapsamlı araştırmalara yol açarsa, ne mutlu bize. Son sözü onlar söyleyecek.

Sergi ne zamana kadar açık kalacak?

Sergi 5 ile 20 Ekim tarihlerinde Dolmabahçe Sanat Galerisi'nde açık kalacak. 8 Ekim bayramın birinci günü olduğu için kapalı olacak ama 20 Ekim'e kadar pazartesi günleri hariç her gün ziyaretçilere açık.

Uluslararası Kültür ve Sanat Derneği olarak başka projeleriniz var mı?

Birçok projemiz var ama kısıtlı imkânları aşarak gerçekleştirmek kolay olmuyor. Bu sergideki katkılarından ötürü TBMM Milli Saraylar Daire Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Küçükçekmece Belediyesi'ne müteşekkiriz.

Sergi açılışı 5 Ekim Cumartesi saat 17.00'de yapılacak. Beşiktaş'ta Dolmabahçe Sarayı Sanat Galerisi'ndeki sergi Pazartesi günleri hariç her gün 09.00 – 17.30 saatleri arası görülebilir.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Güncel Haberler

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan çiftçilere müjde üstüne müjde! Kredi limitleri artırıldı

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title