Haberler

"Studio X Istanbul" Açıldı

Columbia Üniversitesi'nin bir girişimi olarak, İstanbul'da Borusan Holding'in öncü sponsorluğunda açılan "Studio X Istanbul", kentin bugün ve gelecekte karşılaşacağı sorunları tanımlamayı v...

Columbia Üniversitesi'nin kentsel sorunların çözümünde interaktif rol alması hedefiyle kurduğu ve Borusan Holding'in öncü sponsorluğunu üstendiği, "Studio-X Istanbul" açıldı.

Columbia Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Dekanı Mark Wigley, "Studio-X Istanbul"un açılışı dolayısıyla düzenlenen toplantıda yaptığı konuşmada, İstanbul'da, kentin geleceği ile ilgili araştırma projeleri ve fikirler üreten bir laboratuvar kurulduğunu söyledi.

İstanbul'un çok cömert bir şehir olduğunu ifade eden Wigley, "Kentin hangi sokağını kazarsanız yeni bir medeniyet keşfediyorsunuz. Mimari çevre hakkında yeni düşünme kuramları ve dünyanın her yerinden meslektaşlarımızla yeni paylaşım yöntemleri üreten bu muhteşem, çok katmanlı yer, bizim için bir fırsat olmanın ötesinde bir sorumluluk" dedi.

Wigley, 2050 senesinde 7 milyar insanın şehirlerde yaşayacağını belirterek, şöyle konuştu:

"Bunun ne anlama geldiğini bilmiyoruz. Bu, dünyanın ilk defa yaşayacağı bir şey. Bunu, dünya tarihi boyunca olacak en önemli deney diye de kabul edebiliriz. Belki bu bizim için şimdiye kadar hiç karşılaşmadığımız problemlerle karşılaşmak demek olacak. Enerji, sosyal adalet, ekonomi, kamu sağlığı gibi belki çok çok sorunlarla karşılacağız. Fakat başka yönden bakarsak, şehirler insan oğlunun ürettiği en güzel şeylerdir".

Hayal kurmanın önemli olduğunu ifade eden Wigley, "Öyle bir hayal kuralım ki, bugünden geleceğe nasıl ulaşacağımızın adımlarını da atalım. Burası o yüzden hayal odası. Geleceğin şehri, bizim burada öğrenci, akademisyen ya da  politikacı olmamızla ilgilenmiyor. Fikirlerimizle düşüncelerimizle ilgileniyor. Dünyaya akapunktur yapmak istesek, İstanbul bunun için çok hassas bir nokta olurdu. Bütün dünya 20 sene sonra da bu şehre bakıyor olacak" şeklinde konuştu.

-"Studio-X Istanbul"

New York, Amman, Bombay, Pekin, Rio de Janerio, Johannesburg ve Tokyo'daki Studio-X'lere eklenen ve son merkez olan "Studio-X Istanbul", ilk yılında araştırma projelerine odaklanacak.

Columbia Üniversitesi'nin bir girişimi olarak dünyanın sayılı kentlerinin ardından İstanbul'da açılan Studio-X Istanbul, kentin bugün ve gelecekte karşılaşacağı sorunları tanımlamayı ve çözümleri için yeni düşünce biçimleri üretmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda  uzmanlar, üniversiteler, sivil toplum kuruluşları ve yerel yönetimler arasında bilgi alışverişini sağlayacak yeni bir platform oluşturacak.

Borusan Holding'in öncü sponsorluğunu üstlendiği, Enka Vakfı'nın katkıda bulunduğu Studio-X Istanbul, farklı kurum ve kişilerden de destek alacak, sergiler, yarışmalar, atölye çalışmaları, yayınlar, gösteriler ve paneller gibi projelerle en iyi fikirleri, kentin gelişimi için biraraya getirecek.

Kent ile ilgili yeni sorular sormaya çalışacak olan girişim, şehir sağlığı ve birçok tasarımcının üzerinde çalıştığı güncel bir konu olan "yürünebilirlik" üzerine çalışmalarda bulunacak. Hem sanatçıları hem de mimarlık ve şehircilik öğrencilerini kapsayacak şekilde kent ve hafıza üzerine projeler yürütülecek. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title