Haberler

Sihirli Mantarların Depresyona İyi Geldiği" İddialarına Destek

Ggünümüzde modern tıpta kullanılan ve bir çok ilacın içeriğinde bulunan halisünatik maddeler, ciddi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

Ggünümüzde modern tıpta kullanılan ve bir çok ilacın içeriğinde bulunan halisünatik maddeler, ciddi psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılıyor.

CNN International, sihirli mantarlarla ilgili araştırma haberi yayınladı. Haberde son yıllarda hap haline getirilen bu maddelerin, beyin fonksiyonlarını etkileyerek obsesif kompulsif bozukluk, anksiyete ve depresyon gibi, ciddi birçok zihinsel ve psikolojik hastalığın tedavisinde kullanıldığı belirtildi. Londra Medikal Bilim, Teknoloji ve Tıp Üniversitesi'nden Dr. Robin Carhart- Harris "Kendinizi kaybettiğinizde kendinizi bulabilirsiniz" dedi.

Halk arasında 'sihirli mantar' diye bilinen bu tür halisünajen mantarların içeriğinde psilosibin denilen bir kimyasal bulunuyor. Bu maddenin psikolojik hastalıkların tedavisinde etkili olduğu bilim adamlarınca Londra'da yapılan deney ile kanıtlandı. Dr. Carhart ve ekibi 30 gönüllü üzerinde yaptıkları deneyde bu maddenin beyine verildiğinde, beynin duygusal düşünme ile ilgili ilkel bölümünün daha aktif olduğu; detaylı düşünme, içe dönüklük ve kendi halini düşünme ilgili kısımlarının ise pasif olduğu görüldü. Beynin bu bölgesi, doğrudan depresyon Obsesif Kompulsif bozukluk ve davranış bozukluğu gibi hastalıklara sebep oluyor.

Aynı ekipten Prof.Dr. Davit Nutt beynin bu bölümünün psilosibin ile engellendiğinde bu hastalıklara çare bulunabileceğini söyledi. Nutt'a göre bu madde kesinlikle bir uzman kontrolinde ve ilaç tedavisiyle kullanılmalı. Çünkü psilosibin uzun dönemde hafıza kaybına ve bazı hastaların panik bozukluğuyla kendilerine ve çevrelerine zarar vermesi gibi ciddi durumlara sebep oluyor. Bir çok ülkede bu sebepten bu maddenin kontrolsüz kullanımı ve satışı yasak. Uzmanlar da bu maddenin kontrolsüz kullanımının ciddi sonuçlara sebep olacağı yönünde uyarıda bulunuyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Londra Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title