Haberler

Samsun Aferez Bağışında Türkiye Üçüncüsü

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım; Samsun, Ordu, Amasya, Tokat ve Sinop kentlerini kapsayan bölgede 2012 yılında 60 bin 237 ünite kan bağışı yapıldığını söyledi.

Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım ; Samsun, Ordu, Amasya, Tokat ve Sinop kentlerini kapsayan bölgede 2012 yılında 60 bin 237 ünite kan bağışı yapıldığını söyledi. Yıldırım, kan kanseri olan hastaların tedavisinde kullanılan kan ürünü olan aferez trombosit süspansiyonu bağışında Samsun'un İstanbul ve Adana'dan sonra en fazla bağış yapılan üçüncü il olduğunu belirtti.

Türk Kızılayı Samsun Şube Başkanı Mustafa Keskin ve Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Muhsin Yıldırım, düzenlenen basın toplantısıyla 2012 yılında yapılan çalışmaları kamuoyuyla paylaştı. Toplantıda bir sunum yapan Muhsin Yıldırım, kan bağışı sayısında gelinen son durumu anlattı. Yıldırım; Samsun, Ordu, Amasya, Tokat ve Sinop illerini kapsayan bölgede 2012 yılında vatandaşların Kızılay'a toplam 60 bin 237 ünite kan bağışında bulunduğunu söyledi. Yıldırım, "2013 yılında bu rakamı 77 bine çıkarmayı hedefliyoruz. Kızılay olarak bölgemizde 79 hastanenin kan ihtiyacını karşılıyoruz. Bunun dışında kan ürünleri de veriyoruz" dedi.

Muhsin Yıldırım, bağışlanan kanın ayrıştırılarak kan ürünü haline getirildiğini dile getirdi. Yıldırım, "Bağış sonrasında yapılan ayrıştırmanın yanında bir de bağış sırasında farklı bir yöntemle bir kan ürününü daha alıyoruz. Yaklaşık bir buçuk saat süren bir işlemle bağışçımız cihaza bağlanıyor. Cihaz kan içerisindeki aferez trombosit süspansiyonu maddesini alıp kanı tekrar vücuda geri veriyor. Bu işlem çok zahmetli bir işlem. Samsun'da 2012'de bin 277 aferez trombosit süspansiyonu bağışı yapıldı. İstanbul ve Adana'dan sonra Samsun en fazla bağış yapılan üçüncü il oldu. Bu madde kan kanseri olan hastaların tedavisinde kullanılıyor. ya da kanser tedavisi olup da kanında trombosit miktarı düşen yine kanser hastalarına veriliyor" diye konuştu.

Yıldırım, Kızılay'ın Türkiye genelinde 24 gezici kan bağışı otobüsü bulunduğunu belirtti. Muhsin Yıldırım, "Bunlardan 4'ü bölgemizde bulunuyor. Kan bağışı otobüslerinin bağışlara büyük katkısı oluyor. Kan bağışı otobüslerinde geçtiğimiz yıl 13 bin 161 ünite kan bağışı yapıldı. Vatandaşlarımızın bize gelmesini beklemeden biz onların bulunduğu yerlere giderek bağışta bulunmalarına imkan bağışlıyoruz" dedi. - Samsun

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muhsin Yıldırım Türk Kızılayı Karadeniz Samsun Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title