Haberler

Pakistan'daki Okul Baskını Okul Bahçesinde Anılıyor

Güncelleme:

Peşaver kentinde geçtiğimiz hafta Pakistan Talibanı militanları tarafından gerçekleştirilen okul baskınında hayatını kaybedenler, okulda anılmaya devam ediliyor.

Pakistan'ın Peşaver kentinde geçtiğimiz hafta Pakistan Talibanı militanları tarafından gerçekleştirilen okul baskınında hayatını kaybedenler, okul bahçesinde kurulan alanda anılmaya devam ediliyor.

Baskının üzerinden bir hafta geçmesine karşın Peşaver halkı okula gelerek bahçeye çiçekler bırakıyor, mum yakıyor ve dualar ediyor. Ordu sözcülüğü tarafından son açıklanan rakamlara göre, askeri hastahanede tedavi gören 18 yaşındaki Muhammet İbrar Zahid adlı öğrencinin hayatını yitirmesiyle ölü sayısının 150'ye yükseldiği saldırı, ülke gündemindeki sıcaklığını koruyor.

Yüzlerce Pakistanlı, ülkede şok etkisi yaratan saldırının kurbanlarını anmak için okula akın ediyor. Baskına uğrayan okulun ana giriş kapısının, saldırıda hayatını kaybeden çocukların fotoğraflarıyla ve çiçeklerle donatıldığı görülürken, okula gelen Pakistanlılar  bahçede açılan taziye duvarına duygularını yazıyor.

"Terörizme ölüm, çok yaşa Pakistan", "Gittiniz ama unutulmayacaksınız", "Okullarımızı koru, çocuklarımızı koru", "Barış istiyoruz" gibi yazıların ve afişlerin yer aldığı okulun bahçesinde, kimi ziyaretçiler gözyaşlarına hakim olamıyor.

Baskından oğlu sağ olarak kurtulan Şahida Bibi, okul bahçesindeki taziye alanını ziyaret ettiği sırada AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuğunu her gün olduğu gibi baskın günüde mutlu bir şekilde okula gönderdiklerini söyledi. Baskın günü elektrik kesintilerinden dolayı televizyon izleyemediklerini ve aniden okuldan arandıklarında endişelendiklerini ifade eden Bibi, şunları kaydetti:

"Saat sabah 10 civarında bizi aradılar, oğlumun okulunun yanındaki parkta olduğunu ve gelip almamı istediler. Birden endişelendim 'Neden okulda değil de parkta bekliyor?' diye sordum. Okulda biraz sorun çıktığını söylediler. Benim oğlumun yanı sıra amcamın iki torunu da burada okuyordu. Saldırıda birini kaybettik, diğeri ağır yaralandı. Hayatta kalan çocuklar da psikolojik olarak etkilendiler. Oğlum Şayan Han 11 yaşındaydı ve 3. sınıfa gidiyordu. Olaydan sonra iki üç gün konuşamadı. Geceleri uyuyamıyor, uyuduğu zaman bağırarak, ağlayarak uyanıyor. O gördüklerini artık unutamazlar."

Kanlı saldırıda komşularının Timur isimli çocuğunun hayatını kaybettiğini anlatan İrfanullah Han ise ailenin olaydan sonra çok büyük sarsıntı yaşandığını belirterek, "Saldırıda bazı komşularımızın çocukları yaşamını yitirdi, bazıları şu anda yoğun bakımda. Şehit olan bir komşumun oğlunun ismi Timur'du. 10 sınıftaydı. Timur muhafazakar biriydi, beş vakit namazını camide kılardı. Beraber kriket oynardık. İyi ve başarılı bir çocuktu, ailesinin tek çocuğuydu. Olaydan sonra ailesi çok sarsıldı, şehit olduğu bilgisi geldiği an annesi bayıldı. Timur'u çok özlüyorum. Bir diğer komşumuz Vahid ise şu anda hastanede, yoğum bakımda" şeklinde  konuştu.

Pakistan Talibanı örgütüne üye militanlar, geçen hafta Pakistan'ın aşiretler bölgesi sınırındaki Peşaver kentinde, ağrılıklı olarak asker ailelerinin çocuklarının gittiği sivil bir ilkokula baskın düzenlemişti. Yüzden fazla öğrencinin konferans salonunda ilk yardım eğitimi aldığı sırada okulu basan 7 militanın ateş açması sonucu 132'si çocuk 148 kişi hayatını kaybetmiş, kanlı baskında yaşamını yitirenlerin sayısı son olarak ağır yaralı olan 2 çocuğun daha hayatını kaybetmesiyle 150'ye yükselmişti.

Saldırının ardından ülkede 3 günlük yas ilan edilmiş ve daha önce yapılan bir moratoryum ile askıya alınan idam cezası tekrar uygulamaya konulmuştu. İdam cezasının yeniden yürürlüğe girmesinin ardından şimdiye kadar 6 teröristin ölüm cezası infaz edildi. İdam edilenlerden dördü, eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref'e suikast teşebbüsünde bulunmaktan suçlu bulunmuş, diğer ikisi ise 2009'da Rawalpindi kentinde Genelkurmay Karargahı'na düzenlenen silahlı saldırıdan sorumlu tutulmuştu. - Karaçi

Kaynak: AA / Güncel

Pakistan Peşaver Politika Güncel Haberler

title