Haberler

Ohri'de Bakü'den Balkanlara Halvetilik Sempozyumu

Ohri'de Bakü'den Balkanlara Halvetilik SempozyumuEyüp SALİH, OHRİ (DHA) - Makedonya'nın Ohri şehrinde II. Uluslararası Bakü'den Balkanlara Halvetilik Sempozyu'mu düzenlendi.

Ohri'de Bakü'den Balkanlara Halvetilik Sempozyumu

Eyüp SALİH, OHRİ (DHA) - Makedonya'nın Ohri şehrinde II. Uluslararası Bakü'den Balkanlara Halvetilik Sempozyu'mu düzenlendi. Genç Tasavvufçuları Destekleme ve Geliştirme Derneği'nin düzenlediği sempozyuma ilgi büyüktü. Sempozyuma Türkiye'den, Makedonya'dan ve Kosova'dan çok sayıda dinleyici katıldı. Üniversite hocaları ve Araştırmacılar tarafından sunulan bildiriler katılımcılar tarafından dikkatle izlendi. Genelde Halvetilik konusunda yapılan konuşmalarda, Halvetiliğin tarihçesine, anlamına değinildi. Bu alanda yetişen önemli şahısların hayatları, eserleri ve söyledikleri hikmetli sözleri gündeme getirildi.

Sempozyumun açılışında selamlama konuşmasını yapan Genç Tasavvufçuları Destekleme ve Geliştirme Derneği Başkanı Sühendan Erdin, insan oğlunun bu fani halindeki yolculuğu bir gurbet yolculuğu olduğunu ifade etti. O'nun (Allah'ın) ebedi ve ezeli varlığından kopup gelen ruhumuzun, beşer vasfının içinde daima ait olduğu yere özlemini duyduğunu söyledi.

Sühendan Erdin İnsanlığa bir rahmet ve hidayet dini olarak gelen dini İslam'ın şüphesiz en nezih ifadesi olan tasavvuf, yüzyıllar boyunca imanın, takvanın lezzetini tattırmıştır. Tasavvufun özü olan manevi terbiye insanın varlığını tamamlar ve onun aslindeki cevherini ortaya çıkartır dedi.

Genç Tasavvufçuları Destekleme ve Geliştirme Derneği Onursal Başkanı Hasan Şükrü Yayıntaş, değerli hocaların katkılarıyla Balkanlara ışık tutmanın bir vatani görev olduğunu söyledi.

Yayıntaş, Nerden gelmiş, Bir'den gelmişiz. Nerden gelmişiz, O'nun hakikatinden gelmişiz. Peki nereye döneceğiz İnşallah, yine O'nun yolculuğunda O'nun hakikatine döneceğiz. O'nun hakikatini marifet eylemek önemlidir. O'nun hakikatini marifet eylemek, O'nun marifetiyle bütünleşmek demektir. O'nun marifeti bize olan yolculuğunun devamıdır, yani bir desturumuz vardır, unsur şeriat, tarikat, marifet, hakikat

dedi.

II. Uluslararası Bakü'den Balkanlara Halvetilik Sempozyum'un açılış tebliğini sunan Prof. Dr. Mahmut Erol Kılıç, tasavvuf üzerine konuşma yapmanın birkaç boyutun var olduğunu hatırlattı. Halvetiliğin, Hazreti Muhammed efendimize indirilen mananın yeryüzü planında zuhura getirilmesi, nebi'den onun ümmetine intikal ettirilmesi süreçlerinden bir tanesi olduğunu açıkladı.

Sempozyuma katılan konuşmacılar sundukları tebliğleriyle Halvetilik konusunu ele alarak, Halveti olan önemli şahısların hayat hikayelerini, yazdıkları eserleri gündeme getirdiler.

Yapılan değerlendirme toplantısında, Sempozyumun başarılı geçtiğini ve bu sempozyumların devam etmesinde büyük fayda olduğu ifade edildi.

II. Uluslararası Bakü'den Balkanlara Halvetilik Sempozyumu, Usturga Hasan Baba Halveti Hayati İlahi Grubun söylediği ilahilerle sona erdi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Makedonya Eyüp Bakü Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title