Haberler

Obama: Suriye'de Kimyasal Silah Kullanılması Sorun Yaratır

Güncelleme:

ABD Başkanı Obama, kimyasal silah iddialarıyla ilgili "Suriye'de yaşanan bu olay ABD'nin göz atması gereken bir durumdur" dedi.

ABD Başkanı Barack Obama Suriye'nin başkenti Şam'ın Guta bölgesinde 1300'e yakın kişinin ölümüne neden olan kimyasal silah saldırısı iddialarıyla ilgili ilk kez konuştu. Aşılan "Kırmızı çizgiler"le ilgili bir soru üzerine Obama, son olayın "ABD'nin bir göz atması" gereken bir olay olduğunu söyledi.

CNN'de bugün yayınlanacak New Day programında Chris Cuomo'nun sorularını yanıtlayan Obama, Suriye'de kimyasal silah kullanıldığı iddialarının "büyük bir olay" olduğunu ve bu boyutta bir silah kullanımı söz konusuysa bunun kaygı verici olduğunu belirtti.

"ÇOK CAN SIKICI"

Yetkililerin "halihazırda bilgi toplamakta" olduğunun altını çizen Obama, "gördüklerimiz bunun büyük kaygı yaratacak çok büyük bir olay olduğuna işaret ediyor. Çok can sıkıcı" dedi.

"İŞBİRLİĞİ BEKLENTİMİZ YOK"

Obama ayrıca Beşar Esad'dan işbirliği beklemediklerini söyleyen Obama, kırmızı çizgileriyle ilgili bir soruya da " Suriye'de son yaşanan olay ABD'nin göz atması gereken bir durumdur" dedi.

"MISIR VE SURİYE İÇİN SÜRE DARALIYOR"

Obama, "Mısır ve Suriye konusunda önemli kararlar almak için ABD'nin önündeki zaman daralıyor mu?" sorusuna ise "Evet" diye yanıt verdi. ABD Başkanı, bu meselelerle ilgili hareket etmeden önce bedellerini göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti.

"ABD VAZGEÇİLMEZ ÜLKE"

Obama, ABD'nin Ortadoğu ve dünyanın diğer bölgeleri için "vazgeçilmez bir ülke" olduğunu vurgulayarak, "Uzun vadede ulusal çıkarlarımızın ne olacağını stratejik olarak düşünmemiz gerekiyor" diye konuştu.

Obama, Cumhuriyetçi senatör John McCain'in ABD'nin bölgedeki güvenilirliğinin Suriye ve Mısır'daki duruma tepki vermekte yavaş kalması nedeniyle sarsıldığı eleştirisine de cevap verdi. McCain'in Suriye ve Mısır'daki insani durumla ilgili endişelerini paylaştığını belirten Obama, bununla beraber ABD halkının Washington'dan uzun dönemli ulusal çıkarlarına uygun hareket etmesini beklediğini kaydetti.

ABD Başkanı, ülkeyi "bölgede ABD düşmanlığını körükleyecek zor ve maliyetli müdahalelerden" uzak tutmak istediklerini belirtti.

"Eğer ABD, BM kararı olmadan ve yetersiz delillere dayanarak başka bir ülkeye saldırırsa, bu hareketi uluslararası hukuk bağlamında sorgulanır" diyen Obama, bu tarz bir müdahalenin başarılı bir şekilde gerçekleştirilebilmesi için uluslararası toplumun ittifak sağlaması gerektiğini ilave etti.

ABD'nin Mısır'daki darbe hükümetine mali yardımı kesip kesmeyeceği yönündeki bir soruya cevap veren Obama, Mısır ile ilişkilerin gözden geçirilmekte olduğunu ve Mısır'da olanlardan sonra ilişkilerin eskisi gibi olamayacağını dile getirdi. Obama, "Mısır'a yardım etmemiz geçici hükümetin yaptıklarını değiştirmez fakat Amerikan halkının değerlerimiz ve ideallerimize zıt olan eylemlere yardım ediyor gibi görünmemiz konusunda kaygıları olduğunu biliyorum" dedi.

Mursi yönetiminin devrilmesinin ardından, Mısır ordusunu uzlaşmaya davet eden bir diplomasi trafiği yürüttüklerini söyleyen Obama, Mısır'daki darbe yönetiminin bu fırsatı kullanmadığını belirtti

KİMYASAL SİLAH KIRMIZI ÇİZGİ

Obama, geçmişte Suriye'de kimyasal silah kullanımının ABD'nin müdahalesi için bir kırmızı çizgi olacağını söylemişti.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Barack Obama Suriye Şam Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

3 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 3 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 3 Mayıs Cuma Hutbesi yayınlandı! 3 Mayıs Cuma Hutbesi tam metni! Aston Villa elendi mi? Aston Villa UEFA Konferans Liginden elendi mi? 3 Mayıs Türkçülük Günü kutlama mesajları ve sözleri! 3 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 3 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Şevval ayı ne zaman bitiyor 2024? 3 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! BİM para sayma makinesi ne zaman gelecek, fiyatı ne kadar, özellikleri neler (3 Mayıs CUMA)? Aston Villa Olympiakos maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! A.Villa Olympiakos maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Roma Bayer Leverkusen maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Roma B.Leverkusen maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Slm cnm diyen kız öldü mü? Seleme cenemeler diyen kıza ne oldu TİKTOK? Roma Bayer Leverkusen maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Roma B.Leverkusen maçı kaç kaç, canlı maç skoru! 2 Mayıs Survivor ödül oyununu kim kazandı, 2 Mayıs Perşembe ödül ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title