Haberler

NATO'nun Yugoslavya'yı Bombalamasının 16. Yılı

Kosova'daki savaş devam ederken, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması üzerine NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının 16. yılı dolayısıyla Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da anma töreni düzenlendi.

Kosova'daki savaş devam ederken, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması üzerine NATO'nun Yugoslavya'yı bombalamasının 16. yılı dolayısıyla Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da anma töreni düzenlendi.

NATO bombardımanı sırasında büyük zarar gören dönemin Genelkurmay Başkanlığı binası önündeki törene Sırbistan Başbakanı Aleksandar Vuçiç, bakanlar, askerler, din adamları, diplomatlar ve çok sayıda vatandaş katıldı.

İlk NATO bombasının atıldığı 19.58'de sirenlerin çalınması ile başlayan anma töreninde, 78 gün süren hava müdahalesinde hayatını kaybedenler için mum yakılıp, dua edildi.

Sırbistan Başbakanı Vuçiç burada yaptığı konuşmada, insanların hayatlarında sıradan, kolayca unutulabilecek günlerin olabileceğine işaret ederek, "Ancak bugün, böyle bir gün değil. Bugün, Sırbistan'ın hiçbir zaman unutamayacağı 78 günün ilki" ifadesini kullandı.

NATO'nun müdahalesini "hiçbir zaman unutmayacaklarını, unutmak istemediklerini ve unutmamaları gerektiğini" vurgulayan Vuçiç, "78 günün hiçbirini, hiçbir kurbanı, hiçbir acıyı unutmayacağız" dedi.

Vuçiç, Sırbistan'ın uyguladığı politikaların da her zaman hatasız olmadığını belirterek, savaşların kazananı olmadığını ve ardında sadece mezarlar bıraktığını kaydetti.

Sırbistan'ın yerinin Avrupa olduğunu ifade eden Vuçiç, anlamsız bir nefret yüzünde ülkenin geleceğine zarar verilemeyeceğini sözlerine ekledi.

NATO'nun Yugoslavya'yı bombalaması

Kosova'daki savaşın son dönemlerinde, Müslüman halklara yönelik baskı ve katliamların artması, ayrıca BM'nin Kosova'daki çatışmaların sona erdirilmesi için ülkeye gözlemci gönderme teklifini Yugoslavya tarafının kabul etmemesi üzerine, NATO, eski Yugoslavya topraklarındaki bazı hedeflere yönelik hava saldırısı düzenlemişti.

24 Mart 1999 tarihinde başlayan hava müdahalesi, 1 Haziran 1999'a kadar sürmüştü.

Müdahale sonucunda ülkedeki askeri hedeflerin yanı sıra okullar, sağlık kurumları, medya kuruluşları, kiliseler, manastırlar ve anıtlar da zarar gördü. Hava müdahalesi ülkeye 30 milyar dolarlık zarar verdi. Resmi rakamlar açıklanmamakla birlikte, müdahale sonucunda yaklaşık 2 bin 500 kişinin öldüğü, 12 binden fazla kişinin ise yaralandığı tahmin ediliyor.

Kaynak: AA / Güncel

Yugoslavya Belgrad Kosova Politika Güncel Haberler

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Komşu ülkeden atılan roketler İsrail'i cehenneme çevirdi

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Akış görevden alındı, yerine kayyum atandı

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Kabine yarın toplanıyor! Masada, Kurban Bayramı tatili dahil 3 kritik konu var

Bakmadan Geçme

Di Marzio kimdir? Di Marzio kaç yaşında, nereli, mesleği ne? LOL çöktü mü? 4 Haziran Salı LOL sorun mu var? #129300 Icardi gidiyor mu? Icardi ayrılacak mı? #129300 Emekliye bayram ikramiyesi artacak mı? 3 bin TL emekli ikramiyesi ne kadar olacak? Organ bağışı caiz mi? Diyanete göre Organ bağışı günah mı? #129300 4 Haziran Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 4 Haziran İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 4 Haziran Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 4 Haziran Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 4 Haziran İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 4 Haziran Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 4 Haziran 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 4 Haziran Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 4 Haziran Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 4 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
DEM Parti 'kayyum' kararı sonrası belediyelerin önünde nöbet eylemleri başlatıyor

DEM Parti "kayyum" kararı sonrası belediyelerin önünde nöbet eylemleri başlatıyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title