Haberler

Muş'ta arazi toplulaştırma çalışmaları

Vali Vedat Büyükersoy, kentte devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması halinde, çiftçinin cebine girecek paranın artacağını söyledi.

Vali Vedat Büyükersoy, kentte devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarının tamamlanması halinde, çiftçinin cebine girecek paranın artacağını söyledi.

Hasköy ilçesine bağlı Eşmepınar köyünde devam eden arazi toplulaştırma çalışmalarını inceleyen Vali Büyükersoy, köy kıraathanesinde vatandaşlarla bir araya geldi.

Vatandaşlara arazi toplulaştırmasıyla ilgili bilgi veren Büyükersoy, bunun çiftçi için çok önemli olduğunu belirtti.

Ülkede tarım arazilerinin çeşitli nedenlerle küçüldüğünü, parçalara bölündüğünü anlatan Büyükersoy, bundan dolayı verim ve karın olması gerekenden çok aşağılarda kaldığını vurguladı.

Büyükersoy, şöyle konuştu:

"Bu çalışmayla çiftçi, 10 yere gideceğine tek yere gidecek. Yakıttan ve zamandan tasarruf sağlanacak. Arazi bütünleşeceği için ekonomik katkı artacak. Proje bunun için çok önemli. Bunun yanı sıra Toprak Reformu Genel Müdürlüğü, toplulaştırma yaptığı yerlere ilave hizmetler de yapıyor. Toplulaştırma yapıldığı için çiftçinin arazisi daha ekonomik hale geliyor. Ayrıca, oraya kanalizasyon, sulama, arıtma tesisleri, tarla içi yolar gibi hizmetler de yapılıyor. Bu toplulaştırma da aynı öyle. Aslında Muş Ovası, Türkiye'nin üçüncü büyük ovası. Burada toplulaştırma yapıldığı takdirde gelirimiz artacak. Toplulaştırmanın bir an önce tamamlanması için hep beraber çalışacağız."

Özellikle miras hukukundan kaynaklanan sebeplerden dolayı Türkiye'de arazi parçalanmasının çok büyük oranlarda olduğuna dikkat çeken Büyükersoy, bunun da ekonomik üretimi engelleyici bir faktör olduğunu dile getirdi.

Büyükersoy, şunları ifade etti:

"Eğer siz Kanada'da, Amerika'da olsanız 4-5 bin dönümün altındaki arazide tahıl ekmenize müsaade etmezler. Bizde ise 10 dönüme buğday ekiliyor. Çünkü arazi parçalanmış. 10 dönüme buğday eken adama ne iş yapıyorsun diye sorulduğunda 'çiftçiyim' diyor. Köylü olmakla çiftçi olmak farklı şeydir. Köyde oturabilirsin ama çiftçi olamazsın. Bundan memnun olmayanlar olabilir ama vatandaşın yüzde 99'unda memnuniyet görüyoruz. İnşallah toplulaştırma bittiğinde, köylümüz bulunduğu notadan çok daha iyi bir noktaya gelmiş olacak. Köy içinde toplulaştırma yapılırken, kanalizasyonlar da yapılacak. Bunu çok önemsiyoruz. Çünkü hiçbir köyümüzün imkanlarıyla kanalizasyon yapması mümkün değil. Bu bakımdan toplulaştırma büyük bir fırsat."

Toplulaştırma çalışmasının yapılacağı yerlerdeki hazine arazilerinin köylülere satışının da yapılabileceğini belirten Büyükersoy, toplulaştırma bittiğinde vatandaşın hazine arazilerinden de istifade etme imkanının ortaya çıkacağını söyledi.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdür Vekili Osman Akar ise çalışmayla parçalanmış, tarımsal alet ve ekipmanın çalışmasının zor olduğu arazilerin bir araya getirilerek, birim alanda zaman, yakıt ve diğer tüm aşamalarda daha fazla verim alınabileceğini belirtti.

Akar, "İl genelinde 4 kısımda, yaklaşık 78 köyde, 93 bin hektarlık alanda toplulaştırma yapılıyor" dedi.

Ardından Büyükersoy, Eşmepınar köyünde arazi toplulaştırma kapsamında devam eden kanalizasyon çalışmalarını inceleyerek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

-vali büyükersoy

Kaynak: AA / Güncel

Vedat Büyükersoy Türkiye Hasköy Muş Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title