Haberler

Merkel'in Tutumunu Yumuşatıp Yumuşatmadığı Tartışılıyor

Alman Başbakanı Merkel'in, Fransa Cumhurbaşkanı Chirac ile Görüşmesinin Ardından Türkiye Konusunda Yaptığı Açıklama Bir "Yumuşama" Olarak Nitelendiriliyor.

Alman Başbakanı Angela Merkel'in Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ile görüşmesinden sonra Türkiye konusunda yaptığı açıklama, bir yumuşama olarak nitelendiriliyor. Ancak Ankara'daki diplomatik kaynaklar, Merkel'in tutumunda bir "değişiklik yok" diyorlar.

Angela Merkel, Chirac ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamaları bir "yumuşama" olarak nitelendiriliyor. Özellikle Türkiye'ye ultimaton vermek istemedikleri ifadesi olumlu karşılanıyor.

Örneğin Merkel-Chirac görüşmesi öncesi değerlendirmeleri ile yankı uyandıran Financial Times gazetesinin internet sayfasında "Alman Başbakanı Angela Merkel, Türkiye'nin AB üyeliği konusundaki sert tutumunu ılımlaştırmaya mecbur edildi" derken Merkel'in Türkiye'ye limanlarını Rumlara açması için 18 ay süre verilmesi önerisini sanki geri çektiğini yazdı.

Ancak, Ankara'daki diplomatik kaynaklar, Merkel'in tutumunda bir değişiklik olmadığını, Riga'da NATO Zirvesi sırasında yaptığı konuşmada da Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesi konusunda olumlu konuştuğunu söylediler. Bu kaynaklar, Merkel'in Riga'daki açıklamasına medyanın "aşırı bir reaksiyon" gösterdiğini, çok olumsuz yorumladığını savundular.

Başbakan Merkel'in Riga'da müzakerelerin tamamen durdurulmasını istemediğini belirten kaynaklar, Merkel'in Mettlach'taki konuşması sırasında Riga'ya göre, süreyi daha da detaylandırdığını kaydederek şöyle konuştular:

"Merkel, Chirac ile görüşmesinden sonra Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'nin liman konusundaki ilerlemesi konusundaki bir rapor vereceğini, bu raporun da Türkiye'de 2007 yılının son baharındaki seçimlerden sonra ancak 2009 yılının ilk baharındaki Avrupa Parlamentosu seçimlerinden önce sunulması gerektiğini söyledi."(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title