Haberler

Marmaris // 2 // Akdeniz Ve Adriyatik'Te Türk İzleri

Aksaz Deniz Üssü'nde Tören

AKSAZ DENİZ ÜSSÜ'NDE TÖREN

Türkiye tarihinde ilk kez oluşturduğu 'açık deniz filosu' (TDGG) Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan hareket etti.

İki ay boyunca Akdeniz ve Adriyatik'de görev yapacak TCG Kemalreis, Turgutreis, Gaziantep, Giresun ve Akar gemileri törenle uğurlandı.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, ''Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor' dedi.

DENİZ Kuvvetleri Komutanlığı'nın, ABD'nin dünyaca ünlü 6. filosunun dolaştığı Akdeniz'in uluslararası sularında görevlendirmek üzere Türkiye tarihinde ilk kez oluşturduğu 'açık deniz filosu' (TDGG) Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndan hareket etti. İki ay boyunca Akdeniz ve Adriyatik'de görev yapacak TCG Kemalreis, Turgutreis, Gaziantep, Giresun ve Akar gemileri törenle uğurlandı. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, ''Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor' dedi.

Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'ndaki törene Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, Donanma Komutanı Oramiral Murat Bilgel, Güney Deniz Saha Komutanı Koramiral Kadir Sağdıç, Aksaz Deniz Üs Komutanı Tümamiral Yalçın Kavukçuoğlu ile çok sayıda rütbeli asker, sefere çıkan gemilerdekilerin aileleri, çocuk ve kardeşleri ile yakın dostları katıldı. Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nın 'tam bağımsız açık deniz filosu' sahibi olması yolundaki ilk adımını teşkil edecek olan TDGG filosu TCG Kemalreis (Sancak Gemisi), TCG Gaziantep, TCG Turgutreis ve TCG Giresun fırkateynleri ile gemilerin herhangi bir sahil tesisine bağımlı olmaksızın denizde lojistik ihtiyacını karşılayacak olan lojistik destek gemisi TCG Akar'dan oluşturuldu. TDGG'nin 2010 yılı aktivasyonunun Akdeniz ve Adriyatik Denizi'nde icra edilmesi planlandı. 6 Mayıs- 5 Temmuz 2010 tarihleri arasında görev yapacak olan Türk Deniz Görev Grubu bu yıl Akdeniz ve Adriyatik ile sınırlı kalacak. TDGG'nin görev alanı gelecek yıl Hint Okyanusu'nu da içine alacak şekilde genişletilecek. Hint Okyanusu'nda da barışı desteklemek, uluslararası güvenliği sağlamak üzere deniz güvenliğine katkıda bulunmak ve uluslararası tatbikatlara katılarak görev yapması beklenen TDGG'de yer alan fırkateynlerin özelliklerinin de birbirinden farklı olduğu ifade edildi.

Gabya sınıfı fırkateyn olan TCG Gaziantep ve TCG Giresun'un hava savunma, Yavuz sınıfı olan TCG Turgutreis ve Barbaros sınıfı olan TCG Kemalreis de sualtı savunma ağırlıklı olmak üzere değişik görevlerde faaliyet gösterecekleri bildirildi. Akar sınıfı açık deniz tankeri olan TCG Akar'ın ise dört fırkateyne uzun süre Türkiye'den uzakta aralıksız görev yapmasına imkan sağlayacak akaryakıt desteğini sunacağı kaydedildi.

TDGG ile asıl amacın, uluslararası limanlarda bağımsız hareket kabiliyeti bulunan 'tam bağımsız bir açık deniz filosu' oluşturmak olduğu ifade edildi. Diğer amaçlar arasında; TSK'nın dost ve müttefik ülkelerle işbirliğini geliştirmesi; Akdeniz ve Adriyatik denizinde askeri eğitim işbirliği kapsamındaki ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla liman ziyaretleri; Türk ticaret gemilerinin deniz ulaştırma yollarının güvenliğini sağlamak; denizlerdeki yasa dışı faaliyetleri engellemek ve kontrol etmek; Türk kamuoyuna ''güçlü ordu, güçlü Türkiye ve denizci millet, denizci ülke' imajını vermek gösterildi.

TDGG'de dünyanın en modern ve en iyi helikopterleri olarak gösterilen Sea Hawk helikopterlerinden iki tanesi Kemalreis ile Gaziantep gemilerine konuşlandırıldı. Giresun Gemisinde ise AB-212 helikopteri bulunuyor. Ayrıca gemilerde Harpoon güdümlü mermileri, Sea Saparrow güdümlü mermileri, ana batarya topu, yakın hava savunma topları, denizaltı savunma harbi torpidoları, SM-1 MR güdümlü mermileri bulunuyor.

''Gemi, entegre, savaş, idare sistemi' anlamını taşıyan ve kısaltılmış olarak GENESİS denilen sistem Türk Deniz Kuvvetleri Araştırma Merkezi tarafından dizayn edilerek geliştirilmiş bir sistem. GENESİS; Türk Deniz Kuvvetlerinin hareket ihtiyaçlarını karşılamak için milli kaynakları ve şirketleri kullanarak modern bir savaş yönetim sistemi olarak dizayn edildi. 1999 yılında Türk Deniz Kuvvetleri tarafından hayli karmaşık bir savaş yönetim sistemi üretimi projesi başlatılarak yeni kullanılmaya başlandı. Örneğin GENESİS projesi öncesinde bir çok sistem elle yönetilirken şimdi modern komuta sistemine dönüştürüldü. Phalanx, chaff ve İFF gibi ilt sistemler yeni sisteme entegre edilerek el yerine otomatik sisteme dönüştürüldü.

Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Eşref Uğur Yiğit, uğurlama töreninde yaptığı konuşmada, ''Cumhuriyet tarihinde ilk defa Türk donanması böyle bir göreve çıkıyor. Bu görevle ilgi alanımıza giren denizlerde sancağımızın dalgalanmasını sağlayacağız. Deniz Görev Grubumuz görev sürelerince Akdeniz ve Adriyatik denizi kıyılarında toplam 9 ülke limanına uğrayacaklar. Bu sayede karşılıklı güven ve dostluğumuz pekişecek' dedi.

Geçtiğimiz yıldan bu yana Aden Körfezi ve Somali yakınlarında deniz korsanlığıyla mücadele etmek için bölgeye giden deniz gücüne de değinen Yiğit, ''Türkiye'nin yıllık 243 milyar dolarlık bir dış ticareti söz konusu. Bölge olarak bakıldığında bu rakamın yaklaşık 40 milyar doları bu bölgeler üzerinden geçen ticaret yollarında hareket ediyor. Biz Bu bölgelerde diğer güçler ile ittifak yaparak deniz korsanlığını engellemek için uğraşıyoruz' diye konuştu.

Uğur Yiğit göreve çıkacak olan subayları ''deniziniz durgun, yolunuz açık olsun' diyerek uğurladı.

«MD-BO»Uğurlama töreni sırasında, eş, kardeş ve babalarını uğurlamak için tören alanına gelen ziyaretçiler duygulu anlar yaşadı. 6 aylık Bahar Alyürek, TCG Gaziantep Fırkateynindeki Başçavuş babası Fatih Alyürek'i uğurlamaya amcasının kucağında katıldı. Yine aynı gemideki Ayhan Mercan'ı yolcu etmeye gelen eşi Nil ile 7 yaşındaki kızı Nilsu zaman zaman gözyaşlarını tutamadı. Nil Mercan, ''Bu ilk ayrılığımız değil. Daha önce de seferlere gitmişti. Gururluyuz ama tabii ki özlemimiz büyük oluyor. Türk tarihinde ilk kez uygulanacak böyle bir göreve katılması da tabii ki ikinci bir grur kaynağımız' dedi. Nilsu da ''Babamı çok özleyeceğim' diye konuştu. 5 yaşındaki Fatmasu Güler babasının getireceği oyuncakları sıraladı.

Limandan ilk olarak Gaziantep hareket etti. Kemalreis Fırkateyni ise tören alanındaki davetlileri selamlıyarak yola koyuldu. TDGG filosuna helikopterler ile denizden de söndüren gemisi eşlik etti.

TDGG FAALİYET PROGRAMI

10-20 Mayıs tarihleri arasında Beyez Fırtına Tatbikatı'na katılacak. 26-28 Mayıs tarihleri arasında Tunus ve Cezayir liman ziyaretleri, 31 Mayıs-3 Haziran İspanya'nın Cartagena Liman ziyareti, 9-12 Haziran İtalya'nın Taranto limanı, 14-17 Haziran Karadağ Bar limanı, 18-21 Haziran Hırvatistan'ın Split limanı ve Bosna Hersek'in Neum limanı, 22-25 Haziran Arnavutluk'un Durres ve Paşa limanları, 30 Haziran-3 Temmuz tarihinde ise Mısır'ın İskenderiye limanı ziyaret edildikten sonra 3-5 Temmuz tarihleri arasında ise Aksaz Deniz Üs Komutanlığı'na geri dönüş yapılacak.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? Lilak ne zaman işlem görecek? Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı ne zaman 2024? En az atama yapılacak branşlar! Öğretmen atamalarında en az hangi branşlar atanacak? Temmuz'da asgari ücrete zam var mı? 2024 Temmuz ayında asgari ücrete zam gelecek mi, artacak mı? 8 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 8 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Aziz Yıldırım aday mı? Fenerbahçe başkanlığına Aziz Yıldırım aday olacak mı? 8 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 8 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 8 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 8 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 8 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı! Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! 8 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 8 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 8 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title