Haberler

Lisede "Dna'yı Çoğaltmayı ve Klonlamayı" Öğreniyorlar

Gaziantep'teki bir fen ve teknoloji lisesi, 9. sınıftan itibaren öğrencilerine verdiği eğitim ve sunduğu imkanlarla tıp fakültelerini aratmıyor.

ZUHAL UZUNDERE KOCALAR - Gaziantep'teki bir fen ve teknoloji lisesi, 9. sınıftan itibaren öğrencilerine verdiği eğitim ve sunduğu imkanlarla tıp fakültelerini aratmıyor.

Gelişmiş bir genetik laboratuvarına sahip olan okulda verilen genetik dersinde, DNA'dan ELISA ve PCR'ye kadar pek çok testi yapabilen öğrenciler, akademik çalışmalarda çok önemli olan makale ve proje yazma, patent alma gibi süreçleri de öğreniyor.

Özel Sanko Okullarında genetik derslerine giren öğretmen Özgür Güner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, öğrencilere 9. sınıftan itibaren genetik dersi vermeye başladıklarını söyledi.

Derslerde öğrencilere mikropipetlemeyi öğrettiklerini, küçük cihazların çalışmasıyla ilgili bilgiler verdiklerini, ardından DNA ve RNA'ya ilişkin bilgiler öğrettiklerini anlatan Güner, yurt dışından gelen veya kendi hazırladıkları kitlerle deneyler yaptıklarını belirtti.

Güner, çoğunlukla tıp fakültesi düzeyindeki deneyleri öğrencilerin sıkılmaması için belli bir senaryo eşliğinde gerçekleştirdiklerini dile getirerek, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimiz burada genelde babalık, ELISA ve PCR testlerinin çalışma mantığını ve nasıl yapıldığını öğreniyorlar. Onun yanı sıra ileri teknolojik laboratuvar cihazlarını kullanmayı öğretiyorlar. DNA'yı çoğaltmayı, klonlamayı, bunların mantığını öğretiyoruz. Tüm bunları yaparken çocuklar sıkılmasın diye senaryolaştırıyoruz. Bazen adli tıbbın alanına giriyoruz. DNA'lardan, parmak izlerinden, ayakkabı izlerinden suçlu aramaya başlıyorlar. Bazen tıp fakültelerindeki derslerle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Akademik çalışmalarda çok önemli olan makale yazma, proje yazma, patent alma süreçleriyle ilgili çalışmalarımız oluyor. Aslında bu derslerimiz üniversiteye yönelik, üniversitede farkındalık yaratacak şeyler."

"üniversite düzeyinde yapılabilecek deneyler"

Öğrencilerinin üniversiteye girdiğinde ön planda olmalarını istediklerine ve buna yönelik eğitimler verdiklerine işaret eden Güner, "Bu deneyler, üniversite düzeyinde yapılabilecek deneyler. Hem akademik yönden hem de uygulama yönünden çocuklarımızı geleceğe bu şekilde hazırlıyoruz." dedi.

Güner, genetik laboratuvarlarının geniş imkanlara sahip olduğuna dikkati çekerek, öğrencilerin fizik, kimya, biyoloji ve genetik gibi disiplinler arası çalışmaları bu derste görebildiklerini vurguladı.

Öğrencilerini mühendislik ve tıp ile bunların alt dallarına özendirdiklerini dile getiren Güner, "Sadece 'Tıp doktoru olacağım' şeklinde bir kavram oluşturmak istemiyoruz kafalarında. Doktorluğun araştırmacı yönünü, akademik çalışmalarını, farklı alanlarının olduğunu da gösteriyoruz ve çocuklarımız birçok lisedeki yaşıtlarına göre daha bilinçli oluyorlar." diye konuştu.

9. sınıf öğrencisi Can Emir Bora da küçük yaşlardan itibaren doktor olmanın hayalini kurduğunu, gelecekte de genetik alanında çalışmalar yapmak istediğini belirterek, "Burada diğer öğrencilere göre daha avantajlı olduğumu düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

Eylül Çabuk ise 9. sınıf öğrencisi olduğunu, önceden psikolog olmak istediğini ancak genetik derslerine girdikten sonra, genetik mühendisi olmaya karar verdiğini vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Gaziantep Genetik Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Bakmadan Geçme

Usyk kimdir? Boksör Usyk kaç yaşında, nereli? #129351 Tyson Fury kim, kaç yaşında, nereli? #127942 18 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? Fury Usyk maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda 2024? Tyson Fury Usyk maçı ne zaman #129351 18 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Yeni Angola Büyükelçisi Muhammet Mustafa Çelik kimdir? Muhammet Mustafa Çelik hayatı ve biyografisi nedir? 18 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! 18 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! #128220 18 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! #9889 #127919 18 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 18 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 18 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? #128680 18 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri!
Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title