Haberler

Kuzey Irak'a Yatırım Tüsiad'ın Gündeminde

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (Tüsiad) Başkanı Ümit Boyner, 'İlişkilerimizi Bir Üst Düzeye Taşımak Üzere, Irak Çalışma Gurubunu da Tekrar Devreye Sokarak, Hızlı Bir Şekilde Ticari ve Yatırım İlişkilerimizi İlerletmek Üzere Çalışmaya Başlayacağız, Bu Kararı Aldık' Dedi.

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, ''İlişkilerimizi bir üst düzeye taşımak üzere, Irak Çalışma Gurubunu da tekrar devreye sokarak, hızlı bir şekilde ticari ve yatırım ilişkilerimizi ilerletmek üzere çalışmaya başlayacağız, bu kararı aldık'' dedi.

Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ve beraberindeki heyetin, TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner başkanlığındaki TÜSİAD heyeti ile yaptığı ve yaklaşık 1 saat süren görüşmenin ardından Boyner, gazetecilere yaptığı açıklamada, görüşmenin ikili ekonomik ve ticari ilişkilerin geliştirilmesi üzerinde yoğunlaştığını, Barzani ekibiyle güzel bir toplantı yaptıklarını söyledi.

Türkiye'nin geçtiğimiz dönemde dünyadaki konjonktürün değişmesiyle, krizle birlikte kendisine çok farklı pazarlar aramaya başladığını vurgulayan Boyner, şunları söyledi:

''Bu noktada Kuzey Irak bizim için ciddi potansiyeller içeren bir pazar. Güzel bir örnektir, Suriye sınırında ticaretin artmasıyla, Suriye ile ilişkilerin gelişmesiyle o sınır bölgesinde ticaretin ne kadar canlandığını ve bunun da o bölgemizin gelirine, refahına ne kadar ciddi katkı yaptığını da gördük. Açıkçası Kuzey Irak ile ticaretin gelişmesi Türkiye için de bölgesel gelişmişlik açısından çok zor bir noktada olan Kuzey Irak sınırının da Türkiye sınırının da gelişmesi için çok önemlidir diye düşünüyoruz.

Kuzey Irak bizim için potansiyeller içermekle birlikte ticaretin gelişmesi bizim bölgesel gelişmemiz adına da bize bir avantaj sağlayacaktır diye düşünüyoruz. Tabii ki bölgede bir de demokratikleşme ve güvenlik sorunu da var. Bu noktada biz de çekincelerimizi ve terörle mücadelenin de devam etmesi gerektiğini, bunun üçlü ilerlemesi, Türkiye'nin hem ekonomik gelişmesini, hem demokratik gelişmesini aynı anda yapmak zorunda olduğunu, aynı noktada terörle de mücadelesine devam etmek zorunda olduğunu da kendilerine ilettik.''

-İLERLEMİŞ İLİŞKİLER-

Türkiye ile ciddi şekilde başlayan hem siyasi anlamda hem ekonomik anlamda ilerlemiş ilişkiler olduğunu söyleyen Boyner, fakat tam olarak potansiyelleri geliştirme noktasında yapacak çok şey bulunduğunu düşündüklerini de belirtti.

Boyner, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Biz TÜSİAD olarak Kuzey Irak'taki potansiyellerin ne olduğunu, hukuki çerçevede ne gibi gelişmeler olduğunu, yatırım ortamının nasıl bir noktaya geldiğini... Çünkü yeni bir pazar yeni gelişmeler oluyor. Seçimler yapıldı, yeni bir hükümet kurulacak, bundan sonra ne gibi gelişmeler olacak? Tabii ki Irak'ın bütünlüğü bizim için önemli. Irak bir bütün olarak da bir yatırım ve ticaret ilişkilerini geliştirmek adına önemli bir ülke. O konuda da sorularımız oldu. Bu noktada ilişkilerimizi bir üst düzeye taşımak üzere de bizim Irak Çalışma Grubumuz zaten var, onunla daha üst düzey ilk ağızdan bilgilerin güncelleştirilip, çalışma gurubunu da tekrar devreye sokarak hızlı bir şekilde ticari ve yatırım ilişkilerimizi ilerletmek üzere çalışmaya başlayacağız, bu kararı aldık.''

Kuzey Irak Yerel Yönetimi Sanayi ve Ticaret Bakanı Sinan Çelebi de, bir süre önce Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Irak Başbakanı ile ticari anlamda 48 protokol imzaladığını anımsatarak, bunları hayata geçirmeye başladıklarını belirtti.

-''THY YAKINDA BAŞLAYACAK''-

Çelebi, ticaretin sağlanması için ikinci adımın bankacılık olduğunu, o konuda Ziraat Bankası'nın Bağdat'ta açıldığını, şubesini Eylül'de açacağını, İş Bankası'nın da aynı şekilde Haziran sonuna kadar olacağını, THY'nin de artık yakında başlayacağını, İstanbul-Erbil, Ankara-Erbil ve muhtemelen ya Diyarbakır ya da diğer şehirlerde olacağını kaydetti.

Çelebi, ''Bu kapı açıldı, ardına kadar açıktır. Tek arzu ettiğimiz buyurun gelin bir an önce işbirliği yapalım'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title