Haberler

Kuş Cenneti Üniversitede Ders Oldu

Dünyanın sayılı sulak alanlarından biri olan Gediz Deltası'ndaki İzmir Kuş Cenneti, Ege Üniversitesi Yönetim Kurulunun kararıyla her akademik yıl tüm bölümlerin 1. sınıf programında yer alan "üniversiteye giriş" dersi kapsamına alındı EÜ Rektörü Prof. Dr. Yılmaz: "Üniversiteye giriş dersinin içine koyduğumuz programlarla öğrencilerimizin, daha okula başlarken, hayatlarında bundan sonra yaşayacakları gelişmelere daha donanımlı başlamalarını sağlamayı amaçlıyoruz" "Kişiler görmeden, sadece teorik cümlelerle öğrendikleri bir şeyi korumazlar, yıllardır bunu görüyoruz.

UFUK KIRABALI - Dünyanın en önemli sulak alanlarından Gediz Deltası'nda yer alan İzmir Kuş Cenneti, Ege Üniversitesi'ne bağlı öğretim veren tüm fakülte ve yüksekokullarda her akademik yıl tüm bölümlerin 1. sınıf programında yer alan "üniversiteye giriş" dersi kapsamına alındı.

Türkiye'de gözlenen 469 kuş türünden 248'i için konaklama ya da üreme sahası olması ve bu türlerden 32'si için "Önemli Kuş Alanı" konumunda bulunması bakımından dünyanın sayılı sulak alanlarından olan İzmir Kuş Cenneti, Ege Üniversitesi (EÜ) Yönetim Kurulunun aldığı kararla Uluslararası Ramsar Sözleşmesi, Yaban Hayatı Koruma Sahası, Milli Park, 1. derece doğal ve arkeolojik sit gibi koruma statülerinin yanı sıra "içselleştirilmiş koruma" imkanına kavuşacak.

EÜ Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversiteye her yıl 10-11 bin dolayında yeni öğrenci kaydolduğunu ve yönetim kurulu olarak aldıkları kararla son 2 yıldır üniversitelerinde yükseköğretime başlayan tüm öğrencilere, "üniversiteye giriş" adı altında bir ders verdiklerini ifade etti.

Bu ders programında genel anlamda hem üniversiteyi ve üniversite yaşamını tanıttıklarını hem de "kalite", "girişimcilik" gibi programlarla öğrencileri geleceğe hazırladıklarını dile getiren Yılmaz, "Üniversiteye giriş dersinin içine koyduğumuz programlarla öğrencilerimizin, daha okula başlarken, hayatlarında bundan sonra yaşayacakları gelişmelere daha donanımlı başlamalarını sağlamayı amaçlıyoruz" dedi.

Bilinçle koruma

Yılmaz, bu yıl aldıkları kararla bu ders programı içine sadece Türkiye'nin değil dünyanın da önemli sulak alanlarından İzmir Kuş Cenneti'ni de dahil ettiklerini belirterek, şunları kaydetti:

"Öğrencilerimizin doğa ve çevre farkındalığını artırmak için bu konuyu ders programına aldık. Çünkü burası korunması gereken alanlar ve kişiler görmeden, sadece teorik cümlelerle öğrendikleri bir şeyi korumazlar, yıllardır bunu görüyoruz. İçinde olursanız, içselleştirirseniz korursunuz. Eğitim dediğimiz şey de budur zaten, öbür türlüsü öğretimdir, sadece bilgiyi aktarırsınız. Kişi eğer anlattıklarınızı yaşamına aktarıyorsa eğitimdir ve yılladır bu sorunları konuşuyoruz. Eğitim illa okuyarak olmak zorunda da değil. Herkes lise mezunu olunca eğitim tamam mı olacak, hayır. İçerik ve onu benimseyip yaşama geçirmek, ölçüp değerlendirmemiz gerekiyor."

Bir konunun içselleştirilmesi, öneminin kavranması için insanın duyularıyla onu hissetmesi gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Yılmaz, ders programında, kuş cennetine düzenleyecekleri gezilerle tüm öğrencilerin, burayı tanımasını, buranın çevreyle ilişkisini, sulak alanların önemini anlatmaya çalışacaklarını söyledi. - İzmir

Kaynak: AA / Güncel

Ege Üniversitesi Candeğer Yılmaz Gediz İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title