Haberler

'Koronavirüs, risk faktörü olan hastalarda inmeyi tetikleyebilir'

Güncelleme:

'Koronavirüs, risk faktörü olan hastalarda inmeyi tetikleyebilir' HACETTEPE Üniversitesi İnme Ünitesi ve Nöroloji Yoğun Bakımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, Koronavirüs risk faktörü olan hastalarda inmeyi tetikleyebilir.

' Koronavirüs, risk faktörü olan hastalarda inmeyi tetikleyebilir'

HACETTEPE Üniversitesi İnme Ünitesi ve Nöroloji Yoğun Bakımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, Koronavirüs risk faktörü olan hastalarda inmeyi tetikleyebilir. Eğer yüzde kayma, konuşmanızda bir bozukluk veya kolunuzda bir güçsüzlük varsa tereddüt etmeyiniz, 112'yi arayınız. Asla bir yakınımız gelsin diye beklememek lazım dedi.

Türk Beyin Damar Hastalıkları Derneği Başkanı ve Hacettepe Üniversitesi İnme Ünitesi ve Nöroloji Yoğun Bakımı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Akif Topçuoğlu, inmenin beyin damarlarının tıkanması ya da beyin kanamasına bağlı olarak meydana geldiğini söyledi. Topçuoğlu, tansiyon, şeker hastalığı, obezite, sigara, alkol, kolesterolün yüksek olması, egzersiz yapmama gibi risk faktörlerinin birikerek damar sertliğine yol açıp inmeye sebep olduğunu ifade etti. Topçuoğlu, Bir operasyon döneminde ilaçların azaltılması ve operasyonun yarattığı stres tetikleyici faktördür. Koronavirüs bir tetikleyici faktördür. Biz bunu influenzadan yani mevsimsel gripten çok net olarak biliyoruz ki mevsimsel grip risk faktörü olan hastalarda inmenin tetiklenmesi için bir risk faktörüdür. Koronavirüste bu açıdan influenzadan çok daha güçlü bir risk faktörüdür. Koronavirüs risk faktörü olan hastalarda inmeyi tetikleyebilir dedi.

'PANDEMİ DİYE İNME EVDE TEDAVİ EDİLMEYE BAŞLAMADI'

İnmenin en kolay tanınan belirtilerinin yüzde çarpılma, konuşma bozukluğu ve kolda güçsüzlük olduğunu söyleyen Prof.Dr. Topçuoğlu, şunları kaydetti

Bu 3 belirtiden bir tanesi varsa siz felç geçiriyorsunuz demektir. Felç geçirdiğiniz zaman size belli zaman diliminde müdahale edilmesi lazım. Semptom başlangıcından itibaren 4,5 saat içerisinde ilacın takılması lazım. Anjiyo ile girip büyük damarların açılması için gereken süre de genellikle 6-8 saat. Bunları düşündüğünüz zaman hastaneye en erken zamanda gelmeleri lazım. İnme her hastanede tedavi edilemez. Özellikle majör inmeler büyük ve teşekküllü Türkiye'de inme merkezi dediğimiz hastanelerde tedavi edilir. Eğer yüzde kayma, konuşmanızda bir bozukluk veya kolunuzda bir güçsüzlük varsa ya da başka bir fonksiyonunuzu yapamıyorsanız inme geçirdiğinizi düşünüyorsanız tereddüt etmeyiniz 112'yi arayınız. 112 sizi en kısa zamanda en uygun yere getirecektir. Bunun tedavisi vardır. Gecikmekle çok şey kaybederiz. Her bir 10 dakikanın, her bir saniyenin önemi vardır. Asla düzelmesini beklememiz lazım. Asla bir yakınımız gelsin diye beklememek lazım. Pandemi diye de inme evde tedavi edilmeye başlamadı. Bu hastaların hastaneye gelebilmek için hemen 112'yi aramaları lazım. Sakın kendileri gelmeye çalışmasınlar.

'YOĞUN BAKIMA GİREN HASTALARDA BEYİN REZERVLERİ AZALIR'

Prof. Dr. Topçuoğlu, koronavirüsün bazı vakalarda beyine yerleşerek ensefalit yaptığını ancak doğrudan virüsün beyine giderek, yerleşerek beyin tutulumunun çok görülmediğini kaydetti. Yoğun bakıma giren hastalarda beyin fonksiyonlarının rezervinin azaldığına dikkat çeken Topçuoğlu, şöyle konuştu

Yoğun bakımdan çıktığınız zaman eski performansın olmadığı bilinir. Bu işte uzun dönemde tedavi ile düzelebilir. IQ'nuzda biraz düşebilir yoğun bakımda. Ancak bunların çoğu düzelebilir. İyi tedavi ile yoğun bakımdan sağ çıkmak en önemli olan şeydir. Çıktıktan sonra da tedaviler devam eder ve de çoğu hasta zihinsel fonksiyonlar olarak eski rezervlerine kavuşur. Ama ağır hastalık kapsamında yoğun bakımda kaybedilen zihinsel fonksiyonların geriye dönüşümü aşamasında tedavi ve kendinden eski haline gelme bir yılı aşkın sürelerde devam edebilir. Özellikle yaşlı, zihinsel kabiliyetleri düşük, demanslı olanların her biri koronanın ağır seyretmesi için risk faktörleridir. Bu hastalarda enfeksiyonlardan sonra zihinsel fonksiyonları eski haline gelememesi yani demansın kötüleşmesi veya eskiden klinik olarak belirti vermiyorsa gündelik yaşamı etkilemiyorsa etkileyecek düzeye çıkması söz konusu olabilir.


Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hacettepe Üniversitesi Koronavirüs Güncel Haberler

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

Erdoğan'ın uykularını kaçıracak anket! Bugün seçim olsa AK Parti 2. oluyor

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

TBMM'de ilginç polemik! AK Parti Grup Başkanvekili Yenişehirlioğlu: Biz saraydan talimat almıyoruz

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

13 yaşındaki kıza tecavüz davasına bakanlık müdahil oldu: Haberlere tepkili, tekrar travma yaşamak istemiyor

Bakmadan Geçme

Arda Güler Real Madrid'de kaç gol attı? 15 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 15 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 15 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! Talisca Beşiktaş'a gelecek mi? Al Nassr Talisca'yı gözden çıkardı Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 15 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam mı geldi? (ZAMLI) Köprü geçiş ücretleri ne kadar oldu? 15 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 15 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 15 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şampiyon olan takım Şampiyonlar Ligi'ne direkt gidiyor mu, eleme mi oynuyor? Real Madrid Alaves maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Real Madrid Alaves maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Zaniolo sakatlandı mı, ne zaman sahalara dönecek? Tottenham Manchester City maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) Tottenham M.City maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Öğretmenlik Meslek Kanunu nedir, maddeleri nelerdir? Tottenham Manchester City maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Tottenham M.City maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Yasemin Allen kimdir? Yasemin Allen kaç yaşında, nereli?
Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

Otoyol ve köprü geçiş ücretlerine zam

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title