Haberler

Kitle İmha Silahlarının Yayılmasında Etkin Mücadele

Kitle İmha Silahlarının Terör Örgütlerinin Eline Geçmesini Önlemek Amacıyla Hazırlanan Hükümet Tasarısı Meclis Gündeminde. Çift Kullanımlı ve Hassas Malzemelerin Kitle İmha Silahı Yapımında Kullanılmasının Engellenmesi Amacıyla Hazırlanan Tasarı Uluslararası Önlemlerin Alınmasını da Hükme Bağlıyor.

Kitle imha silahlarının terör örgütlerinin eline geçmesini önlemek amacıyla hazırlanan "Çift Kullanımlı Eşya ile Hassas Eşyanın Dış Ticaretinin Kontrole Tabi Tutulmasına İlişkin" tasarı Meclis Başkanlığı'na sunuldu.

Geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu'nda imzaya açılan söz konusu yasa tasarısı Meclis Başkanlığı'na verildi. Tasarı, kitle imha silahlarının terör örgütlerinin eline geçmesini önlemek için bir dizi tedbiri içeriyor. Tasarıyla, çift kullanımlı eşya ile ulusal çıkarlara, ulusal veya uluslararası güvenliğe zarar verme ihtimali bulunan hassas eşyanın dış ticaretine ilişkin esas ve usulleri de yeniden düzenleniyor.

Çift kullanımlı ve hassas malzemelerin kitle imha silahı yapımında kullanılmasının engellenmesi amacıyla hazırlanan tasarıyla, kontrole tabi tutulacak eşya listesi, listede yer alan eşyanın kontrollerinden sorumlu kurumlar, izin başvurularında talep edilecek belgeler, izin başvurularının değerlendirilme sürelerinin belirlenmesi ve duyurulmasına ilişkin esaslar hükme bağlanıyor.

Tasarının gerekçesinde, Türkiye'nin, kitle imha silahlarının yayılmasıyla mücadelede ihracat kontrolleri uygulanmasını öngören "Avustralya Grubu", "Füze Teknolojileri Kontrol Rejimi", "Kimyasal Silahların Geliştirilmesi, Üretimi, Stoklanması ve Kullanımının Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme", "Nükleer Tedarikçiler Grubu", "Zangger Komitesi" ve "Wassenaar Düzenlemesi" üyesi olduğu da hatırlatıldı.

Bu çerçevede, Türkiye'nin, anılan sözleşme ve düzenlemeler kapsamında yayımlanan kontrol listelerinde yer alan çift kullanımlı eşya, teknoloji ve ilgili yazılım ile anılan listelerde yer almamakla beraber, son kullanım amacı ve son kullanıcısı bakımından ihracatında sakınca görülen eşya, teknoloji ve yazılımın ihracatını izne tabi tutmakla yükümlü olduğu belirtildi.

Öte yandan, kitle imha silahlarının yayılmasıyla etkin mücadelenin sağlanabilmesini teminen ihracatın yanı sıra, serbest bölgelerden yapılan ticaret ile transit ticaret uygulamalarının da birtakım kontrollere tabi tutulmasının önemli olduğuna dikkat çekildi. (ANKA)

(BK/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title