Haberler

Kırım Tatar Halkının Önde Gelen Fikir Adamı İsmail Bey Gaspıralı Ukrayna'da Anıldı

Kırım Tatar Halkının Manevi Lideri İsmail Bey Gaspıralı konulu uluslararası konferans Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı himayesinde Kiev’de düzenlendi.

Kırım Tatar Halkının Manevi Lideri İsmail Bey Gaspıralı konulu uluslararası konferans Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı himayesinde Kiev'de düzenlendi.

Türk alemine ve İslam kültür ve eğitim anlayışına büyük tesiri olmuş Kırım Tatar düşünür, edebiyatçı, gazeteci ve eğitimci İsmail Gaspıralı'nın vefatının 100. yıldönümü münasebetiyle Kiev'de Kırım Tatar Halkının Manevi Lideri İsmail Bey Gaspıralı konulu konferans tertip edildi. Söz konusu konferansa, TİKA ana sponsor olurken, organizatörler arasında, Ukrayna Milli Bilimler Akademisine bağlı A. Krymsky Şarkiyat Araştırma Enstitüsü, Kiev Milli TarasŞevçenko Üniversitesi, Kiev'deki Kırım Tatar Derneği, Türkiye Kiev Büyükelçiliği Kültür ve Tanıtma Müşavirliği yer aldı.

Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı RefatÇubarov, Kiev Milli TarasŞevçenko Üniversitesi Rektör Yardımcısı Petro Beh, Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçisi Can Yönet Tezel ve Azerbaycan Büyükelçisi EynullaMadatlı'nın açılış konuşmalarından sonra konferans katılımcıları ve misafirlerin dikkatine Zafer Karatay tarafından çekilen ve İsmail Gaspıralı'nın hayatını ve Türk ve İslam dünyasına etkisini anlatan bir belgesel sunuldu.

Akabinde ana konuşmacı olarak davet edilen Bilkent Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım Tatar milli hareketindeki Gaspıralı'nın rolü hakkında konuştu. Konferansın devamında Türkiye ve Kırım'dan gelen konuşmacılara söz verildi. Konferans esnasında Gaspıralı'nın dünya İslam hareketine ve medrese sisteminin reform edilmesine etkisi ele alındı, Gaspıralı'nın edebi mirasına ışık tutuldu.Gaspıralı'nın en önemli eseri niteliğinde olan ve Türk dünyasını kapsayan geniş bir coğrafyada bilinen Tercüman Gazetesinin ehemmiyeti anlatıldı.Gaspıralı'nın kadınlara verdiği önem ve Kırım Tatar diasporası üzerindeki etkisi hakkında konuşuldu. Ahiren Gaspıralı müzesinin oluşturulmasına ilişkin bilgi sunuldu.

Ukraynalı ve Kırım Tatar milletleri arasında karşılıklı anlayışa katkıda bulunulmasını hedefleyen ve başarıyla tamamlanan konferans sayesinde, insanlığın kültürel mirasının zenginleşmesinde rol oynamış İsmail Gaspıralı'nın fikir ve çalışmaları Ukraynalılara tanıtıldı. - ANKARA

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

İsmail Bey Gaspıralı Ukrayna Tatar Kiev Politika Güncel Haberler

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Bakmadan Geçme

17-18 Mayıs Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? İstanbulspor Sivasspor maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İstanbulspor Sivasspor maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Kemerburgaz son hali nasıl, Galatasaray antrenman tesisi bitti mi 2024? Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs İstanbulspor Sivasspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Survivor kaptan kim oldu? Mavi Takım Kırmızı Takım kaptanları kim oldu 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 17 Mayıs Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir? Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Yalı Çapkını 71. Bölüm Canlı İzleme Linki! 17 Mayıs'ta Yayınlanan Yeni Bölüm!
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title