Haberler

"Keneler Sadece Kkka Bulaştırmıyor"

Türkiye'de Son Yıllarda Onlarca İnsanın Ölümüne Neden Olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (Kkka) Hastalığıyla Gündeme Gelen Kenelerin, Romatizma Benzeri Şikayetlerle Kendisini Gösteren 'Lyme' ve Daha Birçok Enfeksiyona da Neden Olduğu Bildirildi.

Türkiye'de son yıllarda onlarca insanın ölümüne neden olan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığıyla gündeme gelen kenelerin, romatizma benzeri şikayetlerle kendisini gösteren ''Lyme'' ve daha birçok enfeksiyona da neden olduğu bildirildi.

Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi Parazitoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Levent Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, şu anda dünyada kenelerle bulaşan, kimi tıp çevrelerine göre 300, kimilerine göre de 600-700 enfeksiyon bulunduğunu belirtti.

Kenelerden bulaşan önemli bir hastalığın da ''Lyme'' olduğunu belirten Aydın şunları söyledi:

''Lyme hastalığına neden olan kene türü 'Ixodes ricinus'tur. Güney Marmara'da bulunan 16 kene türünden en yaygını budur. Topladığımız her 4 keneden biri 'Ixodes ricinus'tur. Lyme hastalığı insanlarda deri döküntüleri, artrit tabloları görülüyor. Ancak hastalık 1982'ya kadar isimlendirilemiyor. 1982'de bir profesör, hastalığın 'Ixodes ricinus' türü kenelerden bulaşan 'Borrelia burgdorferi' bakterisinden kaynaklandığını belirliyor. Kene ısırmasıyla bulaşan bu hastalığın üç aşaması var. Birinci aşamada ısırığın çevresinde deri döküntüleri ve kızarıklıklar oluyor. İkinci aşamada artrit, yani romatizmaya benzer semptomlar görülüyor. Üçüncü aşamada ise organlar etkileniyor. Lyme hastalığı kroniktir ve hastalar basit bir antibiyotik tedavisiyle iyileşebiliyor.''

Lyme hastalığının antibiyotiklerle tedavi edilebilen bir hastalık olmasına rağmen hastalığın en geç ikinci aşamada teşhis edilmesi gerektiğine dikkati çeken Aydın, ''Çünkü bundan sonrasında hastalık organ bozukluklarına neden oluyor. Kalbi, beyni etkileyebilen bir hastalık. Ancak Kırım-Kongo'nun yanında çok masum bir hastalık. Bugün hastalık başladıysa haftaya ölünmüyor; bir ilerleme süreci var. Aslında bu hastalık Avrupa ülkelerinde de yaygın olarak görülüyor'' dedi.

Türkiye'de Lyme hastalığının görüldüğü bölgeler daha çok Karadeniz sahil şeridi, İstanbul da dahil olmak üzere Güney Marmara, Orta ve Doğu Anadolu'nun belli yerleri olduğuna işaret eden Aydın, ''İklimler değiştiği için hastalık başka yerlerde de çıkabilir'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Resmi Gazete bugün (2 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 2 Mayıs dün gece deprem mi oldu? Ünal Aysal kimdir, daha önce GS başkanı oldu mu? Ünal Aysal zengin mi, serveti ne kadar? 2 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 2 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 2 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 2 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 2 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Sasa Obradovic Zeljko Obradovic kardeş mi? Sait Toktaş kimdir? Şehit Piyade Uzman Çavuş Sait nereli, kaç yaşında, memleketi neresi? Cenaze namazı nerede kılınacak? PSG Şampiyonlar Ligi kazandı mı? PSG Şampiyonlar Ligi kupası var mı? PSG - B.Dortmund kaç kaç, maç bitti mi? PSG – B.Dortmund ÖZET – GOLLER izleme linki var mı? Süheyl Batum kimdir? Süheyl Batum zengin mi, serveti ne kadar? FED faiz kararı ne oldu? FED faiz indirdi mi, artırdı mı 1 Mayıs 2024? Ankara'da yarın okullar tatil mi 2 Mayıs Perşembe? Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title