Haberler

Kayıp Kaçak Bedelleri Hala Geri Alınıyor!

Güncelleme:

KAYIP-KAÇAK BEDELİ İADESİ SORUNU için konunun uzmanı ve takipçisi Ekiz Hukuk Bürosu Kurucu Avukatı Arb. Av. Hakan Ekiz ( LL.M) ile bir röportaj gerçekleştirdik.


Ekiz Hukuk Bürosu Kurucu Avukatı olan Av. Hakan Ekiz, son dönemde yasalara, Yargıtay Kararlarına ve Danıştay Kararlarına aykırı olarak tüketiciden tahsil edilen kayıp kaçak bedellerinin geri iadesinin mümkün olduğunu, şu an bu konuyla ilgili çok sayıda davayı yürüttüklerini ve olumlu sonuçlar almaya başladıklarını ifade etti.

KAYIP KAÇAK BEDELİ NEDİR, FATURALARI NE KADAR ETKİLİYOR?

Avukat Hakan Ekiz; Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ile Yargıtay 3.Hukuk Dairesinin kararlarına göre; kayıp-kaçak, dağıtım, iletim, perakende satış hizmet ve sayaç okuma bedellerinin yasalara, adalet ve hukuk anlayışına aykırı olarak elektrik faturalarına yansıtıldığını belirterek, "10 yıldan beri biz tüketicilerden alınan 5 kalem bedel ve bunların KDV'sinin faiziyle birlikte ödenmesini istedik." dedi.

Özellikle Organize Sanayi Bölgelerindeki Sanayicilerin ve diğer işletmelerin çok yüksek miktarda elektrik faturası ödedikleri göz önüne alındığında, işletmecilerin bu konudan daha fazla mağdur olduğuna dikkat çekti. Örnek olarak Aylık 100.000 TL'lik elektrik faturası kesilen bir işletme ortalama olarak %10-13 arası ( 10.000 – 13.000 TL )fazladan ödeme yapmaktadır.

Yani Şirketler Kayıp Kaçak Bedelinin İadesini Talep Edebilir Mi?

Avukat Hakan Ekiz; Bu ay içinde sonuçlanan davada Mahkeme 600 bin TL nin iadesine karar Verdi. Elektrik dağıtım şirketlerinin abonelerinden tahsil ettiği kayıp kaçak bedelinin iadesi için açılacak olan davada tüketici statüsünün kurulması bakımından özel hukuk kişileri olan şirketler ile gerçek kişiler arasında kural olarak bir fark olmadığını belirtti.
Konuşmasına; Kanunlarda ve YARGITAY kararlarında yer aldığı üzere şirketler de gerçek kişilerin sahip olduğu ve yukarıda açıklanan elektrik dağıtım şirketleri tarafından tahsil edilen  kayıp kaçak bedelinin dava yoluyla iade edilmesi yoluna başvurabilecektir. Özellikle elektriği yoğun kullanan şirketler kesinlikle bu yola başvurmak için konunun uzmanı bir avukata danışmalıdır. Çünkü 10 yıllık süre zarfında çok yüksek miktarlarda kayıp kaçak bedeli birikmesi olmaktadır. Bu davayı açan şirketler dava sonunda yüksek miktarlarda geri ödeme almakta, bu da firmaların aslında hiç ihtimal vermedikleri bir bedeli tekrar öz sermayelerine seneler sonra geri kazandırmal anlamı taşımaktadır..

ELEKTRİK FATURALARINDA HANGİ BEDELLER GERİ ALINABİLECEK ?

1. Kayıp kaçak bedeli
2. Dağıtım bedeli
3. Perakende satış hizmeti bedeli,
4.Personel sayaç okuma bedeli
5. İletişim sistemleri bedeli

KAÇ YILLIK KAYIP KAÇAK BEDELLERİ ÖDENECEK OLAN DAVA SÜRECİ NE KADAR SÜRECEK?

Avukat Hakan Ekiz, Kayıp Kaçak bedeli ve diğer faturaya yansıtılan bedellerin 10 yıl geriye dönük olarak alınabileceğini belirtip şöyle devam etti; Doğru ve donanımlı bir ekip ile bu dava süreci yönetilirse dava süresinin minimum 1,  maksimum 2 yıl sürmesi beklenmektedir, dedi.

Tüketicinin Ne Yapması Lazım, Kayıp Kaçak Bedeli Nasıl Alınır?

Avukat Hakan Ekiz; mevzuat gereğince; Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği'nin 19. maddesine göre dağıtım şirketi, tüketicinin talebi halinde ve her takvim yılı içerisinde iki defadan fazla olmamak üzere, tüketicinin geçmiş yirmi dört aya yönelik elektrik enerjisi tüketimini tek zamanlı veya çok zamanlı olarak gösteren belgeyi ücretsiz olarak sunmakla yükümlü olduğunu hatırlattı.

Elektrik abonesi firma, dağıtım şirketinden alacağı bu belge ile abonelik bilgileri ,  kayıp kaçak bedeli iade taleplerinin de yer aldığı bir dilekçe düzenleyecektir. Kayıp kaçak bedelinin tutarına göre Tüketici Hakem Heyetlerine veya Tüketici Mahkemelerine bu dilekçe ile başvurarak ödemiş oldukları kayıp kaçak bedelinin geçmişe yönelik iadesini isteyebileceklerdir. Şirketler ise Ticaret Mahkemelerine başvurularını yaparak süreci başlatabilirler.

Avukat Hakan Ekiz her vakıanın aynı temellere dayanmadığını, süreci etkileyecek birçok unsur olduğunu, dolayısıyla her davanın olay ve uyuşmazlık bakımından yeterli hukuki gereçlere dayandırılması gerektiğini ifade etmektedir.
Bu sebeple konunun uzmanı bir avukattan hukuki yardım alınmasının dava sürecinin doğru yönetilmesine büyük katkı sağlayacağına inancını da özellikle ifade etmiştir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Danıştay Yargıtay Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

1 Mayıs Çarşamba EFT-HAVALE işlemi yapılır mı? 1 Mayıs'ta FAST ile para gönderilir mi? 1 MAYIS İSTANBUL VAPUR SEFERLERİ | 1 Mayıs vapur seferleri iptal mi, vapurlar çalışıyor mu? Hangi vapur hatları iptal edildi? Bahar 11. bölüm izle! Bahar dizisi yeni bölüm tek parça izle! Bahar dizisi son bölüm neler oldu? 1 MAYIS TOPLU TAŞIMA ÜCRETSİZ Mİ? 1 Mayıs'ta otobüsler, Marmaray, vapurlar, tramvay bedava mı? 1 MAYIS BANKALAR TATİL Mİ? 1 Mayıs Çarşamba bankalar açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs İşçi Bayramı'nda bankalar çalışıyor mu? 1 Mayıs AVM'ler ve marketler açık mı, kapalı mı? 1 Mayıs'ta AVM'ler ve marketlerin çalışma saatleri 2024! Resmi Gazete bugün (1 Mayıs) kararları neler? Resmi Gazete atama kararları 2024! 1 MAYIS İŞÇİ BAYRAMI MESAJLARI 2024! 1 Mayıs sözleri neler? 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü sözleri! Anlamlı, kısa ve yeni 1 Mayıs mesajları... Steam çöktü mü? 1 Mayıs Çarşamba Steam sorun mu var? 1 Mayıs'ta ne oldu? 1 Mayıs nasıl ortaya çıktı? 1 Mayıs belediye tatil mi? Belediyelerde 1 Mayıs tatil mi? 1 Mayıs maaş yatar mı, 1 Mayıs'ta maaş hesaba geçer mi? 1 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 1 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 1 Mayıs 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title