Haberler

Kayıp Çocuk Ailelerinin Umudu Oldular

Kaybolan veya kaçırılan Türk çocuklarını bulmak üzere 1,5 yıl önce kurulan Kayıp Çocuk Platformu, dünya genelinde yürüttüğü çalışmalarla ailelere yardımcı oluyor Platformun yöneticisi Durmaz:...

HİLAL UŞTUK - Kaybolan veya kaçırılan Türk çocuklarını bulmak üzere 1,5 yıl önce kurulan Kayıp Çocuk Platformu, dünya genelinde yürüttüğü çalışmalarla ailelere umut oluyor.

Kayıp Çocuk Platformu Yöneticisi Yahya Durmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünya genelinde binlerce çocuğun çeşitli nedenlerle kaçırıldığını ya da kaybolduğunu belirterek, bu çocukları bulmak amacıyla 1,5 yıl önce platformu kurduklarını anlattı.

Kuruldukları günden bugüne altyapı çalışmalarını sağlam bir temele oturtmak için uğraş verdiklerini belirten Durmaz, bu işte çalışacakları kişileri büyük bir özenle seçtiklerini ifade etti.

Türkiye, Asya, Orta Doğu, Avrupa, Balkanlar ve dünyanın birçok bölgesinde, kayıp çocuklarla ilgili çalışmalar yürüttüklerini ve bugüne kadar 7500 kadar kişiyle görüştüklerini dile getiren Durmaz, en güçlü oldukları bölgenin ise Orta Doğu olduğuna dikkati çekti.

Orta Doğu'da güçlü olmalarının sebebini aşiretlere bağlayan Durmaz, "Orta Doğu'da her aşiretin 3-5 bin mensubu var. Bunlar, kendi insanlarını yönetebiliyor. Bu yüzden Orta Doğu'da sorun basit çözülüyor" diye konuştu.

Avrupa'da ise bunun tam tersi olduğunu aktaran Durmaz, Avrupa ülkelerinde insanlarla tek tek görüşmek gerektiğini ve bu nedenle en çok zorlandıkları bölgenin Avrupa ülkeleri olduğuna dikkati çekti.

Durmaz, zorlandıkları bir başka bölge olan Balkanlar'da yeni bir yapılanmaya girdiklerini ifade etti.

"Avrupa ve Orta Asya'da 37 bin 500 kişi platforma dahil"

Durmaz, bu işi daha önce yapmış, çocuk kaçırmış, olaylara bulaşmış ve bundan pişmanlık duyan insanların bazılarını bulduklarını ve onlardan çocuk kaçırma yöntemleri ve diğer konular hakkında detaylı bilgi aldıklarını söyledi.

Bu doğrultuda çalışmalarına yön verdiklerini anlatan Durmaz, zaman zaman İnterpol'le de ortak hareket ettiklerini kaydetti.

Yahya Durmaz, "Bize kaybolan çocukların isimleri geliyor. Biz de bu çocukların nerede olduğunu ve nasıl kaçırıldığını araştırıyoruz. Bu platforma dahil Avrupa'da 7500 kişi, Orta Asya'da 30 bin kişi var. Bunlarla görüşüyoruz. Çok büyük bir araştırma yapıyoruz. Böyle bir çalışmanın şu ana kadar yapıldığını hiç görmedik" diye konuştu.

Zaman zaman çeşitli sorunlarla karşılaştıklarını ifade eden Durmaz, platformu duyan herkesin de kendilerine yardımcı olmaya çalıştığını anlattı.

"Güven sorunu"

Durmaz, yaşadıkları önemli bir sorunun ise platformun tanıtılması ve çocuklara kaçırıldıklarının anlatılması olduğunu dile getirerek, "Çocuğa ulaşıyoruz, çocuk ailesine kızmış, ailesi ile sorunu var. Çünkü kaçıran kişi, ailesinin sattığını söylemiş. Ailesine inanmıyor. Kendisine ulaşıyoruz, bize inanmıyor. En büyük sorunumuz, çocuklara ulaştıktan sonra, onlara kendimizi ispat etmek" ifadelerini kullandı.

Çocukların büyük bölümünün organ mafyası tarafından kaçırıldığını, terör, fuhuş ve dilenme gibi çeşitli işlerde çalıştırılma amacı ile de kaçırılan çocuklar bulunduğunu anlatan Durmaz, daha çok 8-13 yaşları arasındaki çocukların kaçırıldığını söyledi.

Türkiye'deki çalışmalar

Kayıp Çocuk Platformu Yöneticisi Durmaz, Türkiye'deki çalışmaların iyi gittiğini, hemen her mahallede bir temsilcileri bulunduğunu belirtti. Durmaz, çalışmalarını, çocuk kaçırma olaylarının daha sık görüldüğü illerde yoğunlaştırdıklarını anlattı.

Avrupa ülkelerine kaçırılan 20'ye yakın çocuğa ulaştıklarını belirten Durmaz, "Çocuğa, 'annen sattı, dayın verdi' diye anlatmışlar. Bu çocuklar uyuşturucu bağımlısı olmuş. Bu çocuklar arandıklarını bilmiyorlar. Bulunca kendimizi onlara tanıtmaya çalışıyoruz. 'Sizi ailenize götüreceğiz' deyince 'bizi nereye satacaksınız?' diye soruyorlar. Çocuklardaki bu güven problemini aşmak için de mücadele ediyoruz" diye konuştu. - İstanbul

Kaynak: AA / Güncel

Türkiye Politika Güncel Haberler

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çok sayıda kente ceviz büyüklüğünde dolu yağdı! Camlar kırıldı, vatandaşlar ne yapacağını şaşırdı

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Çorum'da 4,4 büyüklüğünde deprem meydana geldi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

Sınırda makam aracıyla insan kaçakçılığı! Tuğgeneral emekliliğe sevk edildi

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 27 kişi daha tutuklandı

İstanbul'da 1 Mayıs'ta çıkan olaylarla ilgili gözaltına alınan 27 kişi daha tutuklandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title