Haberler

Kapalı Maraş?taki Yangın Kontrol Altında? Soğutma Çalışmaları Sürüyor

Dha DIŞ HABER- Kapalı Maraş'taki yangın kontrol altında?

Dha DIŞ HABER- Kapalı Maraş'taki yangın kontrol altında? Soğutma çalışmaları sürüyor

KKTC'de Gazimağusa'nın Derinya bölgesinde dün öğleden sonra çıkan ve Kapalı Maraş'a da sıçrayan yangının kontrol altında olduğu ve soğutma çalışmalarının devam ettiği bildirildi.

KKTC Polis Basın Subaylığından alınan bilgiye göre, yangın sonucu 4 buçuk kilometrelik alan içinde bulunan bitki örtüsü, kuru otlar ve sayısı henüz tespit edilemeyen eski ve kullanılmayan bazı binalar yandı. Polis, İtfaiye, Sivil Savunma ekipleri ve askeri birliklerin bölgedeki çalışmalarının devam ettiği belirtilirken, yangının çıkış nedeni henüz bilinmiyor. Yangını söndürme çalışmalarına katılmak üzere Türkiye'den dün akşam saatlerinde yangın söndürme uçağı da gelerek yangına müdahale etmişti.

KKTC CUMHURBAŞKANI AKINCI: 'ÇATIŞMA KÜLTÜRÜNÜN YERİNİ YARDIMLAŞMA KÜLTÜRÜ ALMALI'

KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, iki taraf arasında çatışma kültürünün yerini yardımlaşma kültürünün alması gerektiğine inandığını, ancak bunun pratikte karşılığını alabilmek için daha zamana ihtiyaç olduğunu belirtti. Kapalı Maraş'ta dün meydana gelen yangının çıkış nedeninin henüz tespit edilmediğini söyleyen Akıncı, bu konuda kesin bilgi olmadan yorum yaparak, spekülasyonlara katkıda bulunmak istemediğini kaydetti.

'YANGININ ÇIKIŞ NEDENİ KONUSUNDA KESİN BİLGİ YOK'

KKTC? Cumhurbaşkanı Mustafa akıncı Gazimağusa'da Kapalı Maraş'ta dün yaşanan yangının çıkış nedeninin kundaklama olduğu yönündeki iddialarla yanıtladı. Akıncı, yangının çıkış nedeni ile ilgili eline kesin bir bilgi ulaşmadığını, dolayısıyla yorum yaparak spekülasyonlara katkı yapmak istemediğini kaydetti. Yangın meydana geldiği andan itibaren konuya ilgi gösterdiğini söyleyen Akıncı, bilgi sahibi olmak için ilgili makamlarla sürekli temas içinde bulunduğunu ifade etti. Akıncı konuyla ilgili dün; yangının bir felaket olduğu, önüne geçilebilmesi için ülkenin kendi imkanlarının kullanılması ancak gerekmesi halinde BM, İngiliz üsleri ve Güney Kıbrıs ile her türlü işbirliğine tereddütsüz açık olunması gerektiği mesajını verdiğini vurguladı.

'DÜŞMAN DEĞİL GELECEĞİN ORTAĞI"

Güney'deki yönetimin hükümet sözcüsünün, Cumhurbaşkanlığı sözcüsü Barış Burcu'yu arayarak yardıma hazır olduklarını söylediğini anımsatan Akıncı, şöyle devam etti:

'Bu konuda sosyal medyada çeşitli eleştiriler var. Seçildiğim ilk günlerde söylediğim bir sözü anımsatmak istiyorum; diğer tarafı düşman değil geleceğin ortağı olarak görme anlayışına sahibim. Diğer tarafın da bizi aynı şekilde görmesinin doğru olacağını düşünüyorum. Ancak bu anlayışların gelişmesi zaman alıyor. Ülkemiz yıllardır bir çatışma kültürü içinde bugünlere geldi. Yardımlaşma kültürümüz daha yeterince gelişmedi. Dolayısıyla çatışma kültüründen yardımlaşma kültürüne geçmek sadece benim, bu konuda açık olduğumuzu, tereddüt etmememiz gerektiğini söylememle olmuyor. Bu anlayışların değişmesini gerekli kılıyor. Bu iki taraf için de geçerlidir'

'YARDIMLAŞMA KÜLTÜRÜNÜ GELİŞTİREBİLME ANLAYIŞINA SAHİBİM'

Ortaya koyduğu anlayışın gelecekte, pratikte de kendini göstermesini dileyen Akıncı, 'Bize gerekli olan budur. Bu ülkede çatışma kültüründen çıkıp diğer tarafı düşman değil, geleceğin ortağı olarak görebilme ve yardımlaşma kültürünü geliştirebilme anlayışına sahibim. Bunun pratikte karşılığını alabilmek için daha zamana ihtiyacımız var' dedi. Akıncı, dünkü gelişmeler karşısında siyaseten bir çerçeve çizdiğini ancak yangın söndürmekle görevli kurumun kendisi olmadığını, hangi noktada yardım isteneceği kararını, o görevi üstelenen makamların vermesi gerektiğini belirtti. Yangının büyük bir facia yaşanmadan kontrol altına alınarak söndürüldüğünü söyleyen Akıncı, bundan memnuniyet duyduklarını ifade etti.

YANGIN RUM BASININDA

Mağusa'da Derinya bölgesinde çıkan ve Kapalı Maraş'a yayılan yangın Rum basınında da yankı buldu. Haberlere göre Rumlar yangıdan çıkan dumanı endişeyle izlediler.

Güney Kıbrıs Rum kesiminde yayınlanan Fileleftheros gazetesi 'Alevler İçindeki Maraş İçin Endişe' başlığıyla ön sayfadan verdiği ve iç sayfasında ayrıntıları aktardığı haberinde, Rum İtfaiye Teşkilatı'nın yangına yardım etmelerinin istenmesi durumunda müdahalede bulunak için akşam saatlerine kadar teyakkuzda bulunduğunu yazdı. Rüzgarın yön değiştirmesi durumunda yangının güneye yayılması ihtimalinin de olduğunu aktaran gazete, yangının saat 20.00 civarlarında kısmen kontrol altına alınmasında başarıya ulaşıldığını yazdı. Bilgilere göre yangında Rum Başpiskoposluğuna ait 'Sun Hall' adlı otel, büyük miktarda yabani bitki örtüsü vs yandığını kaydeden gazete haberinde, KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'nun açıklamalarına da yer verdi. Yangın haberinin, Maraşlı Rumları da harekete geçirdiğini kaydeden gazete, Güney Kıbrıs'ın her tarafından Rumların yangını mümkün olduğunca yakından izlemek için Derinya'ya gittiğini aktardı.

Gazete ayrıca Derinya'ya giden Maraşlılar için dünün, göç yolunu tutukları günün ardından belki de hayatlarındaki en sarsıcı gün olduğunu yazdı.

'GİZEMLİ YANGIN'

Diğer bir gazete Simerini gazetesi ise haberi 'Gizemli Yangın Maraş'ı Yaktı' Hayalet Şehir Alevlere Teslim Oldu? Sebep Bilinmiyor? Kıbrıslı Türkler Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yardımını Reddetti? Kıbrıslı Türkler UNFICYP'e Dahi Yardım İçin Kapalı Bölgeye Girmesine İzin Vermedi? başlıklarıyla manşetten verdi. Kapalı Maraş'ta dün 'devasa büyüklükte gizemli bir yangının' çıktığını yazan gazete, KKTC makamlarının, dün geç saatlere kadar, ne elektrik akımı, ne de yangına sebep olacak başka bir şeyin bulunmadığı bölgede çıkan yangının sebebini açıklamadığını belirtti. Rum makamlarının yardım teklifinde bulunduğunu, fakat 'reddedildiğini' kaydeden gazete, 'Birleşmiş Milletler'in de yardımlarının reddedildiğini, ancak İngiliz Üsleri'nin yadımlarının kabul edildiğini' aktardı.

Diğer gazeteler yangın haberini şu başlıklarla verdi: Alithia: 'Devasa Boyuttaki Yangın Maraş'ı Tehdit Etti' Terk Edilmiş Otel, Kuru Otlar ve Yabani Bitki Örtüsü Yandı?

Haravgi: 'Kapalı Maraş'taki Yangın Kontrol Altına Alındı' Akıncı Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yardımlarını Kabul Etmeye Hazır?

Politis: 'Herkes Teyakkuzda' Kapalı Maraş'ta Büyük Yangın?

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Mustafa Akıncı Güney Kıbrıs Gazimağusa Dha Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title