Haberler

İzmir'de Tepki Yürüyüşü

İzmir'de 2 bin kişi Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerinin iptal edilmesine yürüyüşle tepki gösterdi.

İzmir'de, biraraya gelen yaklaşık 2 bin kişi Cumhuriyet Bayramı kutlama etkinliklerinin iptal edilmesine sloganlar eşliğinde yapılan yürüyüşle tepki gösterdi.

CHP İzmir İl Başkanlığı öncülüğünde organize edilen yürürüş için kentin çeşitli noktalarından hareket İzmirliler, Konak İskele önünde biraraya geldi. Yürüyüşe, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu, İzmir Milletvekilleri, CHP İl Başkanı Tacettin Bayır ile yaklaşık 2 bin İzmirli katıldı. Konak Vapur İskelesi'nde toplanan grup, Cumhuriyeti kuranlar, şehitler ve Van'daki depremde hayatını kaybedenler için saygı duruşunda bulundu ve İstiklal Marşı okudu. Ardından CHP İl Başkanı Tacettin Bayır grup adına yaptığı basın açıklaması yaptı.

Tacettin Bayır, "Cumhuriyet tasada ve kıvançta beraber olmak anlamını taşımaktadır. Resepsiyonların iptalini anlayışla karşılarız ama resmi tören geçitlerini ve okullarda Cumhuriyet etkinliklerini iptal etmek Cumhuriyeti anlamamak demektir. Cumhuriyetin ruhunu anlamayanlara bu büyük millet hak ettiği dersi mutlaka verecektir" dedi. İl Başkanı Tacettin Bayır, son dönemde ülke de yaşanan kötü olayları hatırlatıp, "Büyük acılar yaşadık. Van'da deprem oldu. Şehit acısı verdik. Ancak bu acılar Cumhuriyeti kutlamamıza engel olamaz. Çünkü Cumhuriyet kıvançta ve keder de birlimk olmak demektir. Bu kararı alanlar Van'daki depremde şehit düşmüş onlarca öğretmene nasıl hesap verecek" dedi.

Ardından ellerinde meşaleler bulunan grup, "İzmir Uyuma Cumhuriyetine sahip çık", Türk- Kürt kardeştir Amerika kalleştir", "Cumhuriyet Bayramı engellenemez", "Geliyor geliyor çılgın Türkler geliyor" sloganları eşliğinde yürüyüşe geçti. Motosikletli bir grup ellerindeki meşalelerle, Kordon'da oturan vatandaşlar evlerinin balkonlarına ve pencerelerine çıkarak alkışlarla, kordonda yemek yiyen vatandaşlarda ayağa kalkıp alkışta bulunarak gruba destek verdi. Alsancak İskele'ye kadar yürüyüşünü sürdüren grup ardından sessizce dağıldı.

BODRUM'DA 88. YIL COŞKUSU

Bodrum Motosiklet Kulübü, Cumhuriyet Kadınları Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Bodrum Beşiktaşlılar Derneği gibi çok sayıda sivil toplum kuruluşlarının düzenlediği, Cumhuriyet Halk Partisi'nin de destek verdiği 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı Fener Alayı yürüyüşü coşkulu bir katılımla gerçekleşti. Bodrum Belediye Meydanı'nda toplanan kalabalık, Neyzen Tevfik Caddesi'nde ellerinde Türk Bayrakları ve Atatürk fotoğrafları taşıdı. Yaklaşık 150 motosikletli de yürüyüşe destek verdi. Yürüyüşe katılanlar "Ya İzinden Yürürüz ya Yolunda Yürürüz" yazılı pankart açtı. Bodrum Beşiktaşlılar Derneği, dev Atam İzindeyiz yazılı pankartı açtı. Milta Bodrum Marina'nın önüne gelen kalabalık, dağılmadan tekrar Bodrum İskele Meydanı'na kadar yürüdü. Yürüyüşte, "Türkiye Laiktir Laik Kalacak", "Hepimiz, Kemal'in Askerleriyiz", "Şehitler ölmez, vatan bölünmez", "Vatan sana canım feda" sloganları atıldı. Yürüyüşe katılanlar 10. Yıl Marşı, Gençlik Marşı, Hoşgelişler Ola ve Memleketim şarkısını her bir ağızdan söyledi. Küçük çocuklar anne ve babalarının omuzlarına çıkarak Türk bayrağı salladı. Bar ve restoranlarda çalışanlar, kalabalığa, maytap ve meşaleler yakarak destek verdi. İskele Meydanı'na gelen kalabalık, daha sonra Barlar Sokağı olarak bilinen Cumhuriyet Caddesi'nde yürümeye devam etti. Yaklaşık 1,5 saat süren fener alayının bitiminde, katılanlar sessiz bir şekilde dağıldı.

Çanakkale'DE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ

Çanakkale'de kentin çeşitli noktalarında buluşan yaklaşık 2 bin kişi, dün saat 19.00 sıralarında, Cumhuriyet Meydanı'nda biraraya geldi. Sivil toplum örgütlerinin de aralarında bulunduğu vatandaşlar Atatürk'ün Gençliğe hitabesini hep bir ağızdan okudu. Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD) Çanakkale Şube Başkanı Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi (ÇOMÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Necmi Akyalçın yürüyüşe katılanlara hitaben bir konuşma yaptı. Akyalçın konuşmasında, "Bilindiği gibi Cumhuriyetimizin 88'nci yıl dönümünde, Cumhuriyet bayramı kutlama etkinlikleri iptal edilmiştir. Bizler Atatürk'ün askerleri olarak, Atatürkçü gençler olarak, Cumhuriyetimize sahip çıkmak için burada toplandık. Hepimizin bayramı kutlu olsun" dedi.

Etkinlikte konuşan Eğitim-İş Çanakkale Şube Başkanı Ahmet Bozdemir ise, "Bilindiği üzere Cumhuriyet bayramı törenleri iptal edilmiştir. Ulusal bayramların, manevi değerlerini özümseyememiş ve bunu bir eğlence sananlar, bilmelidir ki, bu bayramlar eğlence değil, birlik, bütünlük ve dayanışmanın en yoğun yaşandığı günlerdir. Bir haftadır, Van depremi olduğu günden beri, yas ilan etmeyenlerin, bir gün de 34 şehit verilirken kılını kıpırdatmayanların, 29 Ekim törenlerini eziyet olarak görüp kaldırmak isteyenlerin, Mustafa Kemal'in 'en büyük eserim' dediği kimsesizlerin kimsesi, Cumhuriyetimizi hedef alarak, Cumhuriyet bayramı törenlerini iptal etmesi manidardır" dedi.

Daha sonra ise ADD'nin görevlendirdiği bir genç Bursa Nutkunu okuyarak, 'Cumhuriyete Saygı' yürüyüşünün startını verdi. 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Ne Mutlu Türküm diyene', 'Her Türk asker doğar' sloganları atarak Cumhuriyet Meydanı'ndan yürüyüşe geçen katılımcılar, Demircioğlu caddesini trafiğe kapattı. Belediye Kavşağı'ndan İskele yönüne geliş güzergahını tersten yaya olarak yürüyen ve Aygaz kavşağından Karayolları kavşağına doğru ilerleyen aralarında çocukların da bulunduğu yaklaşık iki bin Çanakkaleli, Donanma kavşağından kordon boyuna, buradan da yeniden yürüyüşün başladığı Cumhuriyet Meydanı'na kadar yaklaşık 2 kilometre yürüdü.

İZMİT'TE 4 KİLOMETRELİK 'CUMHURİYET'E BAĞLILIK' YÜRÜYÜŞÜ

Önceki gün gerçekleştirilen Atatürk Anıtı'na çelenk koyma ve dün de Vilayet binasındaki kutlamaları kabul etmenin dışında Cumhuriyet Bayramı kutlamalarına yönelik etkinlik yapılmayan İzmit'te, bu akşam yaklaşık 3 bin kişi ellerinde bayrak ve meşalelerle Cumhuriyet'e Bağlılık adı altında yürüyüş gerçekleştirdi.

Atatürkçü Düşünce Derneği, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği, Kocaeli Yüksek Öğrenim Derniği, Türkiye Gençlik Birliği ile CHP, DSP ve İşçi Partisi ile bazı sivil toplum örgütlerinin de destek verdiği yürüyüş saat 18.00'de Yahyakaptan semtinden başladı. Ellerinde meşale ve bayraklar bulunan yaklaşık 3 bin kişi "Atatürk Gençliği görev başında", "Ne ABD ve AB tam bağımsız Türkiye", "Türkiye laiktir laik kalacak", "Türk'üz, Türkçüyüz, Atatürkçüyüz" şeklinde pankartlar da taşınıp spoganların atıldığı yürüyüşe eşlik eden otobsten çalınan 10. yıol ve Gençlik Marşı'na kalabalık da hep bir ağızdan eşlik etti. Geçiş güzergahındaki vatandaşlar da destek verdi.

ADD Şube Başkanı Orhan Özdemir Yahyakaptan semtindeki Süleyman Demirel Kültür Merkezi önünde yaptığı konuşmada, Kemalist ideolojinin Cumhuriyet devrimlerinin kurucu ruhu olduğunu belirterek, "Bu ruh asla yokolmayacaktır. 88 yıl önce işgale ve padişaha, hilafete, yoza, yobaza başkaldırarak Cumhuriyet'i kuranlar önümüzde şanlı bir örnek olarak dururken, biz ümitsiz olamayız. Bizim sevdamız bağımsızlık, özgürlük ve vatan sevdasıdır. Gönüllere kazınmıştır. Devrimlerle beslenmiş köklenmiştir bir kez. Kolay kolay sökülemez, atılamaz" dedi.

Yürüyüş yaklaşık 4 kilometre mesafedeki Sabri Yalım Demokrasi Parkı'nda son buldu.

Denizli'DE 1300 METRE UZUNLUĞUNDA TÜRK BAYRAĞI AÇILDI

Cumhuriyet Bayramı kapsamında Denizli Demokrasi Platformu tarafından düzenlenen Cumhuriyet Yürüyüşü'ne ellerinde bayraklarla yaklaşık 5 bin kişi katıldı. Atatürkçü Düşünce Derneği Başkanı Gülizar Biçer Karaca, Baro Başkanı Müjdat İlhan, bazı siyasi partilerin başkanları ile sivil toplum kuruluşların temsilcilerinin katıldığı yürüyüşte, Atürkçü Düşünce Derneği tarafından hazırlanan 1300 metre uzunluğundaki Türk bayrağı taşındı. Yürüyüş "Şehitler ve Depremde ölen yurttaşlarımızı saygıyla anıyoruz" yazılı afişle başladı. Atatürk Stadyumu önünde başlayan Cumhuriyet Yürüyüşü, Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Emek Caddesi ve İstiklal Caddesi'nden geçişin ardından Delikliçınar Meydanı'nda sona erdi. Vatandaşlar yürüyüş sırasında "Türkiye laiktir, laik kalacak", "Hepimiz Atatürk'ün askerleriyiz", "Atatürk gençliği görev başında" şeklinde sloganlar attı. Yürüyüşün sonunca katılanlar daha sonra sessizce dağıldı.

Giresun BELEDİYESİ'NDEN 'CUMHURİYET FENER ALAYI'

Giresun Sokakbaşı mevkiinde saat 19.00 sıralarında toplanan yaklaşık bin kişi, ellerindeki meşalelerle belediye bandosunun çaldığı marşlar eşliğinde Gazi Caddesi'nden Atapark'a kadar yürüdü. Türk bayraklarının yanısıra, 'Cumhuriyet bayramınız kutlu olsun' ve 'Benim en büyük eserim cumhuriyettir' gibi pankartlar taşıyan kalabalık gruba cadde çevresindeki vatandaşlar da alkışlarla destek verdi.

Atatürk Anıtı önünde saygı duruşunda bulunan ve İstiklal Marşı okuyan kalabalığa seslenen Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu, Cumhuriyet Bayramı kutlamalarının yasaklandığını hatırlattı. Bu bayramının eğlence olmadığını belirten Aksu, "Şehitlerimiz için en çok üzülen Giresun'dur. Deprem için yine en fazla üzülen yine Giresun'dur. Çünkü bu acılar bizim acılarımız. Ama bunlar Cumhuriyet Bayramını kutlamayı engellemez diye düşünüyorum. Buraya eğlenmeye değil, Atatürk'ü anmaya geldik. Teşekkür etmeye geldik. Atatürk'ün bu cumhuriyeti nasıl kurduğunu ve bunun değerini de biliyoruz. Atatürk'ün çocukları bunun değerini biliyor. Bunun için bu bayramı kutlamaya devam edeceğiz. Cumhuriyet bayramını kimseye unutturmayacağızö dedi.

Giresun Belediyesi Gençlik Merkezi Başkanı Doğuş Sinan Coşkun da, son günlerde yaşananların, bu topraklarda kardeşçe, omuz omuza, yan yana aynı acıyı, aynı sevinci yüreklerinde hissettiklerini bir kez daha gözler önüne serdiğini ifade ederek, "Bugüne kadar olduğu gibi yine tüm bu zorlukların ve acıların altından birlikte el ele kalkacağız. Son yıllarda kuralların hiçe sayıldığı, kurumların törpülendiği, ilkelerin çiğnendiği cumhuriyetimiz, hiç şüphesiz ki bütün bu saldırılara ve acılara rağmen sonsuza dek laik, demokratik, çağdaş yapısını, sosyal hukuk devleti niteliğini ve üniter yapısını muhafaza edecektirö diye konuştu. Konuşmaların ardından program sona erdi

TÖREN İPTALLERİNE TEPKİ İÇİN 2 BİN KİŞİ YÜRÜDÜ

Adana'nın merkez Seyhan İlçesi'nde bulunan Atatürk Parkı içindeki Atatürk Anıtı önünde toplanan yaklaşık 2 bin kişi, 'Mustafa Kemal'in askerleriyiz', 'Atatürk gençliği görev başında', 'Türkiye uyuma, vatanına sahip çık' ve 'Cumhuriyet ruhu işte burada' diye sloganlar attı. Saygı duruşunda bulunup İstiklal Marşı okuyan grup adına konuşan CHP Adana İl Başkanı Zeydan Karalar, 29 Ekim resmi geçit törenlerinin iptal edilmesini eleştirdi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun 29 Ekim mesajını okuyan Karalar, "Elbette acımız büyüktür ama törenlerin iptal edilmesi doğru değildir" dedi. Anıt önünden Gazipaşa, Sular ve Atatürk Caddesi, Uğur Mumcu Meydanı ve Ziyapaşa Caddesi boyunca yürüyen grup, hükümet aleyhine sloganlar atarak dağıldı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

MGK sonrası 7 maddelik bildiri: Irak ve Suriye'de terör örgütleri tüm unsurlarıyla bertaraf edilecek

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

Olcay Kılavuz Bahçeli'nin danışmanlık görevinden alındı

'7 çocuğum aç' deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

"7 çocuğum aç" deyip kendine zarar veren vatandaşın üzerine kayıtlı 6 araç çıktı

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

Ali Koç'tan Aziz Yıldırım'a tarihi çağrı: Televizyonda, yüz yüze konuşalım

title