Haberler

İzmir'de Fetö'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davada eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser savunma yaptı.

İzmir'de, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında açılan ve 270 sanığın yargılandığı davada eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkan Yardımcısı Tuğgeneral Hakan Eser savunma yaptı.

Aliağa Ceza İnfaz Kurumu Kampüsü'ndeki duruşma salonunda, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince görülen oturumda, bazı tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile taraf avukatları hazır bulundu.

Kimlik kontrolünün ardından Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi ile (SEBGİS) kayda alınan duruşmada, tutuklu sanık Eser, iddianamede yer alan, "Eser'in Tuğgeneral rütbesinde Ege Ordu Komutanlığı Harekat Kurmay Başkanı yardımcısı olarak görev yaptığı, şüpheli Memduh Hakbilen senelik izne ayrılmasıyla kendisinin kurmay başkanlık görevine vekalet ettiği, Hakbilen, Ege Ordu Komutanlığına gelene kadar kendisinin, darbeyi yönettiği" suçlamalara ilişkin yaklaşık altı saat süren savunma gerçekleştirdi.

Sanık Eser, 4 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle yargılandığını, 15 Temmuz darbe girişiminin yaşandığı gecede karargaha erken geldiği ve geç çıktığı için ifadesinin uzun olacağını belirterek, iddianamede hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Darbe öncesi Ankara'daki villada gerçekleştirilen toplantı hakkında bilgisi olmadığını, toplantıya katılmadığını anlatan Eser, darbe teşebbüsünden önceki bayram tatilinde kayınvalidesinin hayatını kaybettiğini, çocuğunun tedavi gördüğünü belirtti. Eser, tatilden sonra ise eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in izinli olması nedeniyle onun görevini vekaleten yürüttüğünü aktardı.

"Hakbilen, Orgeneral Recep'i Edremit'e gönderme planı yaptı"

İfadesinde darbe girişiminden birkaç gün önce Hakbilen'le bir araya gelerek yaklaşan Yüksek Askeri Şura (YAŞ) hakkında konuştuklarını kaydeden Eser, "YAŞ öncesi, eski Edremit 19. Motorlu Tugay Komutanı Tümgeneral Nihayet Ünlü terfi bekliyordu. YAŞ üyesi olduğu için şuraya katılacak olan Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'in Ünlü hakkında olumlu düşünmesi için onu 15 Temmuz günü Edremit'e göndermeyi Hakbilen planladı. Hakbilen, yanımızdan çıktı ve ordu komutanının yanına gitti. Yaklaşık 5 dakika sonra yanımıza gelen Hakbilen, Orgeneral Recep'in 15 Temmuz akşamı Edremit'e gitmeyi kabul ettiğini bize söyledi." diye konuştu.

Eser, bu ziyaretin Orgeneral Recep'in fikir değiştirmesi nedeniyle gerçekleşmediğini ifade etti.

"Bu darbe nerden çıktı, şaşkınlık içerisindeydim"

Eser, Orgeneral Recep'in karargahtan saat 18.40'ta ayrıldığını, programını bilmediğini anlatarak, ardından emir subayının da ayrıldığını, kendisinin de yürüttüğü kitap çalışması için kaldığı karargahtan saat 20.00 sıralarında lojmana geçtiğini söyledi. Eve gittikten yaklaşık 2 saat sonra askeri hattan arandığını aktaran Eser, şöyle devam etti:

"Yarbay, bana Genelkurmay Başkanlığından Harekat Yıldırım mesajı geldiğini söyledi. Normalde bu mesajların telefonda söylenmesi doğru değildir. Ancak, yarbaya mesajı okumasını istedim, bu ciddi bir mesajdı ve mesajdan irkildim. Bu mesajlar savaş gibi önemli durumlarda gelirdi. Yarbayın ilk okumasından ne olduğunu anlamadım, ikinci kez okuttum. Mesajda, sadece Çakırsöğüt'teki tugayın Ankara'ya intikal edeceğini duyduktan sonra 'Ne oluyor?' dedim. PKK'nın ülke gündemini değiştirecek şekilde bir eylemde bulunacağına ilişkin, 'Ankara'ya saldırı olacak' diye ihbar almıştık. Mesajın onunla ilgisi olduğunu düşündüm. Makam aracı talebinde bulunarak karargaha dönecektim. O esnada oğlum, cep telefonundan, 'Ankara'da jetler uçuyor' diye bir haber gösterdikten sonra televizyonu açtı. Köprüdeki tank ve askeri hareketliliği gördüm ve şaşırdım. Darbe belirtileri ortaya çıktığını düşündüm. TSK içerisinde emir komuta zincirinde bir darbe olduğunu düşündüm. O zamana kadar Orgeneral Recep'ten darbe iması duymamıştım. Bu darbe nerden çıktı, şaşkınlık içerisindeydim. Kitaplarımı ve iki tabancamı mermilerle çantaya koyarak karargaha gittim."

Karargaha vardığında, arka tarafta düzenli olmayan bir grubun bulunduğunu, bunların başında eski Ege Ordusu Komutanlığı Harekat Başkanı Kurmay Albay Oksal Çelik'in yer aldığını olduğunu ifade eden Eser, şöyle dedi:

"Durumu Hakbilen'e bilgi verip vermediğimi hatırlamıyorum. Odama geçtikten sonra Çelik ve bir yarbay elinde kağıtlarla yanıma geldi. Genelkurmay Başkanlığından 3 mesaj gelmişti. Mesajları okumaya başladığımda dışarıdaki gruptan birçok kişi odama geldi. 'Ne oluyor?' diye tepki gösterdiğimde, ayaktakiler dışarı çıktı, diğerleri de oturdu. Oturanlara da bağırdım. Çelik bana, 'TSK darbe yapıyor, Cumhurbaşkanı derdest edildi' diye bir şeyler söyledi. Sonra gelen iki mesajı okuduğumda sözde sıkıyönetim direktiflerinde, görevli olan koordinatörlerin isimleri gördüğümde 'TSK'nın darbe yapıyor' fikrinde şüphe duydum. Ne olduğunu bilmediğimden emirlere tereddütle yaklaştım. Darbecilerin darbe yaptığını anlamadım, darbenin liderinin kim olduğunu bilmediğimden kafam karıştı."

"İlk defa bir darbe girişimine şahit olduğumdan tecrübesizdim"

Eser, savunmasını şöyle sürdürdü:

"Bu esnada şok durumum geçmedi. Cuntanın darbe yaptığını anladım ancak ordu komutanımızın safını ve derdest edilip edilmediğini bilmediğimden komutanı arama cesareti göstermemiş olabilirim. Daha sonra Orgeneral Recep'in karargaha geleceğini öğrendikten sonra koşturdum ama ona yetişemedim. Komutan, 'robocop' gibi tam teçhizatla giyinen korumalarıyla hazırlıklı gelmişti. İlk defa bir darbe girişimine şahit olduğumdan tecrübesizdim. Ordu komutanı bana, 'Ne oluyor?' diye sorduğunda şoktan çıkamadığımdan hiçbir şey söyleyemedim. Genelkurmaydan gelen mesajları komutana ilettim. Komutan, sıkıyönetim listesinde bulunanları darbeci olduğuna kanaat getirdi. Komutan, listede kendi personelinin görevli olup olmadığına baktı. O listede nelerin ve kimlerin yer aldığını, iddianame hazırlandıktan sonra bilgi sahibi oldum."

Eser, askeri casusluk, Balyoz ve Ergenekon gibi davalardan yargılandıktan sonra beraat eden mağdur bazı askerlerin bir WhatsApp grubu kurduğunu, kendi aralarında haberleşen askerlerin silahlarıyla karargaha geldiğini ve tedbir aldığını dile getirdi. Eser, mahkeme başkanının, "Bir subayın böyle sorumlu davranması, yadırganacak bir durum mu?" şeklindeki sorusuna "Evet, mantıklı düşünen bir asker olarak bu yadırganacak bir durumdur." diye cevap verdi.

Hakbilen'in darbe girişiminin yaşandığı gece karargaha geldiğini duyduktan sonra ordu komutanın odasına gittiğini, Orgeneral Recep'in Hakbilen'e emir ve talimatlar verdiğini söyleyen Eser, daha sonra Hakbilen'in brifing salonunda toplantı düzenlediğini, ordu komutanının "Bu saatte toplantıya gerek yok" dediğini ve herkesi odasına gönderdiğini ileri sürdü.

Orgeneral Recep, bir süre sonra Hakbilen'i görevden alarak kurmay başkanlığı görevini kendisine verdiğini kaydeden sanık Eser, "Memduh Hakbilen, Ordu Komutanı Orgeneral Recep'in talimatıyla gözaltına alındı. Sinirli bir şekilde odasına geldi. Bana elindeki kağıdı uzattı. Kara Kuvvetleri Komutanlığından gelen bir yazıydı bu. Orada yazılanlar için 'Bu emir benim için muteber' dedi. Sonra yazılı kağıdı bana uzattı, 'Senin insafına kalmış' dedi. Yazıda en son gönderilen emirlerin yerine getirilmesi isteniyordu ve uymayanların cezalandırılacağı yazıyordu. Yazıda tehdit vardı. Masamın üzerine bırakıp gittim. O saatte bu tehdit anlamsızdı. Sonra o yazının ne olduğunu bilmiyorum." ifadelerini kullandı.

Eser, durumun normalleşmesinin ardından Orgeneral Recep'in saat 05.00 gibi düzenli bir şekilde harekat merkezine gelip gelişmeleri takip ettiğini, bu sırada yanına gelen emir subayının Hakbilen'in odasında telefonda görüştüğünü söylemesi üzerine ise tamamen tecrit edilmesi talimatı verildiğini ifade etti.

Balyoz gibi davalardan yargılanmadığı için Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) mensubu olarak yaftalandığını savunan Eser, "Bir internet sitesi darbe girişiminden üç ay önce ismimi vermiş. Bildiklerimizi açıklamamız istenmiş, üstü kapalı tehditte bulunmuşlar. Emekli Tümgeneral Ahmet Yavuz da darbeden sonra FETÖ'cü olduğumu ima etmiş, eşim söyledi. Ayrıca, YAŞ da emekli edilecek kişiler olduğu söylentisi sızdırıldı. Bunu birileri böyle sızdırdı ki olumsuz motive sağlansın. Bunun için bu kişiler darbeye katılmış olabilirler. Balyoz'da dokunulmayan bizler için 'FETÖ'cüdür' diye yazıldı." diye konuştu.

"Hakbilen ve Orgeneral Recep'i neden aramadın?" sorusu

Eser, darbe girişiminin olacağını dış basından çıkan haberlerden tahmin ettiğini söyleyerek, "Neden Hakbilen ile Orgeneral Recep'i hemen neden aramadın?" yönündeki sorulara, "Hakbilen, üstüm de olsa, o an orada değildi. O da benim gibi televizyondan öğrendi. Benim yaptığımdan başka yapacağı bir şeyi yoktu.Orgeneral Recep ile aramızda zaten mesafe vardı. Karargaha gelmemle onun gelmesi arasında sadece 14 dakika vardı." yanıtını verdi.

Sanık Eser, gece boyu Ankara ya da başka şehirdeki komutanlarla görüşmediğini, darbe teşebbüsü içerisinde yer aldığına ilişkin iddiaları kabul etmediğini ileri sürdü. Eser, örgütün kriptolu haberleşme programı "ByLock"u tutuklandıktan sonra duyduğunu, bu programı kullanmadığını, hakkında somut delil olmadan İzmir Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'nun talimatıyla gözaltına alındıktan sonra tutuklandığını savunarak tahliye talebinde bulundu.

Eser'in avukatı, müvekkilinin tutuksuz yargılanması talebini mahkeme heyetine ileterek, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ile Orgeneral Recep'in tanık olarak dinlenilmesini istedi.

Mahkeme heyeti, sanık Eser'in tahliye talebinin reddine, tanıkların dinlenilmesine ilişkin taleplerin sanık savunmalarının alınmasının ardından değerlendirileceğine karar vererek, duruşmaya yarına kadar ara verdi.

Bu arada, İzmir Barosunca gerek soruşturma gerekse kovuşturma aşamasında CMK'dan görevlendirilen 120 avukatın istifa ettiği öğrenildi.

İddianame

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 sanığa "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, TBMM'yi ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yöneltilmişti.

Daha sonra hazırlanan ek iddianameyle 3 kişinin daha dosyaya eklenmesiyle sanık sayısı 270'e yükselmişti.

Sanıklar arasında, tamamı Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen, "Yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen tutuklu sanıklar Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen, NATO Kara Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Salih Sevil, Bornova 57. Topçu Tugay Komutanı Tuğgeneral Mehmed Nuri Başol, Amfibi Deniz Piyade Tugay Komutanı Tuğamiral Halil İbrahim Yıldız, Foça Batı Görev Grup Komutanı Tuğamiral Yaşar Çamur, Hava Teknik Okulları Komutanı Tümgeneral Ahmet Cural, Ulaştırma Personel ve Eğitim Komutanı Tümgeneral Mustafa İlter, İstihkam Okulu ve Eğitim Merkezi Komutanı Tuğgeneral Osman Nadir Saylan, Ege Deniz Bölge Komutanı Tuğamiral Süleyman Manka, Hava Eğitim Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Veyis Savaş ile Gaziemir Hava Sınıf Okulları Komutanı Tuğgeneral Ersal Ölmez de bulunuyor.

Kaynak: AA / Güncel

Hakan Eser Aliağa İzmir Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title