Haberler

İran'da "Türkiye'nin Ortadoğu Politikaları" Konferansı

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, bölge ülkeleri arasında karşılıklı güvenin önemine vurgu yaparak güven sağlanmadan sorunların çözümünün zor olduğunu belirtti.

Türkiye'nin Tahran Büyükelçisi Rıza Hakan Tekin, bölge ülkeleri arasında karşılıklı güvenin önemine vurgu yaparak güven sağlanmadan sorunların çözümünün zor olduğunu belirtti.

Başkent Tahran'daki Beheşti Üniversitesi Siyasi Bilimler Fakültesi Siyasi İlişkiler Derneği tarafından düzenlenen " Türkiye'nin Ortadoğu Politikaları" konferansında konuşan Tekin, Ortadoğu'daki sorunların çözülmemesinin daha derin krizlere yol açtığını söyledi.

Tekin, bölgenin sorunlarının bölge ülkeleri tarafından çözülmesi gerektiğine işaret ederek, "Çözülemeyen her sorun daha da derinleşmektedir. ilkesel olarak bölge sorunlarını bu bölgenin ülkeleri tarafından çözülmesini istiyoruz. Bizim bölge için vizyonumuz, kalıcı barışın, istikrarın ve ekonomik kalkınmanın sağlanmasıdır. Güven, bölgede en çok ihtiyaç duyduğumuz konudur. Bu çözülmeden sorunları halletmek zor gözüküyor. Güven ortamını geliştirecek ve yanlış anlamaları ortadan kaldıracak politikalara ağırlık verilmesi gerekmektedir. Bunu başarabilirsek, önümüz çok daha aydınlık olacaktır. Türkiye ve İran güveni arttıracak ve buna engel olacaktır." şeklinde konuştu.

Ortadoğu'nun büyük dönüşümlerden geçmesinin sebepleri olarak Afganistan'ın işgali, İran devrimi, İran-Irak savaşı, ABD'nin Irak'ı işgali ve Arap Baharı'nı sıralayan Tekin, bu gelişmelerin hem bölgeyi hem de dünyayı etkilemeye devam ettiğini ifade etti.

- Filistin sorunu ve Arap Baharı

Tekin, Filistin sorununun çözüme kavuşturulmamasının Ortadoğu'da kalıcı barışın tesis edilememesinin önemli sebeplerinden biri olduğunu kaydederek "Ortadoğu da kalıcı bir barışın sağlanamamasının sebeplerinden biri Filistin topraklarının işgal altında olması ve bu sorunun çözülmemesidir." ifadelerini kullandı.

Tunus'ta başlayan Arap Baharı'nın tüm bölgeye yayıldığını ve Suriye'de çok kanlı bir hal aldığını dile getiren Tekin, "Türkiye olarak Ortadoğu'yu her zaman yakından takip etmek zorundayız. Türkiye'nin tarihi Ortadoğu'dan ayrılamaz. Bu bölgedeki hareketlilik Türkiyeyi çok yakından etkilemiştir." açıklamasında bulundu.

Türkiye-İran ilişkileri

Türkiye ve İran'ın bölgenin önde gelen iki ülkesi olduğunu dile getiren Tekin, "Hem işbirliği hem de rekabet dalgalarını görmekteyiz. Sadece haritaya baktığımızda bu iki ülkenin birbiri için ne kadar önemli olduğunu görürüz." dedi.

Tekin şöyle devam etti:

"Uluslararası politikaların temel unsuru milli menfaatlerdir. Fakat bunu Türkiye ve İran için söylemek çok mümkün değil. Çünkü bizim menfaatlerimiz ortaktır. Aramızda bir rekabet varsa da bu rekabeti her iki ülkenin menfaatlerini göz önünde bulundurarak sürdürmemiz gerekmektedir. İlişkilerimize baktığımızda aslında her iki ülkenin bunu gözeterek hareket ettiklerini görebiliriz."

Türkiye'nin hem tarihi hem de ticari ilişkileri açısından istikrarın kalıcı olmasını istediğinin altını çizen Tekin, bunun hem Türkiye hem de Ortadoğu ülkeleri için faydalı olduğuna işaret etti.

Kaynak: AA / Güncel

Filistin Türkiye Tahran İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title