Haberler

Ira'nın Eski Lideri Mcguinness Siyasi Kariyerini Noktaladı

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden, Kuzey İrlandalı siyasetçi Martin McGuinness siyasi hayatına son verdiğini açıkladı.

İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'nun (IRA) eski liderlerinden, Kuzey İrlandalı siyasetçi Martin McGuinness siyasi hayatına son verdiğini açıkladı.

McGuinness Kuzey İrlanda'da 2 Mart'ta yapılacak erken seçimde milletvekilliği için adaylığını koymayacağını söyleyerek, "sağlığının seçim mücadelesi için müsait olmadığını" bildirdi.

Martin McGuinness, "Mevcut görevimde devam etmek için sağlığım müsait değil. Dolayısıyla yeni bir lidere yol açmaya karar verdim. Bu seçim, kenara çekilmem için doğru zaman. Parlamentoya seçilmek için adaylığımı koymacağım." dedi.

Birlikçilerin ve ayrılıkçıların ortaklığındaki Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinin işleyebilmesi için son 10 yıldır hiç durmadan çalıştığını ifade eden McGuinness, "Uzun ve dikkatli bir mülahazanın ardından, yeni nesil cumhuriyetçilerin bizi yönetmesine karar verdim." ifadelerini kullandı.

Kuzey İrlanda bölgesel hükümetindeki yeşil enerji programı ve bu programa ilişkin kamu finansmanıyla ilgili anlaşmazlık sonucu McGuinness bu ay başında hükümetteki Başbakan Yardımcılığı görevinden istifa etmişti.

Paramiliter hayattan siyasete

İrlanda yanlısı ayrılıkçı Sinn Fein partisinin üyesi McGuinness'in istifası, birlikçilerin ve ayrılıkçıların ortaklığındaki Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinde siyasi krize neden olmuş ve yaklaşık 2 milyon kişinin yaşadığı ülkede erken seçim kararı alınmıştı.

66 yaşındaki McGuinness, 1969 yılında ayrılıkçı İrlanda Cumhuriyetçi Ordusu'na katılmış, IRA ile İngiltere arasında çatışmaların en yoğun yaşandığı 1973 yılında örgüt üyeliğinden 6 ay hapis yatmıştı. 1982 yılında paramiliter hayattan siyasi hayata geçiş yapan McGuinness, IRA'nın ateşkes ilan ettiği 1994 yılında ayrılıkçı Sinn Fein Partisi için başmüzakereci rolünü üstlenmişti. 1997 yılında Kuzey İrlanda'daki Orta Ulster bölgesinden İngiliz Parlamentosu'na seçilen McGuinness, IRA ile İngiliz hükümeti arasında 1998'de yapılan barış görüşmelerinde ve "Hayırlı Cuma Anlaşması"nın imzalanmasında önemli rol oynamıştı.

2007 yılında Kuzey İrlanda bölgesel hükümetinin Başbakan Yardımcısı olan McGuinness, 2011 yılında ise Sinn Fein Partisi'nin İrlanda cumhurbaşkanı adayı olmuş ancak seçilememişti. İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in 2012 yılında Kuzey İrlanda'ya yaptığı ziyaret sırasında McGuinness ile Kraliçenin tokalaşması "tarihi bir an" olarak değerlendirilmişti.

Kaynak: AA / Güncel

Kuzey İrlanda Politika Güncel Haberler

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, Audi A8 makam aracına veda etti

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

Hakimlerin başörtüsünü gören avukat reddi hakim istedi! Uyuşturucu davası ertelendi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen 'Yalancılar' sesiyle irkildi

İsrail'in soykırım yapmadığını savunuyordu, arkadan gelen "Yalancılar" sesiyle irkildi

Bakmadan Geçme

Gaddar 18. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 675. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 17 Mayıs Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! İstanbulspor Sivasspor maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Karaağaç Destanı 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 8 Mayıs Karaağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İstanbulspor Sivasspor maçı CANLI izle! 17 Mayıs İstanbulspor Sivasspor maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? Survivor kaptan kim oldu? Mavi Takım Kırmızı Takım kaptanları kim oldu 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı 17 Mayıs Cuma 2024? Survivor kim kazandı? 17 Mayıs Cuma Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Kredi kartıyla kurban satın almak caiz midir? Banka kredisiyle kurban kesilebilir mi? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Yalı Çapkını 71. Bölüm Canlı İzleme Linki! 17 Mayıs'ta Yayınlanan Yeni Bölüm! Çağla Şıkel ayaklarını mı paylaştı? Çağla Şıkel neden video paylaştı? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 17-18 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! YUSUF TEKİN "cemaatçi misiniz" sorusuna ne yanıt verdi? Yusuf Tekin ne dedi, olay ne?
Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

Tahliye olan Çetin Doğan'ın ilk sözleri: Bu bir af değil, anayasal bir görevin Cumhurbaşkanı tarafından geç yerine getirilmesidir

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title