Haberler

Hristiyan Demokratlar'da İlk Müslüman Türk Milletvekili

Almanya'da, Hristiyan Demokrat Birlik'ten seçilen ilk Türk ve Müslüman milletvekili olan Cemile Yusuf, AA'ya konuştu: "Türk seçmenlerden de çok büyük destek gördüm. Umarım, Türk seçmenlerin sorunlarını parlamentoya taşıyabilirim" "Seçimlerden sonra çifte vatandaşlık konusunda olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum" "Türkiye'nin son yıllarda göstermiş olduğu ekonomik gelişmeler ve İslam dünyasında yaşanan savaşlardan dolayı Türkiye'nin stratejik konumunun artan öneminin göz önünde bulundurulması halinde AB nezdinde önümüzdeki dönemde Türkiye ile ilgili yeni bir değerlendirme olacak" "Göçmenlerin de siyasetin içinde olmasının Almanya'da siyaseti güçlendirdiğine inanıyorum"

Cüneyt Karadağ/Yusuf Hatip - Almanya'da pazar günü yapılan genel seçimde Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinden milletvekili seçilen ilk Türk ve Müslüman olan Cemile Yusuf, "Türk seçmenlerden de çok büyük destek gördüm, onlara çok teşekkür ediyorum. Türk seçmenlerin sorunlarını da parlamentoya taşımayı umuyorum" dedi.

Almanya'da federal seçimler sonrası gözler koalisyon görüşmelerine çevrilirken, 11 Türk kökenli aday Bundestag'a girmeyi başardı. Bir önceki dönemde 5 Türk kökenli vekil hizmet verirken, sayının 11'e çıkması rekor olarak değerlendirildi. Seçimde en dikkat çekici isimse, merkez sağcı Başbakan Angela Merkel'in partisi CDU'dan seçilen ilk Türk ve Müslüman vekil Cemile Yusuf oldu.

Milletvekili seçilmesinin ardından AA muhabirine konuşan Cemile Yusuf, CDU'nun 2005 yılından beri uyum politikaları konusunda bazı ciddi çalışmalar yaptığını belirterek, "Merkel'in son uyum zirvesinde söylediği gibi Almanya bir göç ülkesidir ve göçmenlerin potansiyellerini göz önünde bulundurarak, burada ciddi adımlar attığımıza inanıyorum" diye konuştu.

Çifte vatandaşlık konusunda partisinin çizgisinin belli olduğuna dikkati çeken Yusuf, yabancı uyruklu siyasetçiler olarak her zaman bu konuyu parti içerisinde istişare ettiklerini söyledi. Yusuf, CDU'nun eski uyum bakanının da bu konuda ileriye doğru adımlar atılmasını desteklediğini hatırlatarak, "Ne zaman olacağını bilmiyorum ama seçimlerden sonra kesin bu konu değerlendirilecektir. Olumlu gelişmeler olacağına inanıyorum" ifadesini kullandı.

"AB'de Türkiye'yle ilgili yeni bir değerlendirme olacak"

Cemile Yusuf, milletvekili olarak seçim bölgesindeki insanları Alman Meclisi'nde en iyi şekilde temsil etmek istediğini, sorunların başında ise işsizlik, eğitim, aile politikası ve yabancı uyruklulara karşı ayrımcılık geldiğini belirterek, bu sorunlarla ilgilenip olumlu sonuçlar elde etmeyi umduğunu ifade etti.

Yusuf, Türk işadamlarını zor duruma sokan vize konusunda da olumlu adımlar atmak istediğinin sinyallerini verdi.

Türk milletvekilleri olarak AB- Türkiye görüşmelerinin her zaman açık bir biçimde sürdürülmesini arzuladıklarını belirten Yusuf, Türkiye'nin son yıllarda göstermiş olduğu ekonomik gelişmelerin ve İslam dünyasında yaşanan savaşlardan dolayı Türkiye'nin jeostratejik konumunun artan öneminin göz önünde bulundurulması halinde AB nezdinde önümüzdeki dönemde Türkiye ile ilgili yeni bir değerlendirme olacağını söyledi.

"Türk seçmenlerden çok büyük destek gördüm"

Seçim bölgesi olan Hagen'de doğup büyümediği için seçmenler arasında başta bazı soru işaretleri olduğuna işaret eden Cemile Yusuf, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bunlardan bir tanesi de bir Müslüman bizi nasıl temsil edebilir şeklindeydi. Birçok insanla birebir görüşerek kendimi tanıtmaya çalıştım. İnsanlarla konuştukça, onları iyi bir şekilde temsil edebileceğime inandılar ve bu şekilde yüksek bir oy oranına ulaştım. Özellikle yaşlı kesimde bir soru işareti vardı. Seçim bölgem olan Hagen'de yüzde 40 oranında yabancı uyruklu insan yaşıyor. CDU yönetimi de bu bölgede yabancılara yönelik bir siyaset yapmak istediği için beni aday gösterdiler. Öte yandan Türk seçmenlerden de çok büyük destek gördüm, onlara çok teşekkür ediyorum. Umarım, Türk seçmenlerin sorunlarını parlamentoya taşıyabilirim."

Almanya'daki bütün partilerde Türk siyasetçilerin bulunmasının oldukça iyi ve çok da normal olduğunu ifade eden Yusuf, Almanya'da büyük şehirlerde yüzde 30 oranında yabancı uyruklu insan yaşadığını ve bunları temsil edecek siyasetçilere ihtiyaç olduğunu söyledi. Yusuf, hangi partiden olursa olsun göçmenlerin de siyasetin içinde olmasının Almanya'da siyaseti güçlendirdiğine inandığını, doğal olarak parti çizgilerine göre bu siyasetçiler arasında ortak ve farklı noktaların da bulunabileceğini kaydetti.

Almanya'da yaşayan yabancı uyruklu gençlerin politikayla pek ilgilenmediğini ve bunun değişmesi gerektiğini ifade eden Cemile Yusuf, "Seçim kampanyası boyunca konuştuğum gençlere partilere üye olmalarını ya da siyasete atılarak seslerini duyurmalarını tavsiye ettim ki bu çok önemli. Siyasi çalışmalar ciddi anlamda insanın kendini geliştirmesini sağlıyor. İnsanlarla diyalog kuruyorsunuz ve verimli bir çaba ortaya koyuyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Karadağ Türkiye Almanya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title