Haberler

Hepatit B Ölümlere Neden Olmasın

Amasya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Her Yıl 1 Milyon Kişi Kronik Hepatit B Enfeksiyonunun Neden Olduğu Siroz ve Karaciğer Kanserinden Yaşamını Yitiriyor" Dedi.

Amasya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Nurdoğan Karadağlıoğlu, "Her yıl 1 milyon kişi kronik Hepatit B enfeksiyonunun neden olduğu siroz ve karaciğer kanserinden yaşamını yitiriyor" dedi.

Hepatit B enfeksiyonunun dünyada en önemli halk sağlığı sorunlarında olduğuna dikkat çeken ve enfeksiyonunun önemli oranda hastalık yapmasına ve ölüme neden olmasına karşın aşı ile korunmanın mümkün olduğunu belirten Dr. Karadağlıoğlu, Türkiye'de Hepatit B aşısının ulusal aşı takvimine eklendiğini ve 0, 1, 6. aylarda olmak üzere 3 doz olarak uygulandığını söyledi. Hepatit B kontrol programının daha etkili olabilmesi için daha önce aşılanmamış ergenlerin de aşılanması gerektiğini ifade eden Dr.

Karadağlıoğlu, "En etkili korumayı sağlayabilmek için Hepatit B aşısının doğumdan sonra ilk 72 saat içerisinde uygulanması çok önemlidir. Taşıyıcı olduğu bilinen annelerden doğan bebeklere doğumdan sonra ilk 12 saat içerisinde Hepatit B aşısı ile birlikte kas içi olarak 0,5 miligram Hepatit B immun globulini de yapılmalıdır. Zamanında doğan çocuklarda olduğu gibi erken doğmuş çocuklarda da tüm aşılar aynı şemaya göre uygulanmalıdır" diye konuştu.

Prematüre bebeklerin aşılara karşı yeterli bağışıklık yanıtı gösterdiklerini, bununla birlikte Hepatit B aşısının bebeğin 2 kilogram ağırlığa ulaştıktan sonra yapılmasının tercih edildiğini açıklayan ve bebeğin 2 kilogramın altındayken aşı yapılması durumunda aşının yapılmamış olarak kabul edilmesi gerektiğini ve aşıların yeniden uygulanması gerektiğini ifade eden Dr. Karadağlıoğlu, "Eğer anne Hepatit B taşıyıcısı ise bebeğe 2 kilogram ağırlığa ulaşması beklemeden hem aşı hem de Hepatit B immun globulini de yapılmalıdır. Hepatit B taşıyıcı annelerin bebeklerine Hepatit B immun globulini de yapıldıysa bu bebeklerin emdirilmesinde bir sakınca yoktur" şeklinde konuştu.

Çocuk polikliniklerinde en çok karşılaşılan sorunlardan birisinin de anne ve babaların, '5 yıl önce bu çocuk aşılandı, eski doktoru 5 yıl sonra anti HBS baktıralım ve gerekirse tekrar aşılayalım demişti' şeklinde hekimlerden isteklerde bulunduklarını belirten Karadağlıoğlu, bazen bu kişileri ikna etmenin, kafalarında yerleşmiş fikirleri söküp atmanın oldukça zor olduğunu, Hepatit B uygulamasında sağlıklı bireylerde ne aşıdan önce, ne de aşıdan sonra Hepatit B belirteçlerine bakmaya gerek olmadığını, böyle bir uygulamanın aşı maliyetini geçeceği için mantıklı olmadığını söyleyerek açıklamalarına şöyle devam etti:

"Bağışıklık sistemi yetersizliği olan veya diyaliz tedavisi gören kronik böbrek yetersizliği çocuklarda yılda 1 kere anti HBS ölçümü yapılarak antikor titresi 10 mlu/ml düşenler aşılanmalıdır. 3 doz aşıdan sonra sağlıklı bireylerin yaklaşık yüzde 95'inde koruyucu anti HBS yanıtı oluşmaktadır. Belirli bir zaman sonra anti HBS düzeyleri saptanamayacak kadar düşse bile immün belleğin devam ettiği ve kişiyi koruyacağı düşünülmektedir. Bunun için sağlıklı bireylerde tekrar dozlara gerek yoktur. Yapılan çalışmalarda bebeklik döneminde yapılan Hepatit B aşısının koruyuculuğunun en az 20 yıl devam ettiği vurgulanmaktadır." (DY-SA-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title