Haberler

Halk Toplantısında 'İşsizlik' En Önemli Sorun Çıktı

Güncelleme:

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak ve Fırat Anlı, Sümerpark Ortak Yaşam Alanı'nda halk toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Gültan Kışanak, Fırat Anlı, Genel Sekreter Fahrettin Çağdaş, DİSKİ Genel Müdürü Yaşar Sarı ve ilgili daire başkan ve müdürlerinin de katılımıyla halk toplantısı düzenlendi.

Toplantının açılışında bir konuşma yapan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Fırat Anlı, Soma'daki maden faciasında yaşamını yitirenleri andı. Belediyenin imkanları el verdikçe acıları paylaşacaklarını belirten Anlı, "Oradaki olay kader değildir, fakirler, fırsat eşitsizliğinden kaynaklı orada canlarından oldu. İnşallah bundan böyle tedbir alınır ve bu son olur" dedi. Yeni bir döneme girildiğini belirten Anlı, bu dönemde kendilerinin de eksikliklerinin olabileceğini belirterek "İnşallah haklımıza mahcup olmayız. Bu mazlum halka layık hizmet etmeye çalışacağız" dedi.

Seçimden sonra yeni yasal düzelme ile Büyükşehir Belediyesi'nin sınırlarının genişlediğini anlatan Anlı, "Bundan böyle Ofis'te, Diclekent'te ne varsa bu mevcut yeni sınırların hepsine, Kulp'tan Hazro'ya kadar her yere eşit hizmet götürme yükümlülüğümüz var" diye konuştu.

En az 15 günde bir halk ile toplantı düzenleyeceklerini belirten Anlı, "Sizinle birlikte kentin, kentlinin sorunlarını tartışıp çözüm arayacağız" dedi. Sonra Halk Toplantısı'na gelen yurttaşlar tek tek söz alarak sorunlarını dile getirdi. Yurttaşların önemli bir bölümü yakınlarına iş talebinde bulundu. Toplantının sonunda bir konuşma yapan Eşbaşkan Gültan Kışanak, halk toplantısına gelip kendilerini ifade ettikleri için teşekkür etti. Kışanak, "Genel sorunların farkındayız, bu şehrin en büyük sorunu işsizlik olduğunu biliyoruz. Bu konuda elimizden gelen gayreti göstereceğiz" dedi.

Belediyeye 3 -5 kişi girebileceğini ancak bunun sonu olmadığının altını çizen Kışanak, belediyenin işsizlik sorununa çare olabilecek bir kurum olmadığını "Belediye işe alarak bunu çözme şansı yok" dedi. Kışanak şöyle devam etti:

"Ayrıca belediye bu dönem Özel İdare'den gelen personeller nedeni ile şu anda mevcut çalışan işçi sayısı 500-600 daha arttı. Onların ödemelerini yapmak artık belediye için bir sorun. Hükumet ile görüşüyoruz, bir kısmını diğer kamu kurumlarına alsınlar, çünkü belediyenin bunu kaldırma gücü yok."

Toplantıları aynı duyguları paylaşmak için yaptıklarını, "Sizin sorununuz, sıkıntınız asla bireysel değildir, bizim de sorunumuz, sıkıntımızdır. Akşam eve gidip başımızı yastığa koyduğumuzda inanın ki her birinizin sorunu, sıkıntısı tek tek gözlerimizin önüne geliyor. Buna nasıl bir çözüm bulabiliriz, nasıl bir çare bulabiliriz. Bunun içinde elimizden gelen gayreti göstereceğiz" diye konuştu.

Özellikle kadınların gelerek kalabalığın içerisinde sorunlarını, sıkıntıları anlatabilme cesareti gösterebildikleri için teşekkür eden Kışanak, "Biliyorum ki erkekler, işsizler onların sıkıntılarının en az 10 katını evdeki kadınlar yaşıyor. Çocuklarına nasıl bakacaklar, akşam nasıl sofra kuracaklar, çocuklarını nasıl okula gönderecekler. Bunları en çok kadın arkadaşlarım biliyor. Bu sorunlar bizim de sorunlarımız ve elimizden gayreti göstereceğiz" şeklinde konuştu.

"İş yerlerini çoğaltarak, iş yerleri sahalarının açılmasını teşvik ederek, kooperatifler yaparak bu şehrin işsizlik ve yoksulluk sorununa çare bulabiliriz" diyen Kışanak, "Daha yeni başladık umarım hep beraber el ele vereceğiz, mahcup olmayacak bir çalışma süreci geçireceğiz, sizlerle birlikte bunu başaracağımıza inanıyorum" dedi. Kışanak, "Köydeki alt yapı sorunları ve şehirde yaşanan benzeri sorunlar bizim öncelikli olarak çözmemiz gereken konulardır. Çalışmalara başladık, ilçelerde teşkilatlarımızı kurduk, çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diye konuştu.

Halkımız en güzel yaşama layıktır" diyen Kışanak, köye dönüşler konusunda özellikle halktan gayret beklediklerini söyledi. Kışanak, "Aynı köyden olanlar birbirlerini bulsunlar bir araya gelsinler bir dernek kursunlar bir çaba ve gayret içerisinde olsunlar. Biz de belediye yönetimi olarak halkımızın köylere dönmesi konusunda özellikle alt yapı sorunlarında çalışmalarımız olacaktır" diye konuştu.

Halk toplantısında kendisini ifade eden kişilere köklü bir çözüm bulamamaları durumunda bile mutlaka geri dönüleceğini ifade eden Kışanak, "En azından sizleri dostluğumuzu, sevgimizi iletmek için dönecekler, size selam vermek için, sizlerle birlikte olduğumuzu söylemek için dönecekler" şeklinde konuştu.

Kendileri ile özel görüşmek isteyenlerin büyük bir bölümünün iş talebini dile getirdiğini anlatan Kışanak, "İstiyoruz ki bu ortamda konuşulsun. İşsiz olmak ayıp bir şey değil. Bizim ayıbımız değil bu, devletin bize reva gördüğü bir sorun ve sıkıntıdır" dedi. Kışanak, yaşanan toplumsal sorunların ise açık yüreklilikle ifade edilmesini, birbirine duyurulabilmesi gerektiğini söyledi. Haber Merkezi

Kaynak: Temsilci / Güncel

Yaşar Sarı Fırat Anlı Soma Yerel Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title