Haberler

Hakkari Uşkunun Zorlu Serüveni

Uşkunun zorlu serüveniHakkari'nin yüksek dağlarında yetişen 'uşkun' tezgahlardaki yerini aldı.

Uşkunun zorlu serüveni

Hakkari'nin yüksek dağlarında yetişen 'uşkun' tezgahlardaki yerini aldı. Toplanması, büyük emek ve çaba isteyen uşkun, özellikle maddi durumu kötü ve işsiz olan gençler tarafından kente getirilip satılıyor.

Havaların ısınmaya başladığı dağların kenti Hakkari'de ve bölgede sevilerek tüketilen 'uşkun' tezgahlardaki yerini almaya başladı. Bölgede yayla muzu olarak adlandırılan uşkun, en yüksekiği 4 bin 135 metre olan Cilo ile kent merkezine daha yakın mesafede olan Sümbül ve çevresindeki dağların yüksek zirvelerinde yetişiyor. Toplanması, büyük emek ve çaba isteyen uşkun, özellikle maddi durumu kötü ve işsiz olan gençler tarafından kente getirilip satılıyor.

Uşkun toplamak için sabahın erken saatlerinde uyanıp kent merkezine 15 kilometre uzaklıkta bulunan Sümbül dağı yamacına saatlerce yürüyerek ulaşan 3 çocuk babası Ramazan Kaya, dağlık ve sarp kayalıkların bulunduğu bölgede uşkun topladı. Uşkun toplamak için zaman zaman tehlikeyi göze alan Kaya, ilkbahar ayında ailesini uşkun satarak geçindirdiğini söyledi.

Engelli 4 kardeşine de baktığını söyleyen Kaya, Uşkun toplamak için sabah saat 05.00 da yola çıkıyoruz. Sadece 1 ay çalışabiliyoruz. Yapacak başka işimiz olmadığı için ilkbahar mevsiminde 1 ay boyunca ailemizi böyle geçindiriyoruz.Sümbül dağındaki kayalara tırmanıp uşkun toplamak yürek ister. Bizler çocuklarımızın ekmek parası için tehlikeyi göze alıp uşkun topluyoruz. Geçen sene kayalıklardan düşerek yaralandım. Allah korudu beni.Topladığımız uşkun'un destesini 5 ile 10 lira arasındasatıyoruz.dedi.

'OKUL HARÇLIĞIMI UŞKUN SATARAK KAZANIYORUM'

Orta okul öğrencisi Kadir Adıyaman ise, uşkun toplayarak okul harçlığını kazandığını belirterek,Dik yamaçlara tırmanıp uçkun topluyorum. Sabah saat 6'da evden çıkıyoruz, Köyden buraya kadar da yürüyerek geliyoruz. Topladığımız uşkunları yoldan geçen araçlardaki vatandaşlara satmaya çalışıyorum. Okul harçlığımı çıkartmaya çalışıyorumdiye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hakkari Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title