Haberler

Kızılinler balkabağı 'hobi bahçesi' tehlikesi altında

Güncelleme:

Kızılinler balkabağı 'hobi bahçesi' tehlikesi altında Tarlaları bölen hobi bahçeleri balkabağında rekolteyi düşürüyor Kızılinler Mahallesi üreticisi Fehmi Çiftçi: "Mahallede bu işle uğraşan 45-50 aile vardı, şimdi 15-16 aile var" Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan: "Bir...

Kızılinler balkabağı 'hobi bahçesi' tehlikesi altında

Tarlaları bölen hobi bahçeleri balkabağında rekolteyi düşürüyor

Kızılinler Mahallesi üreticisi Fehmi Çiftçi:

"Mahallede bu işle uğraşan 45-50 aile vardı, şimdi 15-16 aile var"

Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan:

"Bir parselde balkabağı, bir parselde tel örgü var"

ESKİŞEHİR - Eskişehir'in kırsal Kızılinler Mahallesi'nin en önemli geçim kaynağı olan balkabağında rekolte, tarlaları bölen hobi bahçeleri nedeniyle önceki yıllara göre yaklaşık dörtte bire düştü.

Eskişehir'in Kızılinler Mahallesi, kent merkezine yakın olması sebebiyle şehrin stresinden uzaklaşmak isteyenlerin geldiği ilk noktalardan biri oluyor. Son yıllarda hobi bahçeleri için alınan imar izni ve hızlanan yapılaşma, mahallenin en önemli geçim kaynağı olan balkabağı yetiştiriciliğini tehdit ediyor. Suya yakın verimli arazilerin imara açılması ve mevcut tarlaların aralarına yapılan hobi bahçeleri, her geçen yıl balkabağı rekoltesini düşürüyor. 20 yıl öncesine kadar mahalleden 2 bin 300 tona kadar balkabağı alındığını aktaran üreticiler, bu yıl rekoltenin 500-550 ton civarında olduğunu söyledi. Verimli toprakların korunması için belediyeye seslenen üreticiler, balkabağı üretiminin bitmemesi için düzenleme istiyor.

"Mahallede bu işle uğraşan 45-50 aile vardı, şimdi 15-16 aile var"

Balkabağı üretiminde verimin iyi olduğunu ancak rekoltedeki düşüşün her geçen yıl üretimi zayıflattığına dikkat çeken üretici Fehmi Çiftçi, "Şu an için üretimimiz güzel ama önceki yıllara göre çok düşük. Bu köyün rekoltesi 2 bin 300 tona ulaşıyordu. Bu yıl genelinde ortalama 500-550 ton civarı kabak üretildi. Sebep ise hobi bahçelerinin yapılması ve arazilerin satılması. Bu yüzden üretim düşüyor. Toptan fiyatı kilogramda 1 buçuk TL oluyor. İkinci sınıf kabak 1 lira 20 kuruş, daha yeşilleri ise 50-60 kuruş arasında satılıyor. Rekolte neredeyse 4'te 1'e düştü. Tamamen hobi bahçelerinin alanları daraltmasından dolayı. Köyde bu işle uğraşan 45-50 aile vardı. Şu anda 15-16 ailede var" diye konuştu.

İmar izni alarak kendisine kır evi ve hobi bahçesi yapanların tarlaların azalmasına neden olduğunu öne süren Kızılinler Mahalle Muhtarı Mustafa Gençtürk, "Bizim mahallede 2 bin 500-3 bin ton civarında kabak yetişiyordu ama şu anda 500-600 ton yetişiyor. Köyümüz normalde 100 hane ama 250-300 hane yazlıkçı bulunuyor. Bu yüzden tarlalarımız da azalıyor" ifadelerini kullandı.

"Bir parselde balkabağı, bir parselde tel örgü var"

Kızılinler Mahallesi'nin eski günlerini hatırlatan Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, ilerleyen yıllarda balkabağı üretiminin durmasından endişe duyduklarını kaydederek, şunları söyledi:

"Hobiciliğin ön plana çıkıp, arazilerin parçalanması çok tehlikeli bir şey. 'Alan da haklı satan da haklı' cümlesi, ülkemiz ve toprağımız açısından da çok tehlikeli bir söylem. Çünkü bu üretimi yapmadığımız takdirde, ithal olayına kabağı da koyabiliriz. Düşüş çok büyük. Bu mahallenin meydanına geldiğimiz zaman kabak pazarı gibi yığıntılar olurdu şu anda sadece 5-10 yığından ibaret. Bu demek oluyor ki üretim düşüyor ve üretici tarlasını satıyor. Eskişehir Kızılinler dediğiniz zaman akla ilk olarak kabak gelir ama artık bu yavaş yavaş tarih oluyor. Yani 5 yıl sonra demek ki bu da kalmayacak. Her taraf tel örgülerle çevrilmiş halde. Kıymetli ve güzel bir arazi ama parçalara ayrılmış. Bundan dolayı kabağın geleceği çok tehlikeli. Üretimi bitmek üzere. Bir parselde balkabağı bir parselde tel örgü var."

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Eskişehir Tepebaşı Güncel Haberler

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Tüm bunlar tesadüf mü? Aliyev ile yakınlaşan 3 liderden biri öldü, biri ölümle pençeleşiyor, diğeri de tehdit ediliyor

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

Helikopterin enkazını bulan Akıncı, İran'da paniğe neden oldu: Füzelerimizin yeri ifşa oldu

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

İran Cumhurbaşkanı Reisi helikopter kazasında hayatını kaybetti! İşte son 24 saatte tüm yaşananlar

Bakmadan Geçme

Kızıl Goncalar 20. Bölüm Fragmanı Yayınlandı Mı? Merakla Beklenen Yeni Bölüm İzleme Linki KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Konya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 20 Mayıs Pazartesi TV8 Survivor HD izleme linki var mı? ANKA-3 ne işe yarıyor? ANKA-3 seri üretim ne zaman? Kızıl Goncalar canlı izle! 20 Mayıs 2024! NOW TV Kızıl Goncalar 19. bölüm canlı yayın izleme linki var mı? Kızıl Goncalar dizisi nereden izlenir? Hükümet Kadın 2 nerede çekildi? Hükümet Kadın ne zaman çekildi? Hükümet Kadın 2 konusu nedir? Hükümet Kadın oyuncuları kimler? #128250 BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Bursa su kesintisi listesi! Selahaddin Eyyubi canlı izle! TRT 1 Kudüs Fatihi Selahaddin Eyyubi 25. bölüm canlı yayın izleme linki Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 20 Mayıs AFAD ve Kandilli deprem listesi! 20 Mayıs Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Deja Vu nedir? Psikolojik açıdan Deja Vu'nun nedenleri ve oluşumu 20 Mayıs 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 İzmir su kesintisi listesi! 20 Mayıs 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 20-21 Mayıs 2024 Antalya su kesintisi listesi!
İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

İbrahim Reisi öldü, peki bundan sonra ne olacak? İran'da seçim için takvim belirlendi

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title