Haberler

Güvercinler Gazetecilerin Özgürlüğü İçin Uçtu

Cezaevinden çıkan gazeteci Nedim Şener, "Tutuklu gazetecileri tarih yazacaktır."

Cezaevinden çıkan gazeteci Nedim Şener, "Tutuklu gazetecileri tarih yazacaktır. Bu zulmü yapanlar ileride utanç içinde olacaktır" dedi.

24 Temmuz 1908 'Basına Sansürün Kaldırılması' aynı zamanda 'Basın Özgürlüğü Bayramı' 108. yılı kutlamaları İzmir'de yapıldı.

Karşıyaka Belediyesi ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti işbirliği ile 1. Basın Özgürlüğü Ödül Töreni Karşıyaka Evlendirme Dairesinde gerçekleştirildi. Basın Özgürlüğü Ödül töreninde, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından flüt sanatçısı Atilla Oral eşliğinde klasik müzik dinletisi yapıldı. Törende gazeteci mizanseni ile duran canlı heykeller dikkat çekti. Törende bir süre önce cezaevinden çıkan Gazeteci Nedim Şener'e, halen cezaevinde tutuklu olan meslektaşları adına ağzında kalem tutan güvercin ödülü verildi. Törenin ardından gazeteciler, özgür bir basın için ellerindeki güvercinleri uçurdu.

BASIN TARİHİNİN KARANLIK ÇAĞLARINDAYIZ

Törenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı ve İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Türk basınının karanlık bir çağ yaşadığını vurguladı. Basının bağımsızlığında dünyada 179 ülke arasında 148. sırada olduğumuzu anlatan Sertel, sözlerini söyle sürdürdü; "AB ülkemiz ile ilgili; Türkiye' oto sansür uygulanıyor araştırmaları yaptı. Türkiye'deki gazetelerin bu araştırmayı kullanmadığı zamanları yaşıyor. Türkiye'ye yakışmayan bu sansürün topyekün kaldırılması gerekiyor. Bu durum gazeteciler için değil, halk için çok önemlidir. Gerek yasal gerek yasal olmayan ülkelerde en büyük sıkıntıyı halk çeker. Halkın haber alma özgürlüğü kısıtlanıyor."

Türkiye'de tutuklu gazetecilerin sayısının 97'ye yükseldiğini anlatan Atilla Sertel; şunları söyledi: "Son 3 yıl içerisinde 180 gazeteci hapse girmiş, kimi çıkmış, bir kısmı yargılanıyor. İzmirli gazeteci Mustafa Balbay da bu kişilerin arasında yer alıyor. Bu süreç sadece tutukluları ilgilendirmez. Aslında toplum onların niye cezaevine atıldığını sorgulasa toplum her şeyi öğrenecektir. Halkın hakkını arayan gazetecilerin cezaevine atılması ile bu sürecin nasıl yaşatıldığını görüyoruz. Bütün bu rakamlar toplanıldığında 600'e çıkıyor. 10 bine yakın dava devam ediyor. Kaleminden başka hiçbir silahı olmayanlara, yargılanmanın olmamasını isteyenlerdeniz. Hangi dünya düşüncesini taşırsa taşısın, hangi fikri savunursa savunsun, yazdığı ve konuştuğu için onların yanında biz olmalıyız. Bizi anlamak istiyorlarsa anlayacaklardır. Sizin söyledikleriniz karşınızdakilerin anlamak istediği kadardır. Türkiye'de bu dönem çok konuşulacak ve bizden sonrakiler çok utanacak"

BASININ ÖZGÜR OLDUĞU GÜN BİZDE ÖZGÜR OLACAĞIZ

Törenin ev sahiplerinden Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak, tutuklu gazeteciler için duyduğu üzüntüyü dile getirerek; "Ne yazık ki içeride yatan gazetecilerin olduğu bir ülkede söyleyecek bir sözümüzün olmadığını biliyoruz. Belli yaptırımlarla

ilk kez bu nedenli sindirilme hareketi yaşanıyor. Tanım ve tarif olarak kendini başka şekillerde anlatanların yanı sıra Türkiye'nin basın özgürlüğün de hangi sıralarda olduğunu görüyoruz" dedi.

Cumhuriyet ve Atatürkçü bir genç olarak yetiştiğini anlatan Durak, sözlerine şöyle devam etti; "Bu denli bir yozlaşmanın olduğunu görmemiştim. Unutulmamalı. Sadece haber yazdı diye içeri girildiğinin düşünülmemesi lazım. Suçları haber yazmak değil. Siyasi bir hareketin netice olarak yaşanıyor. İçeride olan gazeteciler haber alma özgürlüğünün kısıtlanmasının nedenidir. Özgürce yazılanlarla bizde özgürce haber alacağız. Basının özgür olduğu gün bizde özgür olacağız"

Atilla Sertel ve Cevat Durak tarafından kendisine verilen ödülün ardından söz alan Şener, şöyle konuştu: "Bir süre önce tutuklu bir gazeteci olarak kendimi tutuklu gazeteci kalmayana kadar nerede bir görevim olursa orada olmaya adadım. Gazetecilik koruma mesleğidir. Özgürlüğe inancın mesleğidir. Gazetecilik hapis koşullarını konuşuyor. Demokrasinin 4. kuvveti teminat altına alınıyor. Bu durum insan haklarına saldırıdır ve tüm dünya gazetecilerinin sorunudur. Tutuklu gazetecileri tarih yazacaktır. Bu zulmü yapanlar ileride utanç içinde olacaklardır."

Törenin ardından gazeteci Nedim Şener, İzmir Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Atilla Sertel, Karşıyaka Belediye Başkanı Cevat Durak ve gazeteciler, cezaevinde bulunan meslektaşlarının serbest bırakılmasını simgelemek adına İzmir semalarına güvercinleri bıraktılar. - İZMİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Atilla Sertel Nedim Şener Karşıyaka İzmir Politika Güncel Haberler

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Kulisleri hareketlendiren iddia: Asgari ücret temmuz ayında 21 bin 320 liraya çıkacak

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Sokak köpekleriyle ilgili düzenleme Meclis'e geliyor

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Çocuk istismarı şüphelisinin ölümünde 2 polis ve bekçiye hapis cezası

Bakmadan Geçme

Ergin Ataman kimdir? Ergin Ataman kaç yaşında, nereli? Ergin Ataman hayatı ve biyografisi! LoL çöktü mü? 23 Mayıs LoL giriş ekranı neden açılmıyor? Vedat Zorba kimdir? Şehit Piyade Sözleşmeli Er Vedat Zorba nereli, memleketi neresi? Valorant Gece Pazarı ne zaman? Gece Pazarı başladı mı? 23 Mayıs Konya'da elektrik kesintisi yaşanacak ilçeler! (GÜNCEL) MEDAŞ Konya elektrik kesintisi ne zaman bitecek? 23 Mayıs 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 23 Mayıs Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 23 Mayıs İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Mayıs Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 23 Mayıs İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 23 Mayıs 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 23 Mayıs Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 23 Mayıs Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 23 Mayıs Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da planlı elektrik kesintileri! UEFA Avrupa Ligi kupasını kim kazandı 2024? Atalanta Bayer Leverkusen maçı ne oldu, UEFA'yı kim aldı?
Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen 'seferberlik' hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

Erdoğan'ın 34 yıl sonra gelen "seferberlik" hamlesi ne anlama geliyor? AK Parti'den açıklama var

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title