Haberler

Güler: "Güneş Enerjisi Üretmek İçin Santral Kuracağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Güneş Enerjisinden Elektrik Üretmek Üzere 10 Megavatlık Santral Kuracaklarını Açıkladı. Güler, Santralle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Bölgelerinde Güneşten Enerji Üretmeyi Hedeflediklerini Belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere 10 megavatlık santral kuracaklarını açıkladı. Güler, santralle Ege, Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde güneşten enerji üretmeyi hedeflediklerini belirtti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu ile 4.5 saat süren bir toplantı yaptı. Toplantıda enerji sektörünün yaşadığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alındı. Toplantı sonrasında gazeteciler sorularını yanıtlayan Güler, en önemli gördükleri meselenin işlemlerin hızlandırılması olduğunu belirterek, "Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nda, diğer kamu kurumlardaki izinlerin hızlandırılması için tedbir aldık" dedi.

Güler, ilgili bakanlıklard yatırımcının kömür, hidrolik ve rüzgar yatırımlarında izin ve raporların alınmasını kolaylaştırmak için bir birimin devreye girdiğini kaydetti. Birimin kamu ve özel sektörden oluştuğunu ifade eden Güler, kamu kısmının ise Enerji İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütüleceğini söyledi.

Oluşturulacak bir ekiple piyasa mekanizmasıyla ilgili çalışmaların yapılacağını ifade eden Güler, 12 aylık bir çalışma süresinin tespit edildiğini dile getirdi. Piyasa mekanizmasıyla işin borsa haline geleceğini ve piyasanın liberalleşeceğini ifade eden Güler, Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliği'nin piyasa mekanizmasına geçişte önemli bir adımı olduğunu söyledi.

Güler, güneş enerjisi konusunda da bir ekip oluşturulduğunu kaydederek, "Güneş enerjisinden elektrik üretmek üzere 10 megavatlık bir santral kurma çalışmalarını başlattık. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu bölgelerinde güneşten elektrik üretmeyi hedefliyoruz. Önemli bir karardır" diye konuştu.

TÜSİAD Enerji Grubu Başkanı Ahmet Dördüncü, enerji sektörünün en önemli sorunun arz olduğunu belirterek, bunun sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın sorunu olduğunu dile getirdi.

Piyasa mekanizması hakkında bilgi veren TÜSİAD Enerji Çalışma Grubu Üyesi Orhan Gitenal, AB'de "Gerçek Zamanlı Dengeler Piyasası" ile "Gün Öncesi Piyasası"nın dağıtım piyasalarında kullanıldığını söyledi. Bu piyasaların oluşturulmasıyla gerçek arz-talep dengesini sağlayacağını dile getiren Gitenal, bu piyasalar ile herkesin kendini dengeleyeceğini sözlerine ekledi.

(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title