Haberler

Gül: "Bölgemizdeki Konuya Uzak Durmamız Doğru Değil"

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin kendi bölgesindeki bir konuda uzakta durmasının, stratejik açıdan doğru olmayacağını söyledi.

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Türkiye'nin kendi bölgesindeki bir konuda uzakta durmasının, stratejik açıdan doğru olmayacağını söyledi.

Gül, NTV'ye yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme süreciyle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Konuya ilişkin tartışmaların kamuoyunda yapılması, ancak tartışmaların boyutunun çok dikkatli olması gerektiğini söyleyen Gül, ''Eğer böyle bir karar çıkarsa Türk askeri gittiğinde moralinin güçlü olarak gitmesi ve arkasında hepimizi hissetmesi gerekir'' dedi.

Bu tip olaylara stratejik olarak bakılması gerektiğini belirten Gül, ''Türkiye'nin çıkarları istikrar ve barıştan yanadır. Kendi içinde istikrar ve barışın olması için çevresinde de istikrar ve barışın olması Türkiye'nin çıkarınadır'' diye konuştu.

Doğu Akdeniz'in güvenliğinin herkesi yakından ilgilendirdiğine dikkati çeken Gül, ''Böyle bir şeye bizim uzak durmamız, ilgisiz kalmamız doğru olmaz. Bunu herkesin bilmesi gerekir'' diye konuştu.

Gül, ''Lübnan'a asker gönderilmesiyle ilgili tezkere sürecinde AK Parti'den direnç bekleyip beklemediğinin'' sorulması üzerine Gül, ''Meclis adına bir şey konuşmam doğru olmaz, ancak partim adına baktığımda böyle bir tehdit olacağını tahmin etmiyorum'' dedi.

Lübnan'a asker gönderme tezkeresinin 1 Mart tezkeresiyle farklı olduğunu ifade eden Gül, 1 Martta Irak konusunda dünyanın bölündüğünü, oysa Lübnan için birlik olduğunu kaydetti.

Çeşitli kaygılardan dolayı Ermeni azınlığının farklı düşünebileceğini söyleyen Gül, Lübnan Başbakanının Türkiye'yi resmen davet ettiğini belirtti.

Gül, ''Uluslararası toplumun katılımıyla oluşturulan istikrar gücüne, dünyanın dört bir yanından herkes gelir de ben gitmiyorum dersek bu stratejik açıdan doğru olmaz'' dedi.

Türkiye'nin geleceğini düşünmek gerektiğini söyleyen Gül, ''Türkiye'nin bölgede ne olup bitiyor, muhakkak ki söyleyecekleri olması gerekir'' diye konuştu.

Gül, Türk askerinin Lübnan'a gitmesi durumunda Hizbullah'ın silahsızlandırılması gibi bir faaliyete kesinlikle katılmayacağını söyledi.

Karar çıkması durumunda Lübnan'a gönderilecek Türk gücüne ilişkin sorular üzerine Gül, ''Kabul edilirse denizde yapacaklarımız daha belirgin bir şekilde. Bunun ötesinde Lübnan ordusuna eğitim önerilerimiz var. Daha sonra da Türkiye Cumhuriyeti devletinin yapacağı insani yardımlar var" dedi.

Bakan Gül, Dışişleri Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı'nın uyum içinde olup olmadığının sorulması üzerine, iki kurumun yakın çalıştığını ve sağlıklı bir istişare içinde olduklarını söyledi.

Türk ordusunun bölgede kaosa çekilmek istenmesi durumunda Ankara'nın tutumunun ne olacağının sorulması üzerine de Gül, ''Bizim öngördüğümüz dışında bir gelişme ortamı olursa oradaki güçlerimizi geri çekeceğiz'' dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title