Haberler

Gmis Genel Başkanı Ramazan Denizer, Enerji Bakanı Hilmi Güler'le Görüştü

Genel Maden İşçileri Sendikası (Gmis) Genel Başkanı Ramazan Denizer, Yer Altında Kömür Kazma İşinin Özel Sektöre Verilmesi Düşüncesine Karşı Olduklarını Söyledi.

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Ramazan Denizer, yer altında kömür kazma işinin özel sektöre verilmesi düşüncesine karşı olduklarını söyledi.

Ramazan Denizer, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler ile TBMM'de bir görüşme yaparak Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) ve Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü (MTA) çalışanları ile ilgili devam eden toplu iş sözleşmeleri hakkında sorunlar ve çözümlerini içeren öneri raporu sundu.

GMİS Genel Başkanı Denizer, Bakan Güler'e TTK ve MTA çalışanlarını ilgilendiren konular hakkında bilgi verdi.

Denizer, GMİS Genel Başkan Yardımcısı Rahmi Yaman, Genel Sekreter Mustafa Dağlıoğlu, Genel Teşkilatlandırma Sekreteri Ramis Muslu ve Genel Eğitim Sekreteri Eyüp Alabaş'ın da hazır bulunduğu görüşmede hazırladıkları rapor hakkında Bakan Güler'e bilgi verdi. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun en önemli sorununun işçi açıkları olduğunu belirten Denizer, şöyle konuştu: "Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK, bugün 1.5 milyon ton üretim yapıyor ve doğal olarak yüksek olan üretim maliyetleri

nedeniyle zarar ediyor. Sizin bakanlığınız döneminde açılan Gelik ve Karadon kuyularının yarattığı imkanla Karadon Müessesesi ve Uzunmehmet-1 Kuyusu derinleştirilen Kozlu Müessesemiz olmak üzere Üzülmez, Armutçuk ve Amasra müesseselerimizde kazılmaya hazır kömür damarlarının sadece yüzde 34'ünü çalıştırabiliyoruz. Toplam 3500 gruplu işçi alınması halinde kısa zamanda üretimi yıllık 3 milyon tona çıkarabiliriz. 500 hazırlık işçisi de alınırsa yeni kömür damarları hazırlanacak ve 2009 yılından itibaren

yıllık üretim 5 milyon tona çıkacak bir yükseliş sürecine gireceğiz."

Alınacak 4 bin işçi için ek bir yatırım gerekmediğini anlatan Denizer, şöyle konuştu: "Dolayısıyla doğrudan üretim artacak ve kurum maliyetleri azalacaktır. Hem işsiz iş bulacak hem TTK'nın geliri artacak ve hem de Türkiye'nin dövizi dışarıya gitmeyecektir. 23 Haziran 2004 tarihinde Zonguldak'ta kamuoyuna açıklamış olduğunuz 5 milyon ton TTK, 5 milyon ton özel sektör olmak üzere havzada 10 milyon ton üretim hedefinin bizlerde yarattığı heyecanın TTK ile ilgili bölümünü gerçekleştirme şansımız daha

fazla. Dünyada taşkömürüne olan ilgiyi, ülkemizdeki taşkömürü ihtiyacını ve Zonguldak bölgemizdeki kömür rezervini bilerek yaptığınız bu projenin hayata geçirilmesi için biz üzerimize düşeni yapmaya hazırız."

Denizer, yer altında kömür kazma işinin özel sektöre verilmesi düşüncesine karşı olduklarını söyledi. Çakmakkaya'da yapılmak istenen ihalenin iptal edilmesini memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Denizer, şöyle konuştu: "Karadon Müessesesi Kilimli ocaklarının bir bölümünde özel sektör için fizibilite çalışmaları yapıldığını biliyoruz. Bu çalışmaların durdurulmasını istiyoruz. Ancak işçi arkadaşları huzursuz eden bu anlayışın değişmesini ve kurum yöneticilerinin mutlaka uyarılmasını istiyoruz. Başarısız

sonuçları ortada olan yer altı hazırlık işlerinin taşerona ihale edilmesini istemiyoruz."

Denizer, ayrıca Bakan Güler'den Türkiye Taşkömürü Kurumu'ndan başka hiçbir yerde uygulanmayan re'sen emeklilik uygulamasına son verilmesini istedi.

(SD-İÇ-HO-E)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title