Haberler

Fuat Oktay: Norveç, İrlanda ve İspanya Filistin'i tanıyacak

Güncelleme:

TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin'i tanıyacağını duyurmasına ilişkin, bölgede barışın tesisi ve İsrail'in faaliyetlerinin durdurulması gerektiğini belirtti.

Tbmm Dışişleri Komisyonu Başkanı Fuat Oktay, Norveç, İrlanda ve İspanya'nın Filistin'i tanıyacağını duyurmasına ilişkin, "Bizim arzumuz bir an önce bölgede barışın tesisi, katliamların durması, insanlık suçunun ve soykırıma varan İsrail'in faaliyetlerinin bir an önce durdurulması." dedi.

Resmi temaslarda bulunmak üzere TBMM Dışişleri Komisyonu üyeleriyle birlikte Norveç'in başkenti Oslo'ya gelen Oktay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, komisyon olarak yarın burada yoğun temaslarda bulunacaklarını söyledi.

İsrail'in Filistin'deki katliamlarına, soykırıma varan faaliyetlerine "dur" demek için daha önce Nordik ülkeleri, Benelüks ülkeleri ile İslam İşbirliği Teşkilatı temas grubuyla Türkiye olarak yoğun temaslar yürüttüklerini belirten Oktay, Norveç'in de içinde bulunduğu bu grupla sorunun çözümü için 3 noktada buluştuklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Birincisi katliamların bir an önce durdurulması ve kalıcı barış anlaşmasının temini. İkincisi insani yardımların çok hızlı bir şekilde devamı ve süreklilik arz edecek şekilde Gazze'nin içine sadece gıda değil her türlü yardımın sağlanması. Hepsinden daha önemlisi ve kalıcı çözüm anlamında da iki devletli bir çözüm. İki devletli çözüm sadece Filistin'in değil, İsrail'in de aynı zamanda güvenliği için olmazsa olmaz bir çözüm. Birleşmiş Milletler parametrelerinde iki devletli bir çözüm, başkenti Doğu Kudüs olan bir devleti çözüm olarak biz Türkiye olarak ısrarla ifade ediyorduk.

Norveç'in başta ılımlı mesajları vardı. Sonra İsrail'in katliamlarının çok yoğun şekilde devam etmesiyle özellikle bölgede barışın tesisine ilişkin Filistin'e yönelik katliamların durdurulmasına ilişkin ılımlı mesajlar daha da artmaya başlamıştı ve Norveç'in öncülüğünde bugün açıklanmış durumda. Norveç'in İspanya ve İrlanda ile de çok yakın temas halinde olduğunu biliyoruz. Biz de Türkiye olarak İspanya ve İrlanda ile temas halindeyiz."

Oktay, "Bizim arzumuz bir an önce bölgede barışın tesisi, katliamların durması, insanlık suçunun ve soykırıma varan İsrail'in faaliyetlerinin bir an önce durdurulması. Bu hem İsrail'in hem Filistin'in geleceği için olmazsa olmaz. Bunun aynı zamanda bölgesel barışa ve kalkınmaya da katkıları olacak." dedi.

Yarın Oslo'da komisyon ve yetkililerle yoğun temaslarda bulunacaklarını belirten Oktay, "Biz bunları daha detaylı olarak yarın burada muhataplarımızla görüşüyor olacağız. Ümit ediyoruz ki daha ileri aşamalarla ilgili Türkiye-Norveç ilişkilerini, bu çerçevede de Nordik ülkeleri ile Türkiye ilişkilerini, parlamenter diplomasiyi de değerlendirerek bir aşama daha öteye götürmeyle ilgili tüm komisyon üyelerimizle birlikte (çalışmayı) devam ettireceğiz." diye konuştu.

Kaynak: AA / Güncel

TBMM Dışişleri Komisyonu Fuat Oktay Filistin İspanya İsrail Norveç Dış Politika Politika Güncel Haberler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

MHP'li Büyükataman: Normalleşme tiyatrosunun MHP'ye ve devlete operasyon olduğu açığa çıktı

MHP'li Büyükataman: Normalleşme tiyatrosunun MHP'ye ve devlete operasyon olduğu açığa çıktı

Bakmadan Geçme

Sakarya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Rize Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Osmaniye Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Ordu Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Nevşehir Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Muş Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Muğla Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Mersin Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Manisa Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Malatya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Konya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Kütahya Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırşehir Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Kilis Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kilis Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Kırıkkale Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırıkkale Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Kırklareli Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Kırklareli Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Arda Güler yolu gösterdi! Bir Türk daha Real Madrid'e gidiyor

Arda Güler yolu gösterdi! Bir Türk daha Real Madrid'e gidiyor

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title