Haberler

Eta ile Görüşen Uluslararası Komisyon Üyeleri Mahkemede İfade Verecek

İspanya Ulusal Mahkemesi, uluslararası komisyon üyelerini görüştükleri ETA üyelerinin kimliklerini açıklamaları için çağırdı.

İspanya'nın kuzeydoğusundaki Bask bölgesinin bağımsızlığı için mücadele eden, yaklaşık 2,5 yıl önce silahlı faaliyetlerini bırakan ETA'nın 21 Şubat Cuma günü yaptığı sembolik silah teslimini teyit eden uluslararası komisyon üyeleri mahkemeye çağırıldı.

İspanya'da terör ve suç örgütleriyle ilgili davalara bakan Ulusal Mahkeme'nin savcısı Ismael Moreno, ETA'nın silahlı eylemleri bırakma sürecini teyit için oluşturulan ve geçen Perşembe-Cuma günleri Bask bölgesinde temaslarda bulunup, ETA adına bir bildiriyi okuyan uluslararası komisyon üyelerini, 23 Şubat Pazar günü tanık olarak ifade vermek üzere çağırdı.

İspanya'dan ayrılacakları sırada mahkemenin tebligatını alan söz konusu komisyon üyelerinin akşam saatlerinde Bilbao'dan Madrid'e getikleri belirtildi. Hollandalı Ram Manikkalingam ve Fleur Ravensbergen, Güney Afrikalı Ronnio Kasrils, İngiliz Chris Maccabe ile ve Ekvadorlu Aracelley Santana'dan oluşan heyetten, bu zamana kadar görüştükleri ETA üyelerinin kimlikleri hakkında bilgi isteneceği bildirildi.

İspanya'daki ETA mağdurlarının bağlı olduğu Covite adlı kurum, Ulusal Mahkeme Savcılığına yaptığı başvuruda, söz konusu komisyonun üyelerinin "ETA teröristlerine ait, kim oldukları, nerede bulundukları, nerede toplandıkları gibi kendilerinde olan tüm bilgileri vermelerini" talep etmişti.

ETA'nın sembolik silah teslimini yaptığı odada bulunan ve örgütün bildirisini teslim alan kişi olan uluslararası komisyonun sözcüsü Ram Manikkalingam basına yaptığı açıklamada,  2013 Nisan ayında ETA'nın, komisyon üyelerinden "Silahsızlanma sürecinin teyitini gizli bir şekilde yürütmesini" talep ettiğini söyledi. Manikkalingam, komisyonun bu talebi kabul etmesinin ardından 2013'ün Eylül ayında ETA'nın, "Süreçte ilk adımı atmaya hazır olduğunu" bildirdiğini ve silah teslimine ilişkin görüntülerin geçen Ocak ayında kaydedildiğini aktardı. - Madrid

Kaynak: AA / Güncel

İspanya Madrid Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title