Haberler

Ertürk: TMSF'ye Açılan 21 Bin Dava Var, 61 Bin İcra Takibini Yürütüyoruz

TMSF'nin Bugüne Kadar 18.6 Milyar Dolar Tahsilat Gerçekleştirdiğini Hatırlatan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Bu Süreçte Kendilerine 21 Bin Dava Açıldığını Söyledi. Ertürk, TMSF Olarak 61 Bin İcra Takibini Yürüttüklerini de Belirtti.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) Başkanı Ahmet Ertürk, fona devredilen banka ve şirketlerden tahsilat süresince kendilerine açılan 21 bin dava olduğunu söyledi. Ertük, TMSF'nin 61 bin icra takibi yürüttüğünü açıkladı.

Ekonomi Gazetecileri Derneği'nin (EGD) düzenlediği "EGE Buluşmaları"nın konuğu olan TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, konuşmasının ekonomi gazetecilerine bir veda niteliğinde olduğunu belirterek sözlerine başladı.

2004'de Yargıtay'da yemin ederek atandığı TMSF Başkanlığı görevinin 31 Ocak 2010 tarihinde sona ereceğini hatırlatan Ahmet Ertürk, kendisi ile birlikte iki fon kurulu üyesinin de görev sürelerinin biteceğini, 3 kişilik yerin boşalması ile toplam 7 kişiden oluşan fon kurulunun yenilenmesi gerektiğini belirtti. Ertürk, bunlardan bir üyenin yeniden atanmasının yasal olarak mümkün olduğunu, ancak Başkan atamasının mümkün olmadığını kaydetti. TMSF olarak bugüne kadar 3 bin 342 adet kurul kararı alındığını, bunların yüzde 85''inin tahsilata dönük kararlar olduğunu açıklayan Ertürk, ilk dört yıl 600'ün üzerinde karar alındığını, sonraki yıllarda alınan kararların bu rakamın altına düştüğünü söyledi.

Fon'da göreve başladıklarında ise 2 canlı banka olduğunu, bunların Pamukbank ve Bayındırbank olduğunu belirten Ertürk, Pamukbank'ın Halkbank'a devredildiğini, Bayındırbank'ın TMSF çatısında BFB olarak faaliyetlerinin sınırlandırıldığını söyledi. Bugüne kadar Kıbrıs Kredi Bankası ile birlikte 25 bankanın tasfiyesinin TMSF'ye devredildiğini anımsatan Ertürk, İmar Bankası'nın müflis bir banka olarak iflas masasında tasfiyesinin sürdüğünü, Kıbrıs Kredi Bankası ile birlikte 4 bankanın da iflas masasında tasfiyelerinin devam ettiğini açıkladı. TMSF'ye geçen bankalar arasında Adabank'ın da bulunduğunu hatırlatan Ertürk, "Uzan ailesi artık banka sahibi olamayacağı için Adabank'da fon yönetimine geçti. Adabank'ın satış onayı için BDDK'dan satış onayı bekliyoruz" dedi.

-TMSF'YE 714 ŞİRTET DEVREDİLDİ-

TMSF'ye toplam 714 şirketin devredildiğini, 55 tanesinin tasfiye edildiğini, 251 tanesinin ticaret sicil kaydının silindiğini söyleyen Ertük, bu şirketlerden 283 tanesinin fon yönetiminde toplandığını, 40 tanesinin fon iştiraki olarak görüldüğünü, kalan 243 tane şirkete ise TMSF'nin yönetim ve denetime yönetici atadığı bilgisini verdi. Fon tarafından Toprak, Garipoğlu, Zeytinoğlu, Uzanlar, Çağlar, Aksoy, Demirel ve Balkaner Gruplarının yönetildiğini bildiren Ertürk, bu şirketlerin bir kısmında daha az, bir kısmında daha çok şirketin fon tarafından yönetildiği bilgisini verdi. Ertürk, ayrıca fonda Uzan Grubu'nun Adabank'ı dışında, kayda değer banka kalmadığını söyledi. Adabank'ın ise 57 milyon 100 bin dolara satıldığını söyleyen Ertürk, "Satışla ilgili BDDK'dan onay bekleniyor" dedi.

Fon'a 6 yılda 8 bin 284 adet menkul ve gayrimenkulün geçtiğini belirten Ertük, "Bugüne kadar 4 bin 828 gayrimenkul satıldı. Toplamda 18.6 milyar dolar tahsilat gerçekleştirildi. 2010 yılında 3.6 milyar dolar tahsilatın daha gerçekleşmesini bekliyoruz. 2004 yılından sonra yapılan tahsilatın yüzde 74'ü bankalara ait mal varlıklarından, yüzde 10'u bankalardaki TMSF'nin elde etmiş olduğu sigorta primlerinden, yüzde 8'i gayrimenkul ve iştiraklerden yapıldı" dedi.

-GARİPOĞLU ŞİRKETLERİYLE İLGİLİ HUKUKİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR-

Borcunu tamamen ödeyen hakim ortaklar arasında Demirbank, Kentbank, Sitebank, Yaşarbank ve Pamukbank'ın olduğunu belirten Ertürk, "Bu bankaların fonla ilişkisi peşin ve nakit ödemelerle kapatıldı. 2 milyar 753 bin dolar tahsilat elde edildi" dedi. Protokolü devam eden bankaların Çukurova Grubu grubundaki Interbank, Bank Kapital, EGS ve TYT Bank'ın olduğu bilgisini veren Ertürk,Interbank'dan zamana yayılmış 400 milyon dolar tahsilat söz konusu olduğunu, ayrıca BankKapital'in, 290 milyon dolar, EGS'nin 210 milyon dolar, TYT'nin 227 milyon dolar ödeme protokolünün sürdüğünü açıkladı.

Sabah Gazetesi'nin eski sahibi olan Bilgin Grubu'ndan 1 milyar 390 milyon dolar tahsilat gerçekleştirildiğini söyleyen Ertürk, Grup'un borcunu ödemiş olduğunu, ancak açılan davalar sonucunda hukuki sürecin sürdüğünü söyledi. Halen 6183 sayısı yasa çerçevesinde yasal takibi süren bankaların Esbank, Interbank, Bayındırbank, Toprakbank, Sümerbank, Bankekspres, Yurtbank ve Egebank olduğunu bilgisini veren Ertürk, "Burada Interbank'tan 250 milyon dolarlık tahsilat yaptık. Bayındır 103 milyon dolar, Sümerbank 173 milyon dolar. İktisat Bankası'ndan 180 milyon dolar tahsilat yaptık" dedi.

Fon'un şu anda satışa sunduğu 14 adet şirket olduğu bilgisini veren Ertürk, bunlardan 231 milyon dolar tahsilat beklediklerini açıklayarak, "Bu şirketlerin 3'ü Toprak Grubu'na, 4'ü Garipoğlu, 4'ü Aksoy Grubu, 2'si Zeytinoğlu, 1'i Bilgin Grubu'na ait" dedi. Şu anda satış için hazırlık işlemleri süren 35 şirket olduğunu söyleyen Ertürk, değerinin 1.3 milyar dolar beklentisinde olduklarını, Gala TV'nin ise 500 bin dolarlık bir satışının söz konusu olduğunu kaydetti. Bankaların bugüne kadar devlete maliyetinin 30 milyar dolar olduğunu söyleyen TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, "Bunun 18.6 milyar dolar doları tahsil edildi" dedi. TMSF'ye açılan 21 bin dava olduğunu, 61 bin icrayı yürüttüğü bilgisini veren Ertürk ayrıca, Garipoğlu şirketleriyle ilgili hukuki sürecin devam ettiği bilgisini verdi. (ANKA/ SÜRECEK)

(HMD/ES/HF)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title