Haberler

Dünyada 2012 Böyle Geçti

Suriye, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırladığı 6 maddelik planı kabul ettiğini duyurdu.

Suriye, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırladığı 6 maddelik planı kabul ettiğini duyurdu.

Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığı'nda görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker şehit oldu.

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, Mart ayında Suriye Devlet Başkanı Esed ile yaptığı görüşmenin ve Katar temaslarının ardından Türkiye'ye geldi. Annan, Nisan ayında da temaslarda bulunmak üzere Hatay'a geldi ve Suriyelilerin bulunduğu kamplarda inceleme yaptı. Annan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye yönetimine en geç 12 Nisan saat 06.00'ya kadar şiddeti ön koşulsuz durdurma çağrısı yaptı.

Belçika'dan İsviçre'ye okul gezisine giden çocukların bulunduğu otobüsün Valais kantonunda kaza yapması sonucu 12 yaşındaki 22 öğrenci ve 6 yetişkin hayatını kaybetti.

Norveç'te geçen Temmuz'da düzenlediği saldırılarla 77 kişiyi öldüren, 40 kişiyi yaralayan Norveçli terörist Anders Behring Breivik yargılanmaya başladı. Avukatları ile kurşun geçirmez bir cam bölmede 2 polis eşliğinde oturan Breivik, gerçekleştirdiği eylemleri kabul etti ancak suçlamaları reddetti.

Hollanda'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kraliçe Beatrix tarafından Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı", eşi Hayrünnisa Gül'e "Hollanda Kraliyet Büyük Nişanı" verildi.

Mart ayının önemli gelişmeleri şöyle:

2 Mart

- Bosna-Hersek'in en çok satan gazetelerinden Dnevni Avaz, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nu, ülkenin sorunlarının çözümü için gösterdiği çabadan dolayı

"yılın kişisi" seçti.

4 Mart

- Rusya'da devlet başkanlığı seçimi yapıldı. Başbakan Vladimir Putin, oyların yüzde 63,82'sini alarak devlet başkanı seçildi.

5 Mart

- Moskova'da Puşkin Meydanı'nda bir araya gelen binlerce muhalif, Vladimir Putin'in devlet başkanı seçildiği seçimlerin meşru olmadığı iddiasıyla gösteri yaptı.

6 Mart

- ABD Başkanı Barack Obama, Suriye'deki kriz konusunda "basit bir çözümün" olmadığını söyledi. Obama, Beyaz Saray'da düzenlediği basın toplantısında, Suriye'deki şiddetten "üzüntü duyduğunu" ancak ABD'nin tek taraflı askeri müdahalede bulunmayacağını belirtti.

- Afganistan'da çığ altında kalan Badahşan vilayetine bağlı Darvaz ilçesi Desti köyünde 47 kişi hayatını kaybetti.

7 Mart

- Ermenistan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de düzenlenecek 57. Eurovision Şarkı Yarışması'na katılmama kararı aldı.

12 Mart

- BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, 10 Mart'ta Suriye Devlet Başkanı Esed ile yaptığı görüşmenin ve Katar temaslarının ardından Türkiye'ye geldi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Annan, Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile çalışma yemeğinde buluştu. Mısır, Suriye, Katar temasları ve Suriye'deki duruma ilişkin izlenimleri hakkında bilgi veren Annan, Türkiye'de ayrıca Suriye Ulusal Konseyi Başkanı Burhan Galyun başkanlığında 6 Suriyeli muhalefet temsilcisi ile görüştü.

13 Mart

- Belgesel çekmek için yaklaşık bir hafta önce Suriye'ye giden "Gerçek Hayat" dergisi Ortadoğu temsilcisi Adem Özköse ve kameraman Hamit Coşkun'dan 4 gündür haber alınamadığı bildirildi. 2 Türk gazetecinin rehberi Suriyeli Bahaddin Şerm, 29 Mart'ta yaptığı açıklamayla Özköse ve Hamit Coşkun ile tutuklu kaldıklarını ve gazetecilerin iyi olduğunu duyurdu.

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kıbrıs görüşmelerini değerlendiren son raporunda, iki liderin, adada bir anlaşmanın gerçekten ulaşılabilir olduğunu gösterecek kararlı adımlar atmaları gerektiğini belirterek, "Liderler özellikle yürütmenin seçimi konusunda yaşanan çıkmazı aşacak bir yol bulmalı, mülkiyet ve vatandaşlık konularında da daha kararlı şekilde ilerlemeliler" dedi.

14 Mart

- Belçika'dan İsviçre'ye okul gezisine giden çocukların bulunduğu otobüsün Valais kantonunda kaza yapması sonucu 12 yaşındaki 22 öğrenci ve 6 yetişkin hayatını kaybetti.

-Suudi Arabistan, Esed rejiminin kanlı baskısının devam etmesi nedeniyle Şam büyükelçiliğini kapatma ve Suriye'de görevli diplomatlarını çekme kararı aldı.

15 Mart

- Dünyanın en itibarlı üniversitelerinin açıklandığı 2012 sıralamasında ABD'nin Harvard ve Massachusetts Institute of Technology (MIT) üniversiteleri ilk iki sırayı aldı, ODTÜ ilk 100 üniversite arasına girdi.

16 Mart

- Afganistan'da NATO'ya bağlı Uluslararası Güvenlik Destek Gücü (ISAF) bünyesinde Kabil Bölge Komutanlığı'nda görevli Türk askerlerini taşıyan helikopterin düşmesi sonucu 12 asker şehit oldu.

4'üncü Kolordu Komutanlığı'na bağlı Barış Gücü Tugay Komutanlığı'nda 20 Mart'ta şehitler için düzenlenen askeri tören sonrası 7 şehit askerin naaşı, Etimesgut Askeri Havaalanı'ndan uçaklarla memleketlerine gönderilerek toprağa verildi. Ankara Kocatepe Camisi'nde ise 5 şehit için cenaze töreni düzenlendi.

Törene, şehit ailelerinin yanı sıra Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, TBMM Başkanı Cemil Çiçek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel ve kuvvet komutanları, Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç, yüksek yargı organlarının başkanları, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, kabinenin çok sayıda üyesi, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve diğer siyasi partilerin genel başkanları da katıldı. Şehitlerin cenazesi Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in kıldırdığı namazın ardından Cebeci Askeri Şehitliği'nde defnedildi. Genelkurmay Başkanlığı, 26 Mart'ta, ilk bulgulara göre helikopterin teknik bir arıza nedeniyle kaza-kırıma uğradığını, enkazla ilgili parçaların Türkiye'ye getirilerek teknik incelemelere başlandığını duyurdu.

19 Mart

- BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın sözcüsü Ahmed Fevzi, Annan'ın isteğiyle ülkedeki şiddetin sona ermesi için yetkililerle görüşmek üzere BM uzmanlarından oluşan uluslararası ekibin Suriye'ye ulaştığını duyurdu.

-Suriye'de düzenlenen muhalefet gösterileri birinci yılını doldururken, olaylarda hayatını kaybedenlerin sayısının 795'i çocuk olmak üzere 11 bin 147 olduğu bildirildi.

21 Mart

- İsrail, yaklaşık 6 ay önce protestocuların saldırısına uğrayan Mısır'daki elçiliğini tamamen kapattı.

-Mali'de ayaklanan askerler iktidarı ele geçirdi. Askerler, Bamako'daki

"yetersiz rejime son verdiklerini, tüm kurumların lağvedildiğini ve anayasayı askıya aldıklarını" duyurdu.

23 Mart

- AB dışişleri bakanları, Suriye Devlet Başkanı Esed'in İngiltere doğumlu eşi Esma Esed'e AB'ye üye ülkelere seyahat yasağı ve bu ülkelerdeki mal varlığının dondurulması gibi bir dizi yaptırım kararı aldı. Aynı yaptırımların, Esed'in annesi, kız kardeşi ve baldızının yanı sıra 8 Suriyeli bakana da uygulanacağı belirtildi.

26 Mart

- Türkiye, Şam Büyükelçiliği'nin bütün faaliyetlerini askıya aldı.

- Güney Kore'nin başkenti Seul'de Nükleer Güvenlik Zirvesi başladı. Uluslararası tepkilere rağmen uzaya füze ve uydu göndermeyi planlayan Kuzey Kore gerginliğiyle başlayan zirveye 53 ülkenin yöneticilerinin yanı sıra Uluslararası Polis Teşkilatı İnterpol ve üç uluslararası teşkilat katıldı.

27 Mart

- Suriye, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın ülkedeki kanlı çatışmaları sona erdirmek amacıyla hazırlanan 6 maddelik planını kabul ettiğini duyurdu. Annan'ın planı, yaralıların tahliyesi ve insani yardımların ulaştırılması için Suriye güçlerinin günde iki saat ateşkes uygulamasını ve siyasi çözüm için kapsamlı görüşmeler yapılmasını içeriyor.

- Seul'de Nükleer Güvenlik Zirvesi için toplanan liderler, nükleer terör tehdidinin üstesinden gelmek için yakın işbirliği çağrısı yaptı.

30 Mart

- Belçika, güvenlik endişeleri ve Esed'in devam eden kanlı müdahalesi sebebiyle Şam'daki Büyükelçiliği'ni kapattı.

Nisan ayının önemli gelişmeleri şöyle:

1 Nisan

- Myanmar'da yapılan ara seçimlerde muhalif lider Aung San Suu Çii'nin partisi 43 sandalye kazanarak, ülkenin birinci siyasi gücü haline geldi.

2 Nisan

- Suriye hükümeti, BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'a 10 Nisan'a kadar askerlerini yerleşim yerlerinden çekmeye söz verdi.

- Macaristan Cumhurbaşkanı Pal Schmmitt, 1992 yılında diploma tezinde intihal yaptığının ortaya çıkması üzerine istifa etti.

- Rusya'nın Sibirya bölgesinde Tyumen'den havalanan ATR-72 tipi yolcu uçağı, varış noktasına 45 kilometre kala düştü. Uçaktaki 43 yolcudan 32'si hayatını kaybetti.

4 Nisan

- Görevi gelecek yıl sona erecek Sırbistan Cumhurbaşkanı Boris Tadiç, istifa etti ve erken seçim kararı aldı.

5 Nisan

- ABD Başkanı Barack Obama ve Başkan Yardımcısı Joe Biden, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Beyaz Saray'da görüştü. Obama ve Biden'ın görüşmede, Barzani'nin, Irak anayasası himayesinde ülkedeki siyasi sürece devam eden katılımına desteklerini dile getirdiği belirtildi. Mesud Barzani tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen Neçirvan Barzani'nin kabinesi aynı gün güvenoyu aldı.

- Uluslararası Haber Güvenliği Enstitüsü (INSI), bu yılın ilk üç ayında gazeteciler için çalışılması en tehlikeli ülkenin Suriye olduğunu açıkladı.

- BM Güvenlik Konseyi, Suriye'den, verdiği taahhüdü acil ve görünür biçimde yerine getirerek, 10 Nisan'a kadar şehir ve kasabalarda asker ve ağır silah kullanımını durdurmasını istedi.

- Otomobil markası Porsche'nin Onursal Başkanı, 911 modelinin mucidi Ferdinand Alexander Porsche Avusturya'nın Salzburg kentinde 76 yaşında öldü.

7 Nisan

- Pakistan'ın Hindistan'a yakın Himalaya bölgesinde meydana gelen çığ felaketinde 124 Pakistanlı asker ve 11 sivil öldü.

- Mali'de geçen ay yapılan darbenin lideri Amadu Haya Sanogo, komşu ülkelerin de baskısıyla ülkede anayasal düzene geçmeyi kabul etti.

8 Nisan

- Katoliklerin ruhani lideri Papa 16. Benediktus, Vatikan'da düzenlenen Paskalya Ayini'ndeki konuşmasında, Suriye'de akan kanın, yerini bir an önce diyalog ve uzlaşmaya bırakması çağrısında bulundu.

9 Nisan

- Rusya'nın dünyaca ünlü Kalaşnikov silahlarının üretimini yapan İjmaş fabrikası resmen iflas etti.

10 Nisan

- BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, temaslarda bulunmak üzere Hatay'a geldi ve Suriyelilerin bulunduğu kamplarda inceleme yaptı. Annan, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ile görüşmesinin ardından düzenlenen basın toplantısında, Suriye yönetimine en geç 12 Nisan saat 06.00'ya kadar şiddeti ön koşulsuz durdurma çağrısı yaptı.

11 Nisan

- BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan, BM'de yaptığı açıklamada, Suriye'nin yarın sabah 06.00'da tüm askeri faaliyetini durduracağı konusunda kendisini bilgilendirdiğini söyledi.

- Güney Kore'de genel seçimler yapıldı. Aralık ayında yapılacak devlet başkanlığı seçiminden önce Devlet Başkanı Li Myung-Bak için sınav niteliği taşıyan seçimleri iktidar partisi kazandı. Muhafazakar Yeni Sınır Partisi (NFP), meclisteki 300 sandalyeden 152'sini kazanırken, muhalefetteki Demokratik Birlik Partisi (DUP) 127 milletvekili çıkardı.

12 Nisan

- BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi Kofi Annan'ın planına göre Suriye yönetimine verilen süre bu sabah doldu. Sıcak bölgelerde çatışma ve operasyonlar durdu.

- Mali'de 21 Mart'ta yapılan askeri darbenin ardından, eski Meclis Başkanı Dioncunda Traore geçici sivil devlet başkanı oldu.

13 Nisan

- Kuzey Kore, uluslararası toplumun itirazlarına rağmen gözlem uydusu taşıyan füze denemesinde başarısız oldu.

- Güney Afrika ülkesi Gine Bissau'da ordu yönetime el koydu.

14 Nisan

- BM Güvenlik Konseyi, Suriye'deki ateşkese uyulmasını denetlemek üzere ülkeye ilk etapta 30 kişilik silahsız bir BM askeri gözlemci misyonu gönderilmesine ilişkin karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti.

15 Nisan

- Afganistan'ın başkenti Kabil ve üç vilayette Taliban'ın düzenlediği koordineli saldırılarda çoğu militan 47 kişi öldü. Çatışmalar yer yer 18 saat sürdü. Türkiye, saldırıları kınadı.

16 Nisan

- Endonezya'dan 1999 yılında ayrılarak bağımsızlığını kazanan Doğu Timor'da eski gerilla Taur Matan Ruak devlet başkanı seçildi.

- Suriye'de görev yapacak öncü BM gözlemci heyetinden 6 kişi Suriye'nin başkenti Şam'a ulaştı.

- Norveç'te geçen Temmuz'da düzenlediği saldırılarla 77 kişiyi öldüren, 40 kişiyi yaralayan Norveçli terörist Anders Behring Breivik yargılanmaya başladı. Avukatları ile kurşun geçirmez bir cam bölmede iki polis eşliğinde oturan Breivik, gerçekleştirdiği eylemleri kabul etti ancak suçlamaları reddetti.

"İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra kamuoyunda en çok ses getiren saldırıyı düzenlediği" görüşünü savunan Breivik, kendini "terör örgütü El Kaide'nin Hıristiyan versiyonu" olarak tanımladı.

- Sudan parlamentosu Güney Sudan'ı düşman ilan etti.

17 Nisan

- Hollanda'yı ziyaret eden Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e, Kraliçe Beatrix tarafından Hollanda'nın en yüksek nişanı olan "Hollanda Aslanı Büyük Şövalye Nişanı", eşi Hayrünnisa Gül'e "Hollanda Kraliyet Büyük Nişanı" verildi. Cumhurbaşkanı Gül de Kraliçe Beatrix'e Devlet Nişanı takdim etti.

- BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, ünlü aktris Angelina Jolie'yi örgütün özel temsilcisi olarak atadı.

18 Nisan

- Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Time dergisinin "dünyanın en etkili 100 ismi" listesinde yer aldı.

19 Nisan

- Suriye devlet televizyonu, Suriye ile BM arasında ateşkes protokolünün ön anlaşmasının imzalandığını duyurdu.

- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, BMGK'ya gönderdiği mektupta, Suriye'de 300 kişilik BM gözlemci misyonunun kurulmasını istedi.

20 Nisan

- Mısır'ın başkenti Kahire'de yüz binlerce kişi Tahrir meydanında, ordunun yönetimi sivillere devretmesi için gösteri düzenledi.

- Pakistan'da, Karaçi-İslamabad seferini yapan Bhoja havayolu şirketine ait, 127 kişinin bulunduğu uçak, Ravalpindi'de Korhol meydanı yakınlarında iniş esnasında düştü. Kazadan kurtulan olmadı.

- Eski Ukrayna Başbakanı ve muhalif Yulya Timoşenko, cezaevinde kendisine uygulanan kötü muameleyi protesto etmek için açlık grevine başladı. Timoşenko, 19 gün sonra grevini sona erdirdi.

21 Nisan

- BM Güvenlik Konseyi, Suriye'de 300 kişilik gözlemci misyonu (UNSMIS) kurulmasını öngören karar tasarısını oybirliğiyle kabul etti. Türkiye, kararın süratle uygulamaya konulmasına büyük önem verdiğini bildirdi.

22 Nisan

- Fransa'da Cumhurbaşkanı seçiminin ilk turunu, sosyalist aday François Hollande kazandı. Hollande yüzde 28,63, Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ise yüzde 27,08 oy aldı.

23 Nisan

- Hollanda'da, iktidardaki azınlık hükümetinin Başbakanı Mark Rutte, aşırı sağcı Geert Wilders'ın liderliğini yaptığı Özgürlük Partisi'nin (PVV) koalisyona verdiği desteği çekmesi üzerine kraliçeye istifasını sundu.

24 Nisan

- Uluslararası Af Örgütü, Avrupa ülkelerinin laiklik ve cinsiyet eşitliği gibi gerekçelerin arkasına saklanmak suretiyle okullarda ve istihdamda başörtüsünü yasaklamasının insan hakları ihlali olduğunu bildirdi.

- Rusya Başbakanı Vladimir Putin, devlet başkanlığı görevini devraldıktan sonra "Birleşik Rusya" partisinden ayrılacağını açıkladı ve yerine Dmitriy Medvedev'i aday gösterdi.

- ABD Başkanı Barack Obama, Ermenilerin 1915 yılı olaylarını anma günü olarak seçtiği 24 Nisan açıklamasında, geçen yıl olduğu gibi "Büyük Felaket" anlamına gelen "Meds Yeghern" ifadesini kullandı. Dışişleri Bakanlığı, Obama'nın açıklamasının "tarihi gerçekleri çarpıttığını" ve "esefle karşılandığını" bildirdi.

25 Nisan

- Hollanda'da, THY uçağının 25 Şubat 2009'da İstanbul-Amsterdam seferini yaparken Schiphol Havaalanı'na inişe geçtiği sırada düşmesiyle ilgili yürütülen soruşturma tamamlandı. Soruşturmayı yürüten Haarlem Savcılığı, kazayla ilgili kimsenin suç işlemediğine karar verildiğini belirterek, cezai soruşturmanın kapatıldığını açıkladı.

26 Nisan

- Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Cumhurbaşkanı Asıf Ali Zerdari hakkındaki bir soruşturmayı engellemekten suçlu bulundu.

- Ürdün Başbakanı Avn Şevket el-Hasavni, Ankara'daki temaslarının ardından, istifa ettiğini açıkladı.

- Pakistan hükümeti, geçen yıl Mayıs ayında ABD askerlerinin düzenlediği operasyonda öldürülen El-Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin'in 3 eşi ile 11 çocuğunun Suudi Arabistan'a sınır dışı edildiğini açıkladı.

27 Nisan

- Romanya'da, Başbakan Mihai Razvan Ungureanu hükümeti, muhalefetin verdiği gensoru önergesiyle düştü.

28 Nisan

- Lübnan, Suriye'ye silah taşıdığından şüphelenilerek durdurulan gemide, Suriyeli muhaliflere teslim edilmek üzere Libya'dan gönderilen 3 konteyner dolusu silah ele geçirildiğini bildirdi.

29 Nisan

- Libya'nın eski başbakanı ve petrol bakanı Şükrü Ganem, Viyana'da ölü bulundu.

Muhabir: Gamze Türkoğlu Oğuz

Yayıncı: Hüseyin Köşger - ANKARA

Kaynak: AA / Güncel

Necdet Özel Kofi Annan Suriye Politika Güncel Haberler

title