Haberler

Dha Yurt - Su Abonesi Olmayan Köylülere Fatura Şoku

BURSA'nın Orhaneli İlçesi'ne bağlı Başköy'de, aralarında hayatını kaybedenlerin de olduğu su abonesi olmayanlara fatura geldi.

BURSA'nın Orhaneli İlçesi'ne bağlı Başköy'de, aralarında hayatını kaybedenlerin de olduğu su abonesi olmayanlara fatura geldi. Başköy sakinleri hayatını kaybedenlerin su faturalarını mezarlarının üzerine bırakarak, 'Öbür dünyada ödersiniz' derken, Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkilileri ise, Büyükşehir Yasası gereği aboneliği bulunmayan köylere aboneliği teşvik amaçlı 3 ayda bir cüzi miktarda fatura gönderildiğini belirtti.

Köylerinin yakınına kurulan mermer ocakları yüzünden suları kirlenen ve tepkilerini kadınlar ve çocuklar ile Bursa'da çeşitli eylemler yaparak gösteren Başköy sakinleri, 2012 yılında başlattıkları hukuk mücadelesini geçtiğimiz yıl kazanarak mermer ocaklarının kapanmasını sağladılar. Su ihtiyaçlarını köydeki çeşitli yerlerde bulunan çeşmelerden karşılayan 130 haneli Başköy'e, Bursa Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi (BUSKİ) 16'sı ölen toplam 130 kişi adına 15 liralık su faturası gönderdi. Evlerinde, abonelikleri bulunmayan, su şebekesi çekilmeyen, su saati olmayan Başköylüler kendilerine ve ölen kişiler adına gönderilen faturayı görünce şok oldular.

FATURAYI MEZARLARINA GÖTÜRDÜLER

Köyde yaşayan aileler, hayatını kaybedenlerin ismine gelen su faturalarını, 'Size su faturası geldi. Bu dünyada ödeyen yok, öbür dünyada ödersiniz' diyerek mezarlarının üzerine bıraktılar. Ölenlerin kabri başında Fatiha okuyan Başköy Muhtarı Hasan Acar, "Allah'ım, mezarlıkta yatan ninelerimize, dedelerimize su faturası gelmiş. Öbür dünyada onları bu faturalardan sorumlu tutmaö diyerek dua etti.

"FATURALARI ÖDEMEYECEĞİZ"

Yıllardır sularını kirleten mermer ocaklarıyla hukuk mücadelesi verdiklerini hatırlatan Başköy Muhtarı Hasan Acar, BUSKİ'nin köye su şebekesi döşemeden 130 kişiye su faturası göndermesini şaşkınlıkla karşıladıklarını söyledi. Köy sakinlerinin adres bilgilerinin Orhaneli Nüfus Müdürlüğü'nden aldığını söyleyen Acar, "40 yıldır doğal kaynak sularımızı kullanıyoruz. Kendi ellerimizle toprağı kazarak boru çektik ve suyu köyümüze getirdik. Doğal kaynak suyu kullandığımız için su saatimiz ve aboneliğimiz yok. Belediyeye, 'şebekemizi yapın abone olalım' dedik. Belediye şebekemizi yapmadı ama su faturası gönderdi. Bu faturaları ödemeyeceğizö dedi.

KARLA KAPLI YOLLARDAN BİDONLARLA SU TAŞIYORLAR

Başköy'e gelen su faturalarının üzerinde ilk endeks ve son endeksin "sıfırö olması dikkat çekerken köy sakinleri çocuklarıyla birlikte karla kaplı yollardan geçerek evlerine su taşıyorlar. Ailesiyle birlikte evine 200 metrelik çeşmeden su getiren İsmail Sakin, "Akmayan çeşmemize fatura gelmiş. Ben zaten 40 yıl önce dedemin eve çektiği su şebekesinden su içiyorum. Ancak evimiz yüksekte olduğu için çoğu zaman su çıkmıyor. Yağmur ve eriyen kar sularını bidonlarda biriktirip bulaşıkları yıkıyoruzö diye konuştu.

BUSKİ: YASALAR GEREĞİ O FATURALAR GÖNDERİLDİ

Bu arada Bursa Su ve Kanalizasyon İdaresi yetkililerinin yaptığı açıklamada, Büyükşehir Yasası gereği köy statüsünden mahalle statüsüne geçen yerleşim yerlerinde aboneliği bulunmayan vatandaşları aboneliğe özendirmek amaçlı yasalar gereği 3 ayda bir su faturası gönderileceğini söyledi.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ:

Köy girişindeki Başköy tabelasından görüntü

Köyün genel görüntüsü

Köye gelen doğal kaynak sularından farklı açılardan görüntüler

Köy meydanından, camisinden görüntü

Gelen su faturalarının çeşme başında sayılması

Köy mezarlığından görüntü

Adına su faturası gelen vatandaşların kabirleriyle su faturasının yan yana görüntüsü

Köy muhtarı Hasan Acar'ın faturayı mezarlara bırakması

Mezar başında dua edilmesi

Hasan Acar'ın konuşması

Köy sakinlerinin çocuklarla birlikte farklı açılardan karlar altında bir çeşmeden bidonlarla su getirmeleri

Çatılardan akan suların bidonlara doldurulması

İsmail ve İbrahim Sakin'in konuşması

Taşınan suların sobanın üzerindeki demliklere doldurulması

Gelen faturanın görüntüsü

Haber-Kamera: Edip TEKİN / BURSA, -

=========================

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Hasan Acar Orhaneli Başköy Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Sandık Kokusu final mi yapıyor? Sandık Kokusu bitiyor mu 2024? Taş Kağıt Makas final mi yapıyor? Taş Kağıt Makas bitiyor mu 2024? Kuruluş Osman final mi yapıyor? Kuruluş Osman bitiyor mu 2024? Sandık Kokusu 21. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Sandık Kokusu yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Taş Kağıt Makas 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Taş Kağıt Makas yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kuruluş Osman 159. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 1 Mayıs Kuruluş Osman yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Deliha 2 konusu nedir? Deliha 2 oyuncuları kimler? Deliha 2 filmi ne zaman, nerede çekildi? Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 158. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! Metro ne zaman açılıyor? 1 Mayıs otobüs, Marmaray, vapur ve tramvay ücretsiz mi? Gelinim Mutfakta kim birinci oldu, çeyrek altının kim aldı? 1 Mayıs Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Mayıs askerlik yerleri ne zaman açıklanacak? 2024 MSB Mayıs askerlik celp ve sevk tarihleri! CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 1 Mayıs altın fiyatları yükseldi mi? Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 1 Mayıs Euro kaç lira? GÜNCEL DOLAR KURU! Dolar ne kadar, 1 Dolar kaç lira? Bugün (1 Mayıs) Dolar ne kadar oldu? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title