Haberler

Demirtaş: 'Kapatılma Davası Açılması Sürpriz Değil'

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, Partisi Hakkında Kapatma Davası Açılmasının Sürpriz Olmadığını Söyledi.

Demokratik Toplum Partisi (DTP) Genel Başkanı Nurettin Demirtaş, partisi hakkında kapatma davası açılmasının sürpriz olmadığını söyledi.

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın DTP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesinde açtığı dava hakkında Demirtaş ve DTP TBMM Grup Başkanı Ahmet Türk, partili milletvekilleriyle parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi.

Demirtaş, burada yaptığı açıklamada, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığının DTP hakkında kapatılma, bazı üye ve yöneticilerinin siyasetten yasaklanması için hazırladığı iddianameyi Anayasa Mahkemesine gönderdiğini kamuoyuna açıkladığını hatırlatarak, ''Henüz resmi olarak partimize ulaşan bir tebligat ve iddianame yoktur'' dedi.

Bugüne kadar ''Kürt sorunu'' konusunda yasal, demokratik çözüm projeleri sunan tüm partiler hakkında kapatılma davası açıldığını iddia eden Demirtaş; HEP, ÖZDEP, DEP, HADEP hakkında açılan davaların da kapatılmayla sonuçlandığını kaydetti.

Kapatılma davasında ayrıca hukuken ortaya çıkan bir vahametin bulunduğunu savunan Demirtaş, ''Henüz parti yargılaması sürerken üye kayıtlarının dondurulması, tüm üye ve yöneticilerin ve seçilmişlerin seçimlere katılmasının engellenmesi ve yasaklanmasının istenmesi bugüne kadar Anayasa Mahkemesi tarihinde görülmemiş bir hukuki skandaldır. Partimiz zaten Hazine yardımından mahrum edilmişti. Şimdi de bunun bloke edilmesinin istenmesi düşündürücüdür'' diye konuştu.

Demirtaş, partinin hukukçularının dava konusunda çalışmalara başladığını da ifade etti.

DTP Grup Başkanı Ahmet Türk de 22 Temmuzdan bu yana demokratik sivil yöntemlerle sorunların çözüme kavuşacağına inandıklarını her zaman dile getirdiklerini söyledi.

Demokratik bir anayasanın siyasi partilerin ancak sağlıklı çalışmasıyla mümkün olacağına inandıklarını ifade eden Türk, ''Yani, 'demokratik anayasa' diyeceksiniz, 'askerlerin hazırladığı veya '12 Eylülün anayasası ile yürüyemeyiz' denilecek, arkasından mevcut anayasanın bile kabullenemeyeceği bir şekilde bir siyasi partiyi adeta baskı altında tutma, linç etme siyasetinin terk edilmesi gerektiğini inanıyoruz'' diye konuştu.

Ahmet Türk, iddianamedeki gerekçelerle ilgili bir soru üzerine, ''Bir çok şeyi böyle karmaşık hale getirmemek gerektiğini'' belirterek, AB sürecinde antidemokratik uygulamaların çağdaş dünya tarafından benimseneceğine inanmadığını ifade etti.

''Sine-i millet seçeneğini değerlendirecek misiniz?'' sorusuna da Türk, ''Açılmış bir dava var. Bu davayla ilgili gelişmelerin hangi boyuta varacağını, nasıl bir sürecin gelişeceğini hep birlikte izleyeceğiz. Demokrasilerde çareler tükenmez. Elbette ki bizim siyasetimiz de çaresiz kalma gibi bir durum söz konusu değil'' yanıtını verdi.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title