Haberler

Cumhurbaşkanı Gül Savaş Uçağı Fabrikasının Temelini Attı

Gül, İzmir Serbest Bölge'de F 35 uçaklarının motoru, F-135'in parçalarını üretecek ABD'li Pratt and Whitney firması ile Türk Kale Grubu'nun ortak fabrikasının temelini attı.

Cumhurbaşkanı Abdullan Gül, İzmir Serbest Bölge'de F 35 uçaklarının motoru, F-135'in parçalarını üretecek ABD'li Pratt and Whitney firması ile Türk Kale Grubu'nun ortak fabrikasının temelini attı. Cumhurbaşkanı Gül, "Türkiye büyük bir ülke. Büyük bir coğrafyası ve ordusu olan Türkiye'nin savunma sanayii çok önemlidir" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, "Ana" uçağıyla saat 11. 30'da İzmir Adnan Menderes Havalimanı'a indi. Gül'ü, İzmir Valisi Cahit Kıraç, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün, Ulaştırma eski Bakanı, İzmir milletvekili adayı Binali Yıldırım, İzmir milletvekilleri Mehmet Aydın, Taha Aksoy, İsmail Katmerci, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Aziz Kocaoğlu, İzmir Emniyet Müdürü Ercüment Yılmaz, askeri yetkililer, İTO Başkanı Ekrem Demirtaş karşıladı. Küçük bir kız çocuğunun bir buket çiçek verdiği Gül, askeri mangayı selamladı. Cumhurbaşkanı Gül, daha sonra Ege Serbest Bölge'ye geçti. Savunma Bakanı Vecdi Gönül de burada temel atma törenine katıldı. Cumhurbaşkanlığı korumaları yol boyunca konvoyun tek sırayı bozmaması için uyarılarda bulundu. Bu nedenle trafikte aksama olmadı.

Ege Serbet Bölge içindeki temel atma töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kale Grubu'nun Türkiye'de sanayinin kökleşmesine hizmet etmiş firmalardan biri olduğunu söyledi. Son yıllarda daha ileri teknoloji, ihtisas gerektiren, sofistike sanayi alanlarına girmelerinin Türkiye'e çok şey kazandırdığını belirten Cumhurbaşkanı Gül, şöyle dedi:

"Kale Grubu kurucusu İbrahim bey (Bodur) şahsında kale grubunu tebrik ediyorum. Kale Grubu Türkiye'nin gerçek büyümesini temin eden büyük firmalardan birisidir. Savunma sanayi ise önem verdiğim bir alandır. Büyük bir ülke olarak, büyük bir coğraya ve ordusu olan Türkiye'ni savunma sanayisi de güçlü olması çok önemlidir. Savunma Sanayi Müşteşarlığını yakından takip ediyorum. Başarıları ile gurur duyuyorum. TAI, ASELSAN, Makine Kimya Enstitüsü, gibi önemli kuruluşları ve şirketleri devamlı ziyaret ediyorum. İşleri yakından izliyorum. Özel sektörde de savunma sanayiinde önemli gelişmeler görüyoruz. Kale grubunun 2008 yılında havacılık sanayiinin açılışını yapmıştık. Şimdi de temel atıyoruz. Umarım kısa sürede bu tesisler bitecektir. Örnek alan şirketler çıkacaktır. Bunlar savunma sanayi yatırımları ama sadece askeri konular olarak görmemeli. Bunlar aynı zamanda ticari konulardır. "

Cumhurbaşkanı Gül ABD Başkanı Obama'nın Ankara ziyaretinde Türkiye'ye yapılan ABD yatırımlarının azlığından söz ettiğini söyledi. Gül, "Ofiste konuşurken iki köklü müttefik ülke olarak ticaret ve yatırımlar için özellikle Türkiye'de ABD yatırımlarında eksiklik olduğunu, aksaklık olduğunu söyledim. Sayın Obama hemen kavradı. İlgililerle görüşüp, bu işe bakmaları gerektiğini söyledi. Washgton'da takip etti. ABD ve Türkiye arasında ticaretin arttırılması için komite kuruldu. İnanıyorum ki bu ikili ilişkiler gelişecektir. Israr ve üzerinde çalışma ile olacak konulardır. "

Gül, tesisin hayırlı olmasını ve açılışını da birlikte yapmayı diledi. Gül'ün konuşmasının ardından Kale Grubu Kurucusu İbrahim Bodur ve Pratt and Whintey Başkan Yardımcısı David Galuska Abdullah Gül'e plaket ve uçak maketi hediye etti. Kale Kurubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Osman Okyay, sektöre stratejik baktıklarını söyledi. Yüzde 51 Kale Grubu ortaklığıyla kurulan şirketin ağırlıklı olarak F- 35'in motoru olan F- 135'in parça motorları üreteceğini belirten Okyay, İlk faz yatırımının 100 bin metrekarelik alanın 20 bin metrekaresinde yapılacak tesis olduğunu ve 2012 yılının ikinci çeyreğinde tamamlamayı planladıklarını söyledi. Pratt and Whitney Başkan Yardımcısı David Galuska, Türkiye ile ilişkilerin kendileri için özellikle hava sanayiinde çok önemli olduğunu, bu nedenle ortaklıktan çok mutlu olduklarını söyledi. Kale Grubu Kurucusu ve Murahhas azası İbrahim Bodur ise, bu proje ile savunma sanayiine önemli teknoloji kazandırılacağını belirtti.

ABD Büyükelçisi Francis Ricardione, bu yatırımın ABD ve Türkiye arasındaki ticari ilişkilerin geleceğini ne kadar parlak olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Ricardione "Başkan Obama ziyaret ettiği ilk Cumhurbaşkanlarından birinin Abdullah Gül olması, Türkiye'ye verilen önemi gösterir. İki ülke arasındaki siyasi ve askeri ortaklığın ticarette de gelişeceğini, bu yatırımın da örneklerden biridir" dedi.

Sanayi ve Ticaret Bakan Nihat Ergün, temel atma töreninin Türkiye'nin da artık ileri teknoloji ürünler üretim merkezine dönüşme sürecine girdiğinin örneği olduğunu söyledi. Ergün, "Türkiye gibi ülkeler rekabet gücünü ileri teknolojide aramalıdır. Türkiye, ucuz enerji, hammadde ülkesi değildir. 8-10 yıl önce düşük ve orta teknolojili ürünler üretimde kafa kafayaydı. Yüzde 47, 5'ar oranda. İleri teknolji ürünler yüzde 5 seyisindedeydi. Orta teknoloji yüzde 70'lere çıktı. İleri teknolojilere doğru sıçrama dönemine gelindi. Üretim ve ihracatı yüzde 20-25'ler seviyesine çıkartmak başarıyı getirecek. 2023 vizyonunda Türkiye kendi savaş, yolcu uçağını ve kendi uydusunu fırlatacak. Bu yatırım önemli yatırımdır" diye konuştu.

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül ise bugün yapılan törenle Türkiye'nin GSF projesine aktif katılım sağlama konusundaki istekliliğinde bir adım daha atıldığını söyledi. Türk sanayisinin projeden alması öngörülen payın proje süresince 8 milyar dolar seviyesinde olacağını kaydeden Gönül, Türk Silahlı Kuvvetleri ihtiyaçları için yürütülen havacılık projelerine de sanayicilerin katkısının giderek arttığını, son olarak genel maksat helikopteri ihalesinde toplam 3. 5 milyar dolar olan proje bedelenin 2. 3 milyar dolarının Türk şirketleri tarafından üstlenildiğini ifade etti.

Sivil havacılık alanında hızlı gelişmeler de dikkate alındığında Türkiye'nin hava araçları üretiminde önemli bir potansiyel taşıdığını, özel sektör firmalarının bunu görerek yatırımlara öncülük etmeye başladığını söyleyen Gönül, örnek olarak harp gemilerinin tamamının özel sektör tarafından yapılıyor olmasının gösterilebileceğini ifade etti. Bugün yapılacak yatırımla savunma sanayisinin jet uçağı motor aksamları üretecek yeni bir tesis kazanacağını söyleyen Gönül, bu alanda TAİ'nin elde ettiği başarının bu yatırım tarafından da tekrarlanmasını umduğunu söyledi.

Gönül, İzmir'in havacılık sanayindeki atılımına da dikkat çekerek bölgenin Ankara, İstanbul ve Eskişehir'den sonra yeni ve başarılı bir alternatif oluşturduğunu söyledi.

Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Gül, Ege Serbest Bölgesi'nde Kale Grubu ile Pratt and Whitney Uçak Motor Sanayi'nin yeni nesil savaş uçağı olan F- 35 uçaklarının F- 135 adı verilen motor parçalarını üretecek 60 milyon dolarlık yatırımla gerçekleşecek fabrikanın temelini attı.

Kale Grubu, 1987 yılında Stringer projesi ile Savunma ve Havacılık sektörüne giriş yaptı. 2005 yılında F 35 projesinde bugün 200'ün üzerinde uçuş kritik gövde ve kanat parçası üretti. Sivil ticari havacılık alanında ise Boeing 737-747-777 ile yeni nesil uçağı 787'nin yapısal parçalarını ve Airbus 319-320-321 uçaklarının yakın tank parçalarını üretti. - İzmir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title