Haberler

Çiftçinin Öfkesini Bakan Çelik Dindirdi

Güncelleme:

Şanlıurfa'da destekleme ödemelerine elektrik borçları nedeniyle bloke konulan çiftçinin öfkesini Bakan Faruk Çelik dindirdi.

Dicle EDAŞ'ın borçlu-borçsuz ayrımı yapmadan çiftçilerin destekleme hesaplarını bloke etmesi tepkiyle karşılanırken, Dicle EDAŞ ile görüşerek blokelerin kaldırıldığını açıklayan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, "Kimse bir panik, fitne, sorun oluşturmaya çalışmasın. Çiftçi bizim çiftçimiz, ürün bizim ürünümüzdür." dedi

Şanlıurfa'da Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş.'ye (Dicle EDAŞ) borçlu olan çiftçiler destekleme primlerini çekemediği ve hesaplarına bloke konulduğu gerekçesiyle önceki gün yol kapatma eylemi yapmıştı. Çiftçilerin destekleme paralarını alamamaları ve elektrik sorunu 7 Haziran seçimleri öncesi en çok tartışılan konuların başında geliyor. Bu nedenle AK Parti tarafından bir komisyon kurulup sorunlara çözüm bulma konusunda çalışma yapılmaya başlandı. Ancak sorun çok büyük. Dicle EDAŞ borçlu-borçsuz ayrımı yapmaksızın eline geçtiği her fırsatı kullanıyor. Destekleme primlerine bloke yetkisi verilmesinin hemen ardından hiç borcu olmayan çiftçilerin de bankadaki paraları bloke edildi. Bu sorun çözülse bile sorunun daha kalıcı olanı Dicle EDAŞ'ın alacağını sulama birliğine ödemiş olsa bile çiftçiden tekrar istemesi… Dicle EDAŞ, "Ben sulama birliğini tanımam paramı isterim" diyor, çiftçiler de, "Bizim borcumuz yok. Sulama birliğine ödedik, git ondan al" şeklinde hakkını aramaya çalışıyor.

BAKAN ÇELİK, DİCLE EDAŞ BİNASINA GİTTİ

Destekleme primlerini bankadan çekemeyenlerin öfkesini Bakan Faruk Çelik dindirdi. Destekleme döneminde Urfa'da yaklaşık 23 bin çiftçinin yaşadığı sorunu çözmek için dün devreye giren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, beraberindeki AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Seyit Eyyüpoğlu, Kasım Gülpınar, Abdulkerim Gök ve AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül'le birlikte Dicle EDAŞ binasına gelerek kurumun Şanlıurfa Bölge Koordinatörü Neşet Demirbağ'la görüşme yaptı.

ÇELİK: İLGİLİ MERCİLER GEREKENLERİ YAPACAKTIR

Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından basın mensuplarına bir açıklama yapan Bakan Çelik, çiftçilerin desteklemesi üzerindeki blokenin kaldırıldığını söyledi. Herkesin üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerektiğini kaydeden Çelik, ilçelerdeki çiftçilerin Dicle EDAŞ'a giderek taahhütname imzalamaları gerektiğini söyledi. Söz konusu evrak tamamlama işleminin bugün akşama kadar sona ereceğini belirten Bakan Çelik, "Desteklemeler, ilgili bakanlıklar tarafından pazartesi günü yatırıldı. 650 milyon civarında bankalara yatırıldı. Çiftçilerimizin desteklemelerini almaları noktasında DEDAŞ ve sulama birlikleri arasında yapılan bir protokol oldu. Protokol çerçevesinde herkesin yapacağı görevler vardı. Dün ve bugün DEDAŞ ile yoğun çalışmalar yürütülüyor. Cazibe sulama ile ilgili sulama birlikleriyle desteklemelerdeki bloklar kaldırıldı. Diğer ilçelerdeki DEDAŞ ise vatandaşın ne kadar borcu var ise taahhütnameye imza atıyor. Ardından DEDAŞ, gerekli işlemleri yaparak bankalara gönderiyor. Çiftçilerimiz ve vatandaş yarın (bugün) akşama kadar çalışmalarını bitirmeleri gerekiyor. Sistemi bilmediği için birçok vatandaş panik havasında. Seçimde buna bahane kılınıyor. Uzun zamandır bu sistemin oturtulmasının peşindeyiz. Elektrik paraları ödenmediği zaman elektrikler kesiliyor. Sulamadaki elektrikler kesilmesin diye sulama birlikleriyle bir masa oluşturduk. Son derece önemli bir anlaşma bu. Çiftçilerimiz, DEDAŞ'a gelip borcuna karşılık bir anlaşma gerçekleştirmesi gerekiyor. DEDAŞ, belgeyi bankaya gönderiyor. Çiftçi daha sonra desteklemesini alabilecek. Diğer cazibe noktası ise 13 sulama birliği üzerinde bloke kaldırılmış noktada bulunuyor. Peyderpey bankadan alınmaya başlanmış. 350 çiftçimiz evraklarını tamamlayıp, desteklemelerini almaya başladı. Kimse bir panik, fitne, sorun oluşturmaya çalışmasın. Çiftçi bizim çiftçimiz; ürün bizim ürünümüzdür. Üç gündür yaşanan sorunla ilgili çözüm bulmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla kimse yanlış bir şekilde çiftçimizi yönlendirmeye çalışmasın. Banka müdürleriyle görüşmelerimiz oldu. İlgili banka saat 24.00'e kadar çalışmalarını yürütecek. Sistem rayına girmişken, kimse sorun çıkartmaya çalışmasın. DEDAŞ ve çiftçimizden kaynaklanan bir sorun da olursa ilgili merciler gerekenleri yapacaktır açıkça ifade ediyorum" dedi.

BEYAZGÜL: VATANDAŞ HAKLI

Bakan Çelik, Dicle EDAŞ binasında yetkililerle görüşürken hesabına bloke konulan vatandaşlardan Ali Çetingül isimli bir vatandaş bu yüzden mağdur olduğunu söyledi. Elektrik borcu olmamasına rağmen hesabına bloke konulduğunu kaydeden Çetingül, sorunu çözmek için üç gündür uğraştığını ancak bir çözüm bulunmadığını söyledi. Çetingül'un korumalar tarafından dışarı çıkarılmasının ve sakinleştirilmesinin ardından AK Parti Şanlıurfa İl Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül gelip kendisiyle görüştü ve vatandaşların haklı olduğunu söyledi. Cazibe sulama alanında olmayan çiftçilerin hesabına da bloke konulduğunu kaydeden Beyazgül, üç aydır bu sorunu çözmeye çalıştıklarını kaydetti. Daha sonra Çetingül, Bakan Çelik'le görüştükten sonra sorunun çözüldüğünü söyledi. Vedat Çetiner isimli bir vatandaş da elektrik faturasının yüksek geldiğini ve Dicle EDAŞ'ın açma kesme adı altında vatandaşlardan para aldığını söyledi.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Dicle Elektrik Dağıtım Zeynel Abidin Faruk Çelik Ak Parti Yerel Ekonomi Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title