Haberler

Bursa: Uluslararası Arenada Türkiye'nin Durumu

Uludağ Üniversitesi'nde Bir Konferans Veren Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Batı Dünyasının Tarihte Hiçbir Zaman Türkiye Taraftarı Olmadığını Öne Sürdü.

Uludağ Üniversitesi'nde bir konferans veren uluslararası ilişkiler uzmanı Prof. Dr. Hasan Köni, Batı dünyasının tarihte hiçbir zaman Türkiye taraftarı olmadığını öne sürdü.

Uludağ Üniversitesi'nde (UÜ) "Yeni Gelişen Uluslararası Düzende Türkiye'nin Durumu" konulu konferans veren Yeditepe Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Köni, Türkiye coğrafyasında yakın tarihten bu yana 3 önemli sosyal mühendislik olayının yaşandığını söyledi. 1830'dan 1856'ya kadar devam eden Islahat Fermanı'nın, Atatürk zamanında yaşanan batılılaşma hareketinin ve 1945'ten sonra gelen demokrasinin Türkiye coğrafyası üzerinde önemli etkilerinin olduğunu ifade eden Köni, Batı dünyasının tarihte hiçbir zaman Türkiye lehinde karar almadığını ifade etti. Islahat Fermanı ile yapılan reformların ülkenin birlik ve beraberliğini zedelediğine ve Osmanlı İmparatorluğu'nun yıkılmasında öncü rol oynadığına değinen Köni, Atatürk zamanında yapılan yeniliklerin ise birleştirici özelliği olduğuna dikkat çekti. Prof. Dr. Köni, bu yenilikler sayesinde Türkiye'nin 1945'lere kadar sağlıklı şekilde geldiğini vurguladı.

Köni, 1945 yılından bu yana süren ve halen devam eden demokrasi serüvenine de dikkati çekti. Türkiye'nin Batı tarafından sürekli ihtiyaç duyulduğunda arandığını ve Türk halkı üzerinde muhabbet beslendiğini söyleyen Köni, "Batı'nın 1945'lerden bu yana Türkiye üzerine gösterdiği şefkat, yıkılan Sovyetler Birliği içindi. Bundan sonra da Sırp ve Çeçen olayları nedeniyle ülkemiz üzerinde ilgili göründüler. Başları ne zaman belaya girerse, halkımıza karşı sevgileri beliriyor. Bu hep böyle olmuştur" dedi.

Prof. Dr. Hasan Köni, iktidara gelmeden önce Avrupa Birliği'ni (AB) 'Hıristiyanlar Kulübü' olarak nitelendiren hükümetin AB'ye girmek için canla başla çalışmasını da garipsediğini ifade etti.

Çok sayıda kişinin takip ettiği konferans, yaklaşık 1.5 saat sürdü.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title