Haberler

Burdur, Bir Gün Değil Her Gün Tren İstiyor

Hürriyet Gazetesi'nin Kuruluşu ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin Kabul Edilişinin 60. Yıl Dönümleri Nedeniyle Oluşturulan "Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür" Projesi Sürüyor.

Hürriyet Gazetesi’nin kuruluşu ile Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 60. yıl dönümleri nedeniyle oluşturulan "Hürriyet Hakkımızdır, Tren Özgürlüktür" projesi sürüyor.

Sabahın erken saatlerinde Burdur Garı’na yanaşan Hürriyet Treni’ni, Burdur Belediye Bandosu ve Burdur Aziziye Halkoyunları Ekibi, yörenin ezgileriyle festival havasında karşıladı. Valisinden belediye başkanına, TEMA gönüllüsünden sokaktaki çocuğa, bütün Burdurluların tek bir isteği var: "Lütfen trenimizi geri verin."

1 Temmuz’da Kars’tan "Hürriyet Hakkımızdır, Tren özgürlüktür" sloganıyla yola çıkan Hürriyet Treni, 31. gününde Burdur Garı’nda Burdur Valisi İbrahim Özçimen, Burdur Vali Yardımcısı Macit Dalkılıç, Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya, Emniyet Müdürü Reşat Altay, Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Oral, Burdur Kültür Müdürü Seyit Erdoğan, Burdur TEMA Vakfı Başkanı Gülser Bülbül, CHP Burdur milletvekili Kerim Özkan, yazar ve şair Muammer Susuzlu, İsmet İnönü’nün ressamı olarak tanınan ve Hürriyet Gazetesinin ilk karikatüristlerinden İliçin Çetiner, CHP Burdur İl Teşkilatı üyeleri, Burdur Folklor Araştırma Derneği Gençlik ve Spor Kulubü üyeleri, davul ve zurna eşliğinde, tiyatro kostümleri ile karşıladılar. Burdurlu vatandaşlar da 7’en 70’e garı doldurdular. Bazı vatandaşlar, Hürriyet trenini görebilmek için çevre illerden geldiler.

TEMA’dan trene destek

TEMA Burdur Temsilciliği, kurduğu standlarla vatandaşları küresel ısınma ve kuraklık konusunda bilinçlenderdi. TEMA üyesi çocuklar, gar girişinde, "Ülkeni sev yeşili koru. Yarının doğası bugünden yaratılır. TEMA doğa ve çevrenin özgürlüğünü korumaktır" ile Atatürk’ün sözlerinin yer aldığı "Vatan toprağı kaderine terk edilmez" pankartları açtılar. TEMA Vakfı üyesi bir çocuk ile Burdur’un yöresel kıyafetlerini giymiş olan küçük bir çocuk, garın girişinde bütün ziyaretçilere yörenin özel ceviz ezmesini ikram etti.

Hürriyet Kurumsal İletişim Müdürü Evrim Sümer, protokole vagonları gezdirerek, yapılan etkinlikler hakkında bilgi verdi. Model Trenciler Kulübü’nün, maket tren ve demiryolu ağını gezen davetlilere TCDD’nin hızlı tren projesi de tanıtıldı. Protokol üyelerine, vagonda kurulu Hürriyet Arşivi bilgisayar sisteminden, "Doğum Günü Hürriyet’i" hediye edildi. Vatandaşlar, doğum günü Hürriyetlerini alabilmek için vagon önünde uzun kuyruklar oluşturdu. Hürriyet Treni’ni karşılamaya gelen protokol ve vatandaşlar, "Birinci sayfalardan Hürriyet Hakkımızdır" sergisine büyük ilgi gösterdiler.

Bir şairin isteği

Şair ve yazar Muammer Susuzlu, Hürriyet treni için yazdığı şiirini Evrim Sümer’e takdim etti. Şiirini protokol üyelerine okuayan Susuzlu büyük alkış aldı. Hürriyet için daha uzun bir şiir yazmayı istedİğini ancak bu kadar yazabildiğini belirten Susuzlu, burdur tren seferlerinin kaldırılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirerek "Siz bize umut doğdurdunuz. Hürriyet treni devam sağlarsa bizi çok mutlu edecek" dedi. Susuzlu’nun okuduğu ve büyük ilgi gören şiiri şöyle:

"Dağıttın yurdumun her bir köşesine/ Sevgiyi saygıyı ve mutluluğu/ Umudun varlığın gül neşesine katkıda bulundun/ Hürriyet treni."

Eğitimli insan şehri

Vali Özçimen, Hürriyetin Burdur’u ziyaret etmesinden çok mutlu olduklarını belirterek, şunları söyledi:

"Biz askerlerimizi trenle askere yollardık. Tren ve demiryolları üzerine türkülerimiz var. Tren bizim hayatımızda önemli bir yere sahip. Hürriyet’in de hak ve hürriyetler münasebetiyle gelmesi ve bütün insanları bu konuda bilinçlendermeye çalışması takdir edilecek biri durum. Bizim içinde özel bir gün. TCDD ve Hürriyet’e bu güzel çalışmasından dolayı teşekkür ederiz. Burdur modern bir şehirdir. Eğitilmiş insanı çok fazladır. Kökleri sağlam ve birikim fazladır. OKS de iki kez Türkiye birinciliğimiz var. Ben Burdur’dan önce Muş’ta çalışıyordum, o nedenle kıyaslama şansım var. Kadınları çok eğitimli ve bilinçli. Kadın hakları konusunda herhangi bir sıkıntı yaşanmıyor. Aile içi şiddet konusunda hakkımız bilinçlendiriliyor. Sığınma evimizi bile var. Düşünün artık kadınlarımıza nasıl bir ilgi gösterdiğimizi."

Bizi mutlu ettiniz

Belediye Başkanı Akkaya da Hürriyet Treni’nin Burdur’da konaklaması nedeniyle çok duygulandığını ve sevindiğini söyleyerek, şöyle konuştu:

"Burası bizim çocukluğumuzun istasyonu. Tarihi günlerinden birini yaşıyor şu anda. Bizi çok mutlu ettiniz. Halkımızı insan hakları konusunda bilinçlendirdiniz. Bu genç nesillerimizi açısından da çok önemli. Burdurumuz aile içi şiddet konusunda herhangi bir sıkıntı yaşamıyor. Polislerimiz eğitiliyor. 3 yıldan bu yana şiddetle ilgili bir veya iki olay olmuş ve onlar da çözümlenmiştir.

Burdurlular trenimizi büyük bir coşkuyla karşıladı, ancak hepsinin yüzünde trenin bir daha Burdur’a uğramayacağının burukluğu vardı. Milletvekilinden, vatandaşına, büyüğünden küçüğüne bütün Burdurlular tren seferlerinin başlaması için bizden yardım istedi. "Hürriyet sesimizi duyursun. Tren özgürlüktür. Trenimizi istiyoruz."

Bugün Denizli Garı’ndayız

10.00 ve 13.30 Uluslararası Af Örgütü atölye çalışmaları

11.00 Akbank Çocuk Tiyatrosu Masal Masal İçinde

11.30 Aile içi şiddete son semineri

12.30 İnsan hakları sohbeti

Gün boyu Hürriyet Hakkımızdır ve Demiryolu sergileri

Ali Poyrazoğlu’nun tek kişilik gösterisi

Denizli Çatalçeşme Tiyatrosu’nda 21.00’de

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title