Haberler

Musul'da Eğitim Amaçlı Bulunan Türk Askeri Birliğinde Görev Değişimi

Güncelleme:

Peşmergenin eğitimi için 2,5 yıldır Musul yakınlarında bulunan Türk askeri birliği ve tank gücünde görev değişimi yapıldı. Ayrıca takviye kuvvet gönderildi.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), iki yılı aşkın süredir Musul'un 30 kilometre kadar kuzeyinde Türkiye sınırına yakın Başika'da Peşmerge güçleri ve diğer IŞİD karşıtı grupları eğiten komando birliği ve tank gücünde görev değişimi yaparken takviyeye de gitti.

Görev değişimi kapsamında Başika'ya Siirt 3. Komando Tugayı'ndan giden komando sayısının 400 olduğu öğrenildi. Kampta daha önce 80-90 kadar komando bulunuyordu. 25 tanktan oluşan zırhlı birlikte de görev değişimi yapıldı. Tanklar Trakya'daki Zırlı Birliklerden sevkedildi. Komando gücüne yapılan takviye ile tank gücündeki asker sayısı dikkate alındığında görev değişimi sonrası Başika'ya yerleşen Türk asker sayısı 600'ü buldu.

BARZANİ İLE MUTABAKAT

Bölgedeki askeri kaynaklardan edinilen bilgiye göre Başika'daki görev değişimi 2 gün önce yapıldı. Takviyeli görev değişimine ilişkin mutabakata, geçici hükümet döneminde Dışişleri Bakanı olan Feridun Sinirlioğlu'nun Kuzey Irak'a yaptığı ziyret sırasında Irak Kürdistan Bölgesel Yönetim Başkanı Mesud Barzani ile görüşmesinde varıldığı öğrenildi. Başika'daki Türk askeri gücünün Bamerni'deki gibi kalıcı olacağı da bildirildi. Ayrıca geçmişte yapılan güvenlik zirvelerinde Genelkurmay'ın, Başika kampının IŞİD güçlerine 10 kilometre yakınlıkta olduğuna dikkat çekerek, görev değişimi sırasında takviyeye gidilmesi yönünde görüş bildirdiği de ortaya çıktı. Hükümet Genelkurmay'ın bu önerisini yerinde buldu. Suriye ve Irak'ta IŞİD'e yönelik hava operasyonları yapan koalisyon güçleri görev değişimiyle ilgili bilgilendirildi. Türk komandosunun görev değişimi karadan zırhlı araçlarla yoğun güvenlik önlemi altında gerçekleşti.

OPERASYON HAZIRLIĞI MI?

Başika'daki görev değişiminin takviye yapılarak gerçekleşmesi, Musul'da IŞİD'e yönelik bir kara operasyonunun ön hazırlığı şeklinde de değerlendirildi. Kaynaklar, "Takviyeli değişimin diğer koalisyon birlikleri ve Irak ordusuyla birlikte Musul'a yönelik bir kara operasyonunun hazırlığı mı?" sorusuna, ayrıntılı yanıt vermeyerek, "Kamuoyunun bilmesi gereken bilgi paylaşımı yapıldı. Komando sayısının artırılmasıyla birlikte eğitilen Peşmerge sayısı da doğal olarak artacaktır. Daha fazla ayrıntı yok" diye cevapladılar.

MUSUL NEDEN ÖNEMLİ?

IŞİD'in 2014 yılının Haziran ayında Musul'u kontrolü altına almasıyla dünya ve Türkiye için Musul oldukça önemli hale geldi.

IŞİD terörü Suriye'ye sıçramadan önce Irak'ta, El Kaide'nin bir uzantısı olarak doğmuştu. Irak'ın kuzeyindeki Musul, bu ülkenin Suriye bağlantısı için stratejik bir öneme sahip.

Musul'un IŞİD'den temizlenmesi halinde hem terör örgütünün imajına, hem de Suriye ve Irak'ı bağlayan lojistik ağına darbe vurulacak.

Bu yüzden aralarında Türkiye'nin de olduğu Uluslararası Koalisyon güçleri Musul'u IŞİD'den temizleme planını şekillendirmeye başladılar. Plan kapsamında Irak Ordusu ve peşmerge ABD desteğiyle eğitiliyordu. Bölgede 2 yılı aşkın süredir peşmergenin eğitimi için de bir Türk birliği bulunuyordu.

TARİHİ BİR YERLEŞİM YERİ

Musul'un 20 km. kuzeydoğusunda bulunan ve tarihi bir Asur yerleşimi olan Başika'nın ismi, Aramice'de "Bet" (Ev) ve "Aşika" (Aşıklar) sözcüklerinden türetilmiş ve "Aşıklar Evi" anlamına geliyor. Zeytin ağaçlarıyla ünlü yerleşimde, Yezidilerin ve Şabakların yanısıra Süryaniler ve Müslüman Araplar da yaşıyor.

IŞİD bu yerleşimi Haziran 2014'te ele geçirdikten sonra ismini "Dua" olarak değiştirmişti. Dua Halil Esvad, 2007'de Başika'nın kasaba meydanında, bir iddiaya göre İslam'a geçtiği için kalabalıkça recmedilerek öldürülen bir Yezidi genç kızın adıydı. Recmi gösteren video internette yayılmış ve uluslararası kamuoyunun da tepkisini çekmişti.

(Kaynak: Hürriyet)

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Türkiye Suriye Musul Irak Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Fenerbahçe Beko Monaco maçı hangi kanalda, saat kaçta? EUROLİG Fenerbahçe Beko Monaco Basket maçı CANLI ŞİFRESİZ izleme linki var mı? Giresun Belediye Başkanı hangi partiden? Giresun Belediye Başkanı Fuat Köse kimdir? Al Nassr Al Khaleej maçı ne zaman,sat kaçta? Al Nassr Al Khaleej CANLI izleme linki var mı, Ronaldo oynuyor mu? PSG - B.Dortmund CANLI izleme linki var mı? PSG - B.Dortmund ŞİFRESİZ yayın var mı? PSG - B.Dortmund maçı ne zaman, saat kaçta, hangi kanalda yayınlanacak? PSG - B.Dortmund maçı şifresiz mi? EXXEN canlı maç izle! (ŞAMPİYONLAR LİGİ) EXXEN kesintisiz donmadan canlı yayın! 1 Mayıs EXXEN spor canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 1 Mayıs Pazar günün maçları nereden izlenir? TV8.5 canlı izle! ŞAMPİYONLAR LİGİ TV8.5 CANLI 4K İZLE! 2024 TV8.5 HD kesintisiz donmadan canlı izle linki! TV 8.5 (TV 8 Buçuk) Güncel HD frekans değerleri nedir? TV 8.5 Türksat uydu frekans, sembol oranı ve fec değerleri nedir? TV 8.5 canlı izleme linki! LA Clippers Dallas Mavericks NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Boston Celtics Miami Heat NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 1 Mayıs Basketbol NBA CANLI İZLE! Survivor eleme adayları kim? 1 Mayıs Çarşamba Survivor potada kimler var? Survivor Düello oyununu kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba 2024? Survivor kim kazandı? 1 Mayıs Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? TRT 1 ne zaman kuruldu? TRT kaç yıldır yayında bu yıl kaçıncı kuruluş yıl dönümü?
500

Yorumlar (75)

ust akil:

musul yetmez erbil kerkuk misaki milli sinirimizi kapsayan butun bolgelerde agir bir sekilde varligimizi hissettirmemiz gerekir..

166
9
yanıtYanıtla
yine osmanlı yeni osmanlı:

TÜRKÜN GÜCÜNÜ HERKES GÖRECEK!

82
52
yanıtYanıtla
komünist:

Tek yol komünizm

54
39
yanıtYanıtla
Dffff:

Haha türkler gitsin önce kendini eğitsin

19
58
yanıtYanıtla
85Mobil-IOS:

Bilal oğlanda gitsin

43
33
yanıtYanıtla
nazım:

türk ordusunun en küçük hatasında ülke bataklığa sürüklenecek. bu ne ya amerika ne derse ona koşuşturan bir ordu

41
16
yanıtYanıtla
Rodi:

Sizin borunuz orda ôtmez

18
38
yanıtYanıtla
MHPMobil-IOS:

Yani kendi topraklarımızdayız

32
15
yanıtYanıtla
Antepli-Gazi:

Evet yeni PLAKALAR cikiyor 82 musul 83 kerkuk

28
15
yanıtYanıtla
salih:

bu kadar yalan haber ancak türk medyasına yakışıtor ve zavalı beyınsızler ınanır tabıkı beyınsızlar cok ırkcılık adına ınanıyorlar yazık bu yalancı şebeke sızlerı kulanıyor

10
30
yanıtYanıtla
Tüm 75 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title