Haberler

Bey Mahallesinden Sonra Eyüboğlu ve Eblehan’ın da Çehresi Değişiyor

Bey Mahallesinde uygulanan Sokak Sağlıklaştırma Projesi'nden sonra sıra Eyüboğlu Sokak, Eblehan Caddesi ve diğer sokaklarda.

Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, hazırlanmakta olan Sokak Sağlıklaştırma Projesiyle ilgili olarak, "Gaziantep'in en eski yerleşim yerlerinin önemli bir kısmını, Eyüboğlu, Tepebaşı ve Bey mahalleleri oluşturmaktadır. Buralarda, büyük oranda özgün kimliğini korumuş olan sokaklar, evler bulunmaktadır. Amacımız modern kent alanı içinde geleneksel mimariyi tanıtmak ve yaşatmaktır" dedi.

Güzelbey, "Tarihi ve kültürel mekânların bulunduğu bu semtlerin ve sokakların korunmasına özel bir önem vermekteyiz. Özgün sokak dokusu korunmuş olan 1.295 metrelik bir aks üzerindeki sokaklarda, yöresel keymıh taşından yapılmış olan tescilli/tescilsiz 167 adet ev yer almaktadır. Büyük oranda korunmuş olan sokakların restitüsyon, rölöve ve restorasyon projelerini en kısa sürede de tamamlamayı planlıyoruz" diye konuştu.

"Gaziantep'in geleneksel konut dokusunun yoğun olarak bulunduğu; Mehmet Tevfik Uygunlar Sokak, Abdullah Edip Sokak, Eyüboğlu Cami Ara Sokak, Eyüboğlu Sokak, Eblehan Caddesi, Prof. Dr. Metin Sözen Sokak, Turfan Hamamı Caddesi, Bay Sokak ve Ali Özaldan sokaklarının 'Sokak Sağlıklaştırma Projesi' Belediyemizin İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı tarafından hazırlanmaktadır" diyen Başkan Güzelbey,

'Eyüboğlu ve Eblehan Sokak Sağlıklaştırma' işi ile kültürel mirasımız olan Antep evleri ve sokakları hak ettiği özgün kimliğine kavuşacak ve Bey mahallesi ile birlikte bu sokaklar bir çekim merkezi haline gelecektir. Turizm potansiyelinin artacağı gibi geleneksel dokunun korunmasıyla tarihten gelen tüm yaşam izlerinin nesiller boyu yaşatılması sağlanacaktır. Diğer bütün projelerimizde olduğu gibi bu proje de kamu-sivil birlikteliğinin bir örneği olacaktır" dedi.

Hazırlanan proje kapsamında; bütün evlerin sokağa cephe veren taraflarında, bahçe duvarlarında, kapılarda, pencere doğramalarında, cumbalarda ve çatılarda restorasyon işerinin yapılması planlanmaktadır. Sokaklardaki mevcut asfalt kaldırılıp tüm alt yapılar (su ve kanalizasyon) yenilenerek elektrik ve telefon hatları da yeraltına alınacaktır. Tüm bu uygulamalardan sonra sokaklar geleneksel kesme bazalt taş ile döşenecektir. Projenin, Haziran ayı itibari ile tamamlanması planlanmaktadır. Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun onayına müteakip restorasyon işlerine başlanacaktır.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Haberler

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Servisleri kaldırılan kamu çalışanlarına destek verilecek

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

Muharrem İnce, genel merkez binasının kapısına kilit vurdu

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

KYK yurtları emeklilere açılıyor! 1 ay boyunca bedava olacak

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

Kobani Davası'nda 42 yıl hapis cezasına çarptırılan Selahattin Demirtaş: Bu davanın siyasi bir dava olduğu bir kez daha ispatlandı

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title