Haberler

Barroso'dan Kapatma Davası Yorumu: "Demokratik Laik Bir Ülkede Normal Değil"

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, TCK'nın 301. Maddesinde Öngörülen Değişikliğinin "Doğru Yönde Bir Adım" Olduğunu Söyledi. AKP Hakkında Açılan Kapatma Davası Gibi Süreçlerin "Demokratik ve Laik" Bir Ülke Pek Rastlanmadığını Savunan Barroso, Anayasa Mahkemesi'nin "Hukuk Üstünlüğü"ne Uygun Bir Karar Vereceği Umudunu Dile Getirdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, TCK'nın 301. maddesinde öngörülen değişikliğinin "doğru yönde bir adım" olduğunu söyledi. AKP hakkında açılan kapatma davası gibi süreçlerin "demokratik ve laik" bir ülke pek rastlanmadığını savunan Barroso, Anayasa Mahkemesi'nin "hukukun üstünlüğü"ne uygun bir karar vereceği umudunu dile getirdi.

Jose Manuel Barroso, Başbakanlık eski binasında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve Komisyon'un Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn'in de bulunduğu görüşmelerin ardından düzenlenen basın toplantısında Barroso, Türkiye'nin AB üyeliği sürecine tam destek verdi.

Basın toplantısında konuşan Başbakan Erdoğan, Barroso'nun ziyaretinin Türkiye'nin AB üyeliği sürecine verilen önem açısından ayrı bir anlam taşıdığını belirterek Komisyon'un bu sürece verdiği desteğin süreceği konusunda kuşkusunun bulunmadığını söyledi.

Erdoğan, görüşmede Türkiye-AB ilişkilerini her yönü ile ele aldıklarını ve Türkiye'nin AB sürecinde yaşanan sıkıntılar üzerinde durulduğunu belirterek, önümüzdeki dönemde açılacak fasıl ve başlıklara ilişkin kriterleri de masaya yatırdıklarını kaydetti.

-"KIBRIS'TA HER ZAMAN BİR ADIM ÖNDE OLACAĞIZ"

Görüşmede, Nabucco projesinin de ele alındığını ifade eden Erdoğan, Kıbrıs konusunda da "ilgisiz siyasi konular"ın Türkiye'nin karşına çıkartılmaması gereğini söyledi. Başbakan, "Her zaman bir adım önde olacağımızı ifade ettik" dedi.

-"TERÖR KONUSUNDA GÖRÜŞLERİMİZ ÖRTÜŞÜYOR"

Başbakan Erdoğan, görüşmelerde "uluslararası toplumun ortak düşmanı" olan terörü de ele aldıklarını belirterek Barroso ile görüşlerinin örtüştüğünü gördüklerini söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Barroso da, "çok büyük bir saygı" duyduğu Türkiye'yi ziyaret etmekten çok mutlu olduğunu belirtirken "Benim başlıca niyetim Türkiye'de reformları cesaretlendirmek" diye konuştu.

-"İKİ BAŞLIK DAHA AÇILACAĞINDAN EMİNİM"

Jose Manuel Barroso, "Başbakan Erdoğan ve hükümetini, AB standartlarını uygulayabilmek amacıyla reformları sürdürmeye cesaretlendirdim. Türkiye'nin geleceği için iyi olduğundan eminim" dedi.

Türkiye'de olup bitenlerin AB'yi de ilgilendirdiğini kaydeden Barroso, Temmuz ayından önce iki müzakere başlığının daha açılacağından emin olduğunu da söyledi.

-"REFORMLAR İÇİN DİYALOG VE UZLAŞI ÖNEMLİ"

Reform konusunda daha çok iş yapılması gerektiğini de kaydeden Barroso, reformların temposunun korunmasının önemine de vurgu yaptı. Bu çerçevede "ifade özgürlüğü, siyasi partiler, kültürel hakları, kadın hakları, din özgürlüğü, sendikal haklar, yargı reformu" gibi düzenlemeleri sıralayan Barroso, reformların "geniş bir ulusal diyalog ve uzlaşma ruhu" ile desteklenmesinin önemli olduğunu belirtti.

-"PARTİ KAPATMA GİBİ GELİŞMELERE KAYITSIZ KALAMAYIZ"

Jose Manuel Barroso, bir gazetecinin AKP hakkında açılan kapatma davası ve laiklikle ilgili sorularını yanıtlarken, "Bu davanın ayrıntılarına ilişkin yorumda bulunmayacağım. Bunu yapmamam gerektiğini düşünüyorum" dedi. Barroso, buna karşın Türkiye'nin "aday" ülke olduğuna, bu nedenle bu tür bir gelişmeye "kayıtsız kalamayacakları"nı söyledi. Barroso şöyle konuştu:

"Mahkemenin kararına tam saygı göstereceğim ve bunun ayrıntılarını yorumlamayacağım. Ancak, Avrupa Komisyonu'nda şimdi Avrupa standartlarının uygulanmasında ilerleme görmek için Türkiye ile birlikte çalışma görevlerimiz var. Çok samimi olarak Anayasa Mahkemesi'nin kararının hukuk üstünlüğü, sizin ulaşmak istediğimiz Avrupa standartları ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin kararları ile uyumlu olacağını umduğumu söyleyebilirim."

-"MAHKEME KARARI BİZİM İÇİN SÜRPRİZ OLDU"

Barroso, kapatma davasının kendileri için "sürpriz" olduğunu belirtti. Barroso, "Çünkü bu tür bir sürece, normal, demokratik ve laik bir ülkede pek rastlanmaz" ifadesini kullandı.

Laikliğe de değinen Barroso, laiklik konusunda farklı modellerin olduğunu belirterek devlet kurumları ile din arasında net bir ayrım bulunmasının önem taşıdığını vurguladı. "Demokratik laiklik" kavramını da anlatan Barroso, şöyle devam etti:

"Demokratik laiklikten bahsettiğimizde dinin olmadığını iddia etmiyoruz. Toplumda din var ve her demokratik hükümet, din ve dinsizlik özgürlüğüne saygı göstermeli. AB'de bizim demokratik laiklik anlayışımız budur."

-"301 DEĞİŞİKLİK ÖNERİSİ DOĞRU YOLDA BİR ADIM"

Avrupa Komisyonu Başbanı Barroso, 301. madde için öngörülen değişikliğin sorulması üzerine AB için esas olan ifade özgürlüğünün genel olarak sağlanması olduğunu kaydetti. Önerilen değişiklik konusunda bu aşamada bir yorum yapmak için erken olduğunu da ifade eden Barroso " Ancak bizim ilk değerlendirmemiz, doğru yönde atılan bir adım anlamına geldiği" diye konuştu.

-"ANAYASA KONUSUNDA ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR"

Başbakan Erdoğan, yabancı bir gazetecinin parti kapatma ile ilgili olarak anayasa değişikliğini yapmaktan vazgeçip vazgeçmediklerini sorması üzerine ise şu yanıtı verdi:

"Şu anda arkadaşlarım çalışmalarını sürdürüyor. Bildiğiniz gibi Pazartesi günü yapılan MKYK toplantısından sonra Genel Başkan Yardımcım gerekli açıklamaları yaptı ve şu anda süreç tüm yönleri ile ele alınma suretiyle devam ediyor. Belli bir noktaya geldikten sonra eğer gerekirse böyle bir adım atılır ama gerekmediği takdirde hukuki süreç aynen izlenecektir." (ANKA)

(CN/ZG)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title