Haberler

Barış Pınarı Harekatı Bölgesinde Tarım Ürünleri Yüksek Verimle Hasat Ediliyor

Güncelleme:

Barış Pınarı Harekatı bölgesindeki tarım ürünleri, olumlu hava koşulları sayesinde yüksek verimle hasat ediliyor. Yağmurlu havadan olumlu etkilenen çiftçiler, bu yıl güzel fiyatlar bekliyor. Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinde yangın olasılığına karşı itfaiye ekipleri görevlendirildi. Bakla ve kimyon, terörden arındırılan bölgelerde hasadına başlanan ilk ürünler arasında yer alıyor.

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde, yıl genelindeki hava koşullarından olumlu etkilenen arpa, buğday, bakla ve kimyon gibi tarım ürünlerinin yüksek verimi çiftçileri mutlu etti.

Barış Pınarı Harekatı bölgesinde hava, 2023'te olduğu gibi bu yılda genel olarak yağmurlu geçti.

Çiftçiler, yağmurlu havadan olumlu etkilenen tarım ürünlerinden yüksek verim bekliyor.

Tel Abyad ile Rasulayn ilçelerindeki yerel meclisler de çiftçilerin özenle yetiştirdiği ürünleri korumak için yaz döneminde yangın olasılığına karşı onlarca noktada kesintisiz hizmet verecek itfaiye ekipleri görevlendirdi.

Bakla ve kimyon, terörden arındırılan Tel Abyad ile Rasulayn ilçelerinde hasadına başlanan ilk ürünlerin başında geliyor.

Kimyon ile baklanın tohumu toprağa farklı aylarda ekilse de çiftçiler her yıl mayıs ayında hasada başlıyor.

Gün ışığıyla tarlalara gelen işçiler, ürünleri yığın haline getirdikten sonra iki gün güneşte kurutmak için bekletiyor.

Daha sonra biçerdöverle sapından ayıklayarak torbalara doldurup pazara götürmeye hazırlanıyor.

"Bu yıl mutluyuz güzel fiyatlar bekliyoruz"

100 dönüm tarlasına kimyon eken Tel Abyadlı çiftçi Ajaj El-Ubadi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dönüm başı 3 kilogram tohum ektiğini söyledi.

Her yıl aralık ayında kimyon ekimine başlandığını ifade eden Ubadi, kimyonun tıbbi ve aromatik bitkiler arasında yer aldığını, genellikle baharat ve ilaç sektöründe kullanıldığını belirtti.

Kimyon ekilen tarlada en az 5 yıl tekrar kimyon ekilemeyeceğine işaret eden Ubadi, "Çok hassas ve masraflı bir bitki. Fazla yağmur, rüzgar ve güneşe dayanamaz. Yüz dönüm tarlanın masrafı en az 10 bin dolar. Hava şartları uygun geçtiği için bu yıl mutluyuz, güzel fiyatlar bekliyoruz." ifadesini kullandı.

"Fiyatlar çiftçileri tatmin edecektir"

70 dönümlük tarlasına bakla eken Tel Abyadlı çiftçi Eymen El-Bathavi, bu yıl tohum, işçi ücreti ve gübre gibi maliyetlerin ikiye katlandığını söyledi.

Hektar başına işçi maliyetinin 250 dolar olduğunu belirten Bathavi, "Savaştan dolayı işçiler Türkiye'ye sığındı. Bu da maliyetin yükselmesine neden oldu." dedi.

Bakla tarlasında dönüm başına 600 kilogram rekolte elde edildiğini dile getiren Bathavi, "Baklanın ton fiyatı 600 dolar, kimyon ise 4 bin dolardan başlıyor. Projem bu yıl başarılı oldu. Fiyatlar çiftçileri tatmin edecektir." diye konuştu.

Tel Abyad Yerel Meclis Başkanı Salih Hac Abdullah da hasat sezonunun bölge çiftçileri için bereketli olmasını dileyerek, itfaiye ekiplerinin Tel Abyad ilçe ile kırsal kesimine hizmet vermek için hazır olduğunu vurguladı.

Hac Abdullah, "Tel Abyad ilçesi Sluk, Hamam Türkmen ile Alibeceli beldelerinde yangın durumunda 7/24, 8 yangın söndürme ekibi çalışıyor." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

İtfaiye Ekonomi Güncel Haberler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Diyanet'i karıştıran iddia! Gözaltına alınan Türk hacı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslendi: Bizi çöp gibi götürdüler

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Refah'ta Hamas'tan İsrail ordusuna pusu: 8 ölü

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Ersan Şen: Şartlarda anlaşırsak Eylem Tok'un oğlunun davasını alırım

Bakmadan Geçme

Kurban kesmeden önce ne söylenir, nasıl tekbir getirilir? Kurbanlık keserken nelere dikkat edilmelidir? En yeni ve duygusal Babalar Günü mesajları 2024! Anlamlı ve kısa Babalar Günü sözleri neler? Kurban Bayramı özel sektöre 9 gün tatil mi? Kurban Bayramı tatili toplam kaç gün, 9 gün tatil kimleri kapsıyor? Kurban Bayramı ve Babalar Günü mesajları 2024! En yeni, anlamlı ve ayetli Kurban Bayramı sözleri neler? Kısa ve duygusal Babalar Günü sözleri! Kurban eti buzdolabında saklanır mı? Kurban eti hemen buzdolabına konur mu, ne kadar bekletilir? A101 bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ A101 açık mı kapalı mı? ŞOK bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ ŞOK açık mı kapalı mı? BİM bayramda kapalı mı? 16 Haziran Pazar Kurban Bayramı 1. GÜNÜ BİM açık mı kapalı mı? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 16 Haziran AFAD ve Kandilli deprem listesi! 16 Haziran Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 16 Haziran 2024 Pazar Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 16 Haziran Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? İtalya-Arnavutluk maç özeti ve golleri izle! (VİDEO) İtalya-Arnavutluk maçı özeti! Golleri kim attı, maç kaç kaç bitti? Bayram namazı nasıl kılınır? Bayram namazı kaç rekat? Yalova Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Yalova Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti! Uşak Kurban Bayramı namazı saat kaçta kılınıyor 2024? Uşak Kurban Bayramı DİYANET namaz vakti!
Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

Adıyaman'da skandallar zinciri! Doktorla hastanenin kavgası, Hamza bebeğin hayatına mal oldu

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title